Jeśli chodzi o możliwości to styknie, Wadą jest nienajmocniejszy napęd bezpośredni wrzeciona, tu nie poszalejesz, zwłaszcza na małych obrotach z grubym wiórem, czy wierceniem dużym wiertłem, gwintownikiem itp.
Radziłbym też założenie na silnik obcego, niezależnego chłodzenia w postaci wentylatorka kanałowego (ø80-150) za parę dosłownie złotych, bo na małych obrotach oryginalne jest słabe i silnik mocno się grzeje. Zresztą do wszystkich silników z regulacją obrotów bym to radził, niezależnie od jakiej obrabiarki, koszt dosłownie groszowy, a usprawnienie duże.
Rozejrzyj się za tym samym modelem w innych firmach (i pod innymi nazwami, np Bernardo, itd.. ) bo Optimum to jeden z droższych pośredników(sprzedających dalej, np Megaobrabiarkom), a bardzo często oferta (na ten sam model) niczym się nie różni poza nazwą i kolorem, od tych tańszych.
porównaj proszę np z tą.. (chyba, że czegoś nie doczytałem..)
http://allegro.pl/tokarka-optimum-d-210 ... 99558.html
za różnicę można sporo klamotów dokupić.
Za ich (Optimum) cenę masz dwa niegorsze (bo dopieścić trzeba każdą chinkę) Nutoole "500"-tki z mechaniczną skrzynią prędkości wrzeciona (dużo lepsza niż napęd bezpośredni), i niewiele słabszym silnikiem, zależy co dają, a raczej nie zabrali) z wyposażenia (np podtrzymki)..
(na temat Nutoola znajdziesz dużo opinii na forum+sporo w necie o własnościach, przeróbkach, itp, ale to Twoja decyzja..),
Tak, że nie gorączkuj się, rozeznaj oferty, parametry, (ja np sobie drukuję i porównuję), pomijając bełkot "super profesjonalna", "megamocny silnik", itd, bo pamiętaj o starej klienckiej zasadzie-
klientem to jest się dopóki kasa jest w naszej kieszeni...