Witam.
Interesuje mnie kwestia podłączenia, sprawdzenia czujnika pomiaru narzędzia. Sprawa dotyczy frezarki Megaplotu XMD. Jak mam sprawdzić czy dany czujnik działa? Czy jest wpięty do sterownika lub jak to ustawić w machu?
XMD 32 Jak podłączyć i skonfigurować czujnik pomiaru narzędz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Hola, hola,
Czujniki osi X,Y,Z są czujnikami indukcyjnymi, czyli rzeczywiście można za pomoca metalowego przedmiotu sprawdzić ich działanie(z tego co pamiętam, odwrotna logika, ja przerobiłem je za pomocą tranzystorów PNP, ale można i za pomocą rezystorów ;P )
Czujnik narzędzia, to zwykły czujnik zwarciowy. Dotykając tym aluminiowym klockiem uziemionej ramy/wrzeciona zamykamy obwód.
Czujniki osi X,Y,Z są czujnikami indukcyjnymi, czyli rzeczywiście można za pomoca metalowego przedmiotu sprawdzić ich działanie(z tego co pamiętam, odwrotna logika, ja przerobiłem je za pomocą tranzystorów PNP, ale można i za pomocą rezystorów ;P )
Czujnik narzędzia, to zwykły czujnik zwarciowy. Dotykając tym aluminiowym klockiem uziemionej ramy/wrzeciona zamykamy obwód.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Bo to nie jest czujnik wysokości narzędzia a czujnik wysokości materiału.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
Witam, dziękuje za objasnienie działania teraz jest już wszystko prawię jasne. Nie mam kabla ze sterownika do Wtyczki czujnika wysokości wrzeciona. Teraz moje pytanie czy każdy sterownik będzie ogarniał ten czujnik?
Wtyczka jest 3 pinowa więc wystarczy że będa 3 wolne wejścia w sterowniku? Poprowadzę to do tej wtyczki a potem już kable idą.
ALe czy jest do tego jakieś makro? W jaki sposób by to miało działać?
A mam pytanie do linux cnc, jesteście zadowoloni z niego? Nie wiem czy nie przetestować tego? Jak ze stablinością i jeszcze jedno pytanie czy plik konfiguracyjny będę mógł do niego wrzucić i będzie działało?
Wtyczka jest 3 pinowa więc wystarczy że będa 3 wolne wejścia w sterowniku? Poprowadzę to do tej wtyczki a potem już kable idą.
ALe czy jest do tego jakieś makro? W jaki sposób by to miało działać?
A mam pytanie do linux cnc, jesteście zadowoloni z niego? Nie wiem czy nie przetestować tego? Jak ze stablinością i jeszcze jedno pytanie czy plik konfiguracyjny będę mógł do niego wrzucić i będzie działało?