kto zostaje w OFE a kto olał sprawe??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Powiedziałbym, że w Polsce raczej nie istnieje żadna prawica. Wszystkie liczące się partie są na lewo od centrum, z tym, że faktycznie najbliżej środka będzie PO, potem SLD, PSL i PiS.
Ruch Narodowy to nacjonaliści a Nowa Prawica to faktycznie głównie oszołomy i dzieciaki, bawiące się w politykę.
Różnice programowe między PO i PiS są w praktyce pomijalne - tak naprawdę spór między tymi ugrupowaniami jest czysto personalny. Skrótowo można to ująć tak, że Platforma skupia i stara się pozyskać elektorat zwycięzców, PiS jest ugrupowaniem outsiderów.
Z tego względu PiS musi w swej retoryce socjalizować, PO zaś również od socjalizowania całkowicie uciec nie może. Po PRL-u odziedziczyliśmy nie tylko długi, ale również społeczeństwo, które za nic nie odpowiada, ale ma ogromne oczekiwania socjalne.
Ruch Narodowy to nacjonaliści a Nowa Prawica to faktycznie głównie oszołomy i dzieciaki, bawiące się w politykę.
Różnice programowe między PO i PiS są w praktyce pomijalne - tak naprawdę spór między tymi ugrupowaniami jest czysto personalny. Skrótowo można to ująć tak, że Platforma skupia i stara się pozyskać elektorat zwycięzców, PiS jest ugrupowaniem outsiderów.
Z tego względu PiS musi w swej retoryce socjalizować, PO zaś również od socjalizowania całkowicie uciec nie może. Po PRL-u odziedziczyliśmy nie tylko długi, ale również społeczeństwo, które za nic nie odpowiada, ale ma ogromne oczekiwania socjalne.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
Ja mam tylko ogromną nadzieje, że będzie to wielki kopniak w lewackie tyłki. Obojętne mi jest czy Korwin ze swoimi głupimi tekstami natury osobistej czy ktoś inny. Ważne są dla mnie poglądy na gospodarkę. Mówiąc Korwin nie mam na myśli jego osoby i jego osobistych poglądów z którymi mało kto się liczy, tylko partię na czele której stoi - partia prawicowa jako jedyna realnie stojąca w opozycji do socjalistów którzy są w sejmie od 25 lat.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
Nie, partia nazywa się Kongres Nowej Prawicy, a została założona przez Janusza Korwin-Mikkego którego cenię za większość jego poglądów. Natomiast samą partie tworzą dziesiątki, jeżeli nie setki, ludzi którzy działają na swój rachunek, m.in. Wipler który jest jedynym jak na razie przedstawicielem KNP w sejmie 

Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
dziś ktoś zyska jutro straci
czy to jest wyzysk polityczny? czy demokracja?
[ Dodano: 2014-06-08, 11:06 ]
czy to jest wyzysk polityczny? czy demokracja?
[ Dodano: 2014-06-08, 11:06 ]
Kod: Zaznacz cały
Bardzo pobożny biznesmen co tydzień wychodząc z kościoła dawał żebrakowi 10zł, i tak przez kilka lat.
Pewnej niedzieli biznesmen daje żebrakowi tylko 5zł.
Ten oburzony pyta:
- ej, czego tylko 5zł, zawsze było 10zł.!?
Na to biznesmen:
- w tym roku posłałem syna na studia...
Na to żebrak:
- no spoko, ale dlaczego na mój koszt??
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 26
Ja tam zdecydowanie wole sektę nawiedzonych ludzi, niż sektę złodziei i kłamców którzy jak kameleony zmieniają od 89 roku i partię i poglądy, w tych wyborach PO też miało największe poparcie w więzieniach ?
Przez ileś tam lat obecne partie przy władzy traktowały swoich wyborców nie poważnie, to teraz wyborcy wybrali jedną z niepoważnych partii, w czym problem ?
Zastanawiam sie tylko czy Korwin da rade utrzymać poparcie, czy nie przepadnie jak palikociarnia.
Przez ileś tam lat obecne partie przy władzy traktowały swoich wyborców nie poważnie, to teraz wyborcy wybrali jedną z niepoważnych partii, w czym problem ?
Zastanawiam sie tylko czy Korwin da rade utrzymać poparcie, czy nie przepadnie jak palikociarnia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Nie obraź się kolego, ale naiwny jesteś.trzasu pisze:Ja tam zdecydowanie wole sektę nawiedzonych ludzi, niż sektę złodziei i kłamców
Dlaczego?
Wystarczająco długo żyję na tym świecie, i dostatecznie dużo widziałem, żeby zauważyć, że WŁADZA ZMIENIA CHARAKTER.
Wszystkim który ją posiadają!
Jedynie strach przed konsekwencjami (prawem i obywatelami) może zachować w rządzących resztki przyzwoitości. Może, ale prawo musi działać, a jak jest u nas - to odpowiedz sobie sam.
Wszystkie partie które nie rządziły, mają mniej lub bardziej szczytne i realistycznie brzmiące, możliwe do zaakceptowania hasła.
Erozja pojawia się szybko po objęciu władzy.
Pomyśl, która partia nie zmieniła nazwy po 89r?którzy jak kameleony zmieniają od 89 roku i partię i poglądy, w tych wyborach PO też miało największe poparcie w więzieniach ?
Tak, jest jedna (PSL), ale ta opiera się na wrytej w pamięć wiejską stuletniej tradycji, poza tym nigdy nie rządziła samodzielnie (lub jako dominant w koalicji), i nie musiała w związku ze skutkami swoich rządów bić się o elektorat, ani wypływać z niebytu.
O co chodzi z tymi zmianami nazw, i powoływaniem "nowych" politycznych bytów?
O zmianę idei? Nie, bo tej się generalnie nie zmienia, tylko o zasugerowanie wyborcom, ze to całkiem inna, nowa budowla, choć zmieniła się tylko jej fasada, a nie pokoje.
Dla tego Mikke, (którego dane mi było kiedyś poznać i podyskutować osobiście) niczego nie zmieni, bo on (poza sobą) niczym w swoim zbiorze indywidualistów nie rządzi. Dlatego jak dojdzie(dojdą) do władzy, to (no, może nie on osobiście, ale jego ludzie) będą erodować tak samo jak inni.
Z tego samego powodu, skądinąd piękna w założeniach idea komunizmu okazała się utopią, bo jej "wynalazcy" nie wzięli pod uwagę jednej drobnej rzeczy - mentalności ludzkiej..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 11
Mikke ze swoja partią do władzy nie dojdzie.Jego elektorat to grupa frustratów ,która krąży pomiędzy takimi formacjami jak Partia X, Samoobrona, LPR,PPPP ,palikociarnia,obecnie KNP. po jednej, nic nie znaczącej kadencji popadnie w polityczny niebyt.Kiedyś podobną nadzieje dawała ekipa solidarnościowa,,która zamieniła się w obecny obornik