kto zostaje w OFE a kto olał sprawe??

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Kto zostaje w ofe ?

zostaje w ofe
10
25%
zostaje w zus
8
20%
olałem temat
22
55%

Liczba głosów: 40

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: mc2kwacz » 07 cze 2014, 15:05

skrzat pisze:Jak to mówi Korwin "Głupich zawsze jest więcej niż mądrych"
I trudno się z tym nie zgodzić. To jest prawda tak oczywista jak wschody i zachody Słońca.
Tylko że Korwin jak zwykle połowy informacji nie bierze pod uwagę. W szczególności takiej, że sam ze swoją zgrają należy do tych pierwszych.

Co do młodych wyborców, to są zwykli ludzie pełnoletni. Nie ma to nic wspólnego z rozsądkiem mądrością i doświadczeniem oraz dojrzałością. Człowiek uczy się całe życie, dopóki głowa nie szwankuje nieustannie nabiera mądrości, jeśli tylko ma kontakt z bodźcami społecznymi. A takie szczawiki 20 letnie, co oni tam wiedzą. Jeszcze nawet nie zaczęli myśleć samodzielnie. Człowiek dojrzewa mniej więcej do 35 roku życia. Plus minus, zależy od osobnika.

To nie komuna tylko socjalizm powoduje, że ludzie uważają że im się należy jedno czy drugie, jak psu buda. Na zachodzie mają taki sam problem, nawet jeszcze większy. Wystarczy parę lat rozpieszczania socjalnego i pokolenie nierobów jest wyhodowane i gotowe do żebraniny, zupełnie bez przeszkolenia przez poprzednie pokolenia.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: oprawcafotografii » 07 cze 2014, 15:20

IMPULS3 pisze:
oprawcafotografii pisze:Szczesliwie bede juz od dluzszego czasu na emeryturze ;)
Prywatnej wiec bedzie mnie walic kondycja ZUSu :)
No to albo masz milionowe dochody przez kilka lat aczkolwiek skoro nie kupiłeś nowej Kimli to aż tak sporo nie masz,...
Kombinuj, kombinuj ;)

q

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: IMPULS3 » 07 cze 2014, 15:24

oprawcafotografii pisze:Kombinuj, kombinuj ;)
Wiem, otworzyłeś amber gold 2, tylko pamiętaj aby wyjechać dalekooooo, bo lincz będzie srogi. :)

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 15:36

zdzicho pisze: Nie wiem czy należysz do,, młodych, naiwnych'' ,czy tylko naiwnych.
Ten który chce coś zmienić jest be mimo. Ale Ci którzy są przy korycie są jeszcze gorsi. To teraz Ty się zastanów których popierasz... Mniejsze zło nie jest rozwiązaniem, a większość i tak zagłosuje na partie które mają bardzo konstruktywne i dużo wnoszące do gospodarki hasła typu "By żyło się lepiej" itp.

Co do ZUS mam ciekawy przykład w rodzinie. Małżeństwo zapieprzało 25lat prowadząc najpierw jeden, a później dwa sklepy spożywcze. Do zusu zapłacili razem ponad pół miliona złotych. Po 25 latach charówy od 5 rano do 24 7 dni w tygodniu, nie mając ani jednego dnia wolnego stwierdzili, że mają dość i przerzucili się na działalność małorolną przechodząc do KRUSu. ZUS wyliczył im po ok niecałe 400zł emerytury, pracując do 67 roku życia jako rolnicy mieli by po niecałe 350zł. A poziom wkur**** sięgnął punktu krytycznego, jak się dowiedzieli, że emeryturę dostaną albo z ZUS albo z KRUS. Jeżeli ktoś twierdzi, że to nie jest złodziejski system to jest po prostu naiwnym idiotą.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

zdzicho
Posty w temacie: 11

Post napisał: zdzicho » 07 cze 2014, 16:24

skrzat pisze: Ten który chce coś zmienić jest be mimo. .
Tyle ,ze Mikke nie chce niczego zmieniać. on tylko sprzedaje taka ,,ściemę". Byłby pierwszym idiotą ,gdyby stworzył system ,którego byłby pierwsza ofiarą.To utopista ,który z wciskania ludziom swojej utopii nieźle żyje-jak wszyscy politycy zresztą.
Jeżeli jakieś istotne zmiany nastąpią ,to nie stanie się to metodami demokratycznymi.
po wtóre-jak uczy historia i przyroda -ewolucja jest najlepsza, pomysły wszelkiej maści nawiedzonych prowadza tylko do nieszczęść całych mas populacji i nie załatwiają długofalowo niczego.

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 16:38

Tyle ,ze Mikke nie chce niczego zmieniać. on tylko sprzedaje taka ,,ściemę". Byłby pierwszym idiotą ,gdyby stworzył system ,którego byłby pierwsza ofiarą.To utopista ,który z wciskania ludziom swojej utopii nieźle żyje-jak wszyscy politycy zresztą.
Jeżeli uważasz, że mówienie w prawie każdej wypowiedzi o tym co jest złe i patologiczne i jak należy to naprawić nie jest przejawem chęci zmian to sobie tkwij w tym rozgrzebanym postkomunistycznym gównie dalej, przynajmniej ciepło ;)

zdzicho
Posty w temacie: 11

Post napisał: zdzicho » 07 cze 2014, 17:32

Jeśli jesteś młody i pożyjesz jeszcze trochę ,to zobaczysz ,że ten pan niczego nie osiągnie(tak jak nie osiągnął przez większość swojego życia) i na gadaninie się skończy ,tak jak się zaczęło. Zmiany zachodzą od działania ,a nie gadania ,,co by się zrobiło".
Cóż -złudzenia są piękniejsze ,niż rozczarowania ,ale te drugie są, nieuniknionym następstwem, popadania w te pierwsze.

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 18:43

Do działania można przejść tylko jak przekroczy się próg wyborczy - zaczęło się ;) Prawicy będzie bardzo ciężko zdobyć większość jeżeli w ordynacji się nic nie zmieni. Biurokracji ciągle przybywa bo jak wiadomo sto tysięcy niepotrzebnych urzędasów to pół miliona głosów dla rządzących.

A taki młody to już nie jestem niestety :(

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 07 cze 2014, 20:08

Jedyny, który wie co to krzywa Laffera.

To dla mnie wystarczający dowód na to, że mi - małemu przedsiębiorcy (a także każdemu zatrudniającemu i zatrudnianemu) w perspektywie paru lat będzie nieco lżej.

A jeszcze wracając do wyborów do KE to nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, jakie cuda nad urnami się działy.
Pierwszy lepszy link:
http://powisle.prawdemowiac.pl/newsread ... olsce.html

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: mc2kwacz » 07 cze 2014, 22:27

Kolejna teoria spiskowa :)

Skrzat, w Polsce obecnie rządzi prawica jeśli nie zauważyłeś. Prawica gospodarcza oczywiście. Korwin to nie żadna prawica tylko bredzący oszołom rzucający hasłami z rękawa. Może sobie bredzić dalej bo jego recepty nigdy nie były i nigdy nie będą weryfikowane. A PiSdzielstwo to jest klasyczna lewica. Podpieranie się kościołem i tradycjami chrześcijańskimi (dla potrzeb naiwnego posiwiałego albo umysłowo ociężałego elektoratu) nie czyni partii prawicową. Czy partia jest prawicowa czy lewicowa decyduje rzeczywisty stosunek do kwestii gospodarczych i socjalnych a nie święta trzech króli.
W Polsce nie ma 100%-wej prawicy, jest tylko centroprawica pod postacią PO. Reszta to albo rzeczywiści albo mentalni spadkobiercy poprzedniej epoki, stojące w bolesnym rozkroku między Gierkiem a USA. Albo oszołomstwo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”