toczenie duzych sredni
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Witam,
tak jak pisał kolega jasiu, przy wpisaniu G96 szybkość skarawania jest stała, tylko obroty sie zmniejszaja wraz ze zwiększeniem średnicy.
Jeżeli dasz przykładaowo 120m/min to przy fi 20 bedzie około 2tys obr/min ale jeżeli dasz 120m/min przy fi 300, to wtedy bedziesz miał 130obrotów, ale właśnie to przelicza sterowanie.
Posuw sie nie zmienia, ale musisz uważać ile wyciągnie maszyna, bo przy dużych średnichach(a więc mniejszych obrotach) zmniejsza sie również moment obrotowy, u mnie na MAZAKU przy fi 300 maszyna pracowała prawie na max. obciążeniu:)
Samych parametrów nie mogę Ci doradzić, to zależy od wielu czynników.
Ja u siebie przy kwasiaku (nie znam gatunku) ostatnio dałem 140m/min i szło pieknie a dzisiaj inny gatunek i musiałem zjechac do 100m/min bo płytka sie scierała a innych nie było.
Posuw przy kwasie musi byc nie za mały, ja daje 0.2-0.3mm/obr, promien płytki r0.4
jeżeli chodzi o ap to mozesz dac nawet 4mm jezeli pozwoli na to maszyna, mocowanie, narzedzie ale przy dużych srednichach napewno bedzie trzeba zmniejszyc...
Oczywiscie stadnardowo duzo wody..
Pamietaj ze kwasiak sam w sobie nie jest twardy, tylko źle sie go obrabia.
Jeżeli gdzieś zle napisałem to prosze kolegów o poprawe.
tak jak pisał kolega jasiu, przy wpisaniu G96 szybkość skarawania jest stała, tylko obroty sie zmniejszaja wraz ze zwiększeniem średnicy.
Jeżeli dasz przykładaowo 120m/min to przy fi 20 bedzie około 2tys obr/min ale jeżeli dasz 120m/min przy fi 300, to wtedy bedziesz miał 130obrotów, ale właśnie to przelicza sterowanie.
Posuw sie nie zmienia, ale musisz uważać ile wyciągnie maszyna, bo przy dużych średnichach(a więc mniejszych obrotach) zmniejsza sie również moment obrotowy, u mnie na MAZAKU przy fi 300 maszyna pracowała prawie na max. obciążeniu:)
Samych parametrów nie mogę Ci doradzić, to zależy od wielu czynników.
Ja u siebie przy kwasiaku (nie znam gatunku) ostatnio dałem 140m/min i szło pieknie a dzisiaj inny gatunek i musiałem zjechac do 100m/min bo płytka sie scierała a innych nie było.
Posuw przy kwasie musi byc nie za mały, ja daje 0.2-0.3mm/obr, promien płytki r0.4
jeżeli chodzi o ap to mozesz dac nawet 4mm jezeli pozwoli na to maszyna, mocowanie, narzedzie ale przy dużych srednichach napewno bedzie trzeba zmniejszyc...
Oczywiscie stadnardowo duzo wody..
Pamietaj ze kwasiak sam w sobie nie jest twardy, tylko źle sie go obrabia.
Jeżeli gdzieś zle napisałem to prosze kolegów o poprawe.
kto pyta-ten nie błądzi.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
musisz pamietac, ze wraz ze zwrostem obrotow, zwieksza sie rowniez sila odsrodkowa, a co za tym idzie sila zacisku uchwytu spada.
Jezeli nie ograniczysz obrotow maxymalnych, to ten buc moze latac po hali...
stanie sie tak przy PLANOWANIU, nawiercaniu czy wierceniu malych srednic w duzym detalu, wtedy kiedy bedzie potrzeba zalczenia wiekszych obrotow.
Ja ograniczam obroty doswiadczalnie, nie mam na to jakiejs zlotej rady,
Jezeli nie ograniczysz obrotow maxymalnych, to ten buc moze latac po hali...

stanie sie tak przy PLANOWANIU, nawiercaniu czy wierceniu malych srednic w duzym detalu, wtedy kiedy bedzie potrzeba zalczenia wiekszych obrotow.
Ja ograniczam obroty doswiadczalnie, nie mam na to jakiejs zlotej rady,
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Dobre Kamar
! Ale teraz poważnie.Nierdzewka nie jest twarda ,ale trudna do obróbki.Jest jednak plus -wychodzi piękna powierzchnia!Parametry maszyny?Hmm? Dobiera sie tak jak na to maszyna pozwala.Jestem zaskoczony stwierdzeniem ,że podaje się tu obroty rzędu 2000/min przy średnicy 20 mm?To kolega wyżej ile wydaje na płytki?Chodzi konkretnie o średnicę 300 mm.Wszystko zalezy od gatunku stali.Nie ma na to recepty.Jedyne co mogę poradzić to odpowiedni dobór płytek(nie jest moim zamiarem reklama)Najlepsze z jakimi sie dotąd spotkałem to mitsubishi.Poprostu rewelacja na kółkach.Ale jest pewien problem.Problem cenowy.Cóż Ci mogę poradzić?Na pewno nie posum rzędu 0,2-0,3 mm/obrót.Bo poprostu zarżniesz płytki.Dwa przejazdy i obrócisz płytkę.Ze swojego doswiadczenia polecam takie płytki jak wyżej wymieniłem,obroty max 180 i posuw od 0,1 do max 0,15.Ja tak robię i płytki służą mi na kilka elementów o takiej srednicy.Kolokwialnie mówiac trochę szkoda zarżnąć płytkę za 35 zł za sztukę!Wiórek ma się łamać i spadać,a "głosu" narzędzia nie powinno być słychać.Bo jak piszczy ,wyje to już masz złe parametry!Do chłodzenie polecam emulgol rozrobiony w większej proporcji oleju niż wody.Pozdrawiam i jak pomogłem to wciśnij klawisz!

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Yorgus100 pisze:Jestem zaskoczony stwierdzeniem ,że podaje się tu obroty rzędu 2000/min przy średnicy 20 mm?
Polecasz szybkość skrawania 169 m/min a dziwi Cie ze ktoś poleca 125 m/min ? Z mojego doświadczenia powiem tylko ze najczęściej stosuje dla OH18N9 przy obróbce zewnętrznej 100-125m/min i płytki wytrzymują ok 1h na ostrze . Co do posuwu to owszem 0,1 do 0.15 do przejścia wykańczającego . Chyba ze komuś się nie spieszy i lubi zatrzymywać co chwile maszynę żeby pościągać wstęgi które przy tym posuwie się będą tworzyć to można zgrubnie . Posuw dla zgrubnej od 0.2 w gore . Płytki w nierdzewce głownie zarzynają się przez obroty a nie posuw .Yorgus100 pisze:obroty max 180 i posuw od 0,1 do max 0,15
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Dobrze ze rozmowa zeszła na tor kwasówek.
Widzę ze prędkośc skrawania zbytnio się nie zmienia jeśli chodzi o wielkość średnicy i wystarczy kontrolować to wszystko obrotami i posuwem.
Jaka głębokość skrawania zgrubnego? Więcej niż 3mm na stronę?
Co z wierceniem? Jak dużych wierteł używacie?
Widzę ze prędkośc skrawania zbytnio się nie zmienia jeśli chodzi o wielkość średnicy i wystarczy kontrolować to wszystko obrotami i posuwem.
Jaka głębokość skrawania zgrubnego? Więcej niż 3mm na stronę?
Co z wierceniem? Jak dużych wierteł używacie?
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki