Chopper prądowy - pisk

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
lodrex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Chopper prądowy - pisk

Post napisał: lodrex » 08 cze 2014, 00:47

Jako że jest to mój 1 post na forum, witam wszystkich!

Przede wszystkim pytanie: Czy silniki krokowe z chopperem mają piszczeć, w trakcie trzymania kroku czy też nie?

Witam, pewien czas temu zbudowałem sobie (w celach edukacyjnych) sterownik silnika krokowego (mikrokrok 1/32). Po paru miesiącach postanowiłem do niego wrócić, chcąc poprawić to i owo. Między innymi problem piszczenia silnika.

W ramach eksperymentu, zamiast zasilać kolejne pasma silnika, postanowiłem skupic się na 1 paśmie chcąc mieć cichą i stabilną kontrolę prądu. Zakres słyszalności człowieka sięga do 20-25 khz, więc uznałem że częstotliwośc PWM musi być nieco większa. Wysterowałem jedno z pasm silnika (silnik krokowy bipolarny ma w sobie 2 niezależne uzwojenia=pasma) za pomocą PWM o f=31,250 kHz, stałym wypełnieniem, ok 60%. Silnik był absolutnie cichy. Jednak kiedy przebieg PWM zmieniłem ze stałego 60% na cykl: -2 okresy PWM 43% - 2 okresy PWM 60%, wtedy z silnika zaczął wydobywac się dość donośny pisk, dosyć wysokiej częstotliwości (na ucho 10kHz, ale głowy nie dam)

Oczywistym dla mnie jest że układ stabilizujący prąd nigdy nie da PWM o stałym wypełnieniu (tj. nigdy nie osiągnie równowagi). Więc wynika z tego że silniki krokowe piszczą w trakcie trzymania kroku. Czy jest tak w rzeczywistości?
Eksperyment był spowodowany faktem iż chopper z sprzęrzeniem zwrotnym (rezystor + komparator), które regulowało wypełnienie okresu PWM, pomimo wysokiej częstotliwości, był słyszalny.

Załączam oscylogram z widocznym przebiegiem PWM (kanał 2) oraz prądu (kanał 1). Prąd, w momencie wyłączenia silnika jest odbijany względem osi, jest tak ponieważ jest mierzony spadek napięcia na rezystorze pod mostkiem, I=0,5 A

Będę naprawdę wdzięczny za pomoc
Obrazek

Tagi:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 08 cze 2014, 00:55

Czy mają piszczeć to nie wiem ale piszczą, pewnie w różny sposób. A piszczą bo rezonują na harmonicznej. Gdy masz leszy silnik to pewnie mniej piszczy.
Pasjonat

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bubels » 08 cze 2014, 10:28

Poruszyłeś fajny temat który mnie też nurtował ale z innego powodu.

Np. L297 daje efekt piszczenia.
Sterownik m880 i tym podobne dają absolutną ciszę napędu.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

Autor tematu
lodrex

Post napisał: lodrex » 08 cze 2014, 17:40

To ciekawe co kolega Bubels pisze że l297 piszczy (byłem ciekawe czy inne też piszczą czy tylko mój). Jedyny pomysł jaki widzę to m880 utrzymuje stały PWM w dla każdego kroku. Czy może te bardziej zaawansowane sterowniki sprawiają że silniki wydają krótki pisk tuż po uruchomieniu? Oznaczałoby to że "uczą sie" na początku wypełnienia dla każdego poziomu prądu. Choć nei chce mi się wierzyć że stotuje się tak nieelegancjie techniki

Autor tematu
lodrex

Post napisał: lodrex » 10 cze 2014, 07:52

Podbijam, a czy mógłby ktoś napisać czy sterowniki na układzie scalonym TB6600 też piszczą? Dzięki

lukaszzdw13

Post napisał: lukaszzdw13 » 29 cze 2014, 21:22

Mój sterownik na TB6560 nie piszczy silniki sa praktycznie niesłyszalne na mikrokroku a z piszczeniem myślę że możesz popróbować zmieniać częstotliwości bo może akurat się składa tak że silnik wpada w rezonans i po niewielkiej zmianie częstotliwości może się uciszy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”