ustawnie prowadnic prostopadle do siebie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
ustawnie prowadnic prostopadle do siebie
jak ustawic prowadnice dokladnie dwoch osi np: x i y prostopadle do siebie?
chodzi mi czy jest metoda do dokladnego ustawienia tego , zmierzenia , chodzi mi o pomiar raczej domowy ?
czy dopiero ustawia sie po uruchomieniu plotera i rysowaniu np: kwadratu i korygowanie ustawienia?
chodzi mi czy jest metoda do dokladnego ustawienia tego , zmierzenia , chodzi mi o pomiar raczej domowy ?
czy dopiero ustawia sie po uruchomieniu plotera i rysowaniu np: kwadratu i korygowanie ustawienia?
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Prosty bierzesz czujnik zegarowy ze statywem mocujesz na osi x przytykasz do osi y (jakiegoś elementu który po niej jeździ i jest równy) i jeździsz w jedna i w droga.
Czym mniejsze wychylenie wskazówki czujnika tym prostopadlej stoją.
Mam nadzieje że udało mi sie napisać to w sposób w miarę zrozumiały jak chcesz mogę to naszkicować i wrzucić obrazek.
Czym mniejsze wychylenie wskazówki czujnika tym prostopadlej stoją.
Mam nadzieje że udało mi sie napisać to w sposób w miarę zrozumiały jak chcesz mogę to naszkicować i wrzucić obrazek.
-
- Kontakt:
jest tylko maly problemik nie mam czujnika zegarowego:(
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Metoda opisana przez Slon na wiele w tym wypadku się nie przyda bo może jedynie pomóc w sprawdzeniu czy element zamocowany na osi Y ma płaszczyznę do której dotyka czujnik, prostą i równoległą do osi Y. Prostopadłości między osiami X i Y tak nie da się sprawdzić. Pozostaje więc ,szczególnie przy braku wymienionego czujnika, uruchomienie plotera, wykreślenie możliwie największego prostokąta i porównanie jego przekątnych.
-
- Kontakt:
czyli tak jak myslalem:(duzy kwadrat i pomiar przekatnych:) a na marginesie jak mierzy sie takim czujnikiem prostopadlosci? moze jakies szkice , zdjecia? bo pewnie i tak bede chcial zakupic cos takiego:) , i tak tyle juz wydalem na maszyne , ze serce boli:(
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
E tam, poczekaj jak zacznie zarabiać...
Kończ szybko maszyne bo korzyści z wykorzystania jej pracy są ogromne praktycznie w każdej dziedzinie rzemiosła 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Po 1 i najważniejsze:
proszę sie nie śmiać z tego "obrazka" !!!!
Jak założysz w ten sposób czujnik na jakimś elemencie oX i przytkniesz go do czegoś co porusza sie po oY i jest równoległe do prowadnic (np obudowa łożyska ) to gdy będziesz tym jeździł to wskazówka czujnika powinna stać w miejscu.
Mam nadzieje ze to w miarę jasno przedstawiłem... sorki ale nie umiem tłumaczyć i jak widać rysować w paincie

proszę sie nie śmiać z tego "obrazka" !!!!
Jak założysz w ten sposób czujnik na jakimś elemencie oX i przytkniesz go do czegoś co porusza sie po oY i jest równoległe do prowadnic (np obudowa łożyska ) to gdy będziesz tym jeździł to wskazówka czujnika powinna stać w miejscu.
Mam nadzieje ze to w miarę jasno przedstawiłem... sorki ale nie umiem tłumaczyć i jak widać rysować w paincie

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Taa
Za rysowanie to zasługuje na POMÓGŁ 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/