Tokarka rewolwerowa - przeróbka na "prawie" CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 maja 2014, 19:02

Z normalnym sterownikiem to spokojnie , z wynalazkami - nie wiem. Sterowany z PLC to jednak nie to.

Autor tematu
zommet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: zommet » 17 maja 2014, 20:24

Z normalnym sterownikiem - czyli jakim?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 maja 2014, 20:46

Autor tematu
zommet

Post napisał: zommet » 17 maja 2014, 21:11

Czy do silnika 21- 23 Nm nie powinien być sterownik wysokonapięciowy, taki:
http://www.ebmia.pl/sterownik-silnika-k ... tAodIBUAxw
albo
http://allegro.pl/sterownik-mac2278-sil ... 51259.html

Nie miałem do czynienia z programami na PCta. Który program waszym zdaniem: linuxcnc, mach3, step2cnc, itd, był by najprostszy do skonfigurowania i uruchomienia na maszynie przez laika?

beduin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: beduin » 18 maja 2014, 00:26

Nie wiem jak z innymi ale Linuxcnc nie jest taki trudny. A tym bardziej będzie dla ciebie łatwiejszy ze świadomością że Mach kosztuje swoje

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 maja 2014, 05:34

zommet pisze:Czy do silnika 21- 23 Nm nie powinien być sterownik wysokonapięciowy, ?
Kolego, pooglądaj forum, poczytaj bo na razie to jesteś jak dziecko we mgle. Jeden Ci powie że starczy 2Nm a inny że 100 Nm potrzeba.
Silnik 12Nm to potrafi np.

20Nm to tą maszynkę rozerwie na pół.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 18 maja 2014, 10:49

Śruby kulowe to podstawa - silnik 3Nm targa mi bez problemów stukilową oś Y w pionie na kulowej i wózkach Rexrotha. Na jaskółce z trapezem bez przełożeń nie dało się pracować nawet jak cała oś ważyła 1/10 i jeździła poziomo.

Nie kombinuj z tym "półcnc", rób od razu CNC z prawdiwego zdarzenia.

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Areo84 » 18 maja 2014, 12:10

kamar pisze:Handlowe trapezy są beznadziejnie wykonane, nadają się do podnośnika a nie do napędu maszyn. W jednym końcu są ciasne a w drugim pół mm luzu nawrotnego.
Te trapezy są walcowane i to chyba byle czym . Ostatnio miałem w ręku taką TR24x5 o długości 500mm wykonaną podobno ze stali 45. Nakręciłem na jeden koniec tej śruby nakrętkę z kontrą do kasowania luzu od posuwu poprzecznego tokarki. Ustawiłem w tym końcu minimalny luz i nakrętka chciała się kręcić tylko około 170mm :smile: . Poprosiłem o inną śrubę i w tej doszło prawie gdzieś do połowy, chociaż dałem malutki luz.
Skończyło się na tym że byłem zmuszony toczyć :???: .

Autor tematu
zommet

Post napisał: zommet » 19 maja 2014, 10:52

Kolego, pooglądaj forum, poczytaj bo na razie to jesteś jak dziecko we mgle.
Dawno zauważyłem, że na forum jest ikonka "szukaj", ale jest tak jak kolega pisze jeden mówi tak a drugi zupełnie co innego. Dlatego "odważyłem się" założyć temat z podaniem konkretnego problemu.
Jestem bardzo wdzięczny tym, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami (poleciały punkciki) każda nawet drobna informacja ale w konkretnym temacie jest cenna. A ci którzy odpowiadają tylko po to żeby krytykować, no cóż... taki ich urok. Kto chce ten pomoże.

Jeśli chodzi o filmik

to z jaką prędkością obraca się silnik a z jaką wrzeciono obwiedniówki - spore przełożenie, no i jeszcze frez nie wszedł w materiał.
W tokarce z tematu silnik ma bezpośrednio napędzać śrubę żeby uzyskać przyzwoite prędkości przejazdowe, a ciężki suport przesuwa się na starych pryzmach a nie na prowadnicach tocznych. I ma to robić przez cały dzień, a nie tylko do zagrzania.
Gdyby kolega pokazał filmik, na którym silnik 12 Nm przesuwa taki suport po nie szlifowanych świeżo prowadnicach z przyzwoitymi prędkościami to byłbym wdzięczny.
Śruby kulowe to podstawa - silnik 3Nm targa mi bez problemów stukilową oś Y w pionie na kulowej
Dzięki za informację.
Te sto kilo ma przeciwwagę czy nie?
Nie kombinuj z tym "półcnc", rób od razu CNC z prawdiwego zdarzenia.
Jak najbardziej mam to w planach ale bazą będzie tokarka o klasycznej konstrukcji, tam najskuteczniej można uzyskać odpowiednią sztywność osi (oczywiście na śrubach kulowych). W rewolwerówkę nie chcę pchać kasy bez gwarancji powodzenia (rewolwer jako druga oś), a z kolei dorabianie do rewolwerówki suportu poprzecznego nie mając maszyn do obróbki wzdłużnej, to taniej wychodzi kupno gotowej maszyny.
Rozwiązanie z tematu jest tylko tymczasowe!!! do jednej konkretnej roboty.
Nie wiem jak z innymi ale Linuxcnc nie jest taki trudny. A tym bardziej będzie dla ciebie łatwiejszy ze świadomością że Mach kosztuje swoje
Dzięki za podpowiedź, już kilka razy polecano mi właśnie Linuxcnc, chociaż kwestia ceny nie ma w tym przepadku chyba znaczenia bo kod będzie miał kilkanaście linijek, wersje demo chyba to ogarną. Przy pełnym CNC będę się zastanawiał czy kupować czy bezpłatny, wtedy będę miał na to czas.
Teraz zależy mi tylko na jak najprostszym skonfigurowaniu i uruchomieniu dla jednego silnika z prostym kodem.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 11:44 przez zommet, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 19 maja 2014, 11:41

zommet pisze:[
Gdyby kolega pokazał filmik, na którym silnik 12 Nm przesuwa taki suport po nie szlifowanych świeżo prowadnicach z przyzwoitymi prędkościami to byłbym wdzięczny.
No właśnie :) sam kanał na YT nie wystarczy trzeba konkretnie link do filmiku. No cóż, proszę :) Prowadnice 40-lat
[youtube][/youtube]

A z przełożeniem na obwiedniówce to też trafiłeś kulą ... Policz sobie przełożenie liniowe na gwincie np. 5mm :)

[ Dodano: 2014-05-19, 12:27 ]
I, coby nie było ze suport za lekki :) to świeżutki filmik. Może i ja zasłużę na punkcik :)

[youtube][/youtube]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”