800x500x400mm, konstrukcja stalowa, ruchomy stół
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
Tak. Rama jest zamówiona, co napisałem w pierwszym poście.Skrzydlaty pisze:Czyli Ty od kogoś kupujesz gotową, wykonaną ramę, z obróbką cieplną oraz skrawaniem, tak?
"Etap 1. Zamówiona rama frezarki.
Wykonana ze stali st355, z profili 200x100x8mm, usztywniona dodatkowo bocznymi zastrzałami, powierzchnie pod wózki i prowadnice szlifowane, ze stali o grubości 20mm.
Rama będzie pospawana i odprężona a powierzchnie pod wózki i prowadnice będą obrobione z jednego mocowania na frezarce numerycznej. "
Rama ma ważyć ponad 400kg, dodatkowo zalana betonem sporo więcej. Powierzchnie pod wózki i prowadnice 20mm grubości, będą dodatkowo szlifowane u mnie.
Nie wiem, skąd wątpliwości że do obróbki aluminium frezem 2-8mm będzie za słaba...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
-
Oki, to pomału zbliżamy się do kolejnego etapu.
Rama maszyny się szykuje. Takie dostałem zdjęcie od wykonawcy ramy:

Oczywiście tak na szybko złożona - jeszcze nie cała pospawana jest.
W warsztacie będziemy kuć posadzkę, żeby dojść do najniższej warstwy gruzu i betonu. Tam zostaną ułożone zbrojenia i podstawa pod maszynę będzie zalana betonem, do wysokości 50cm nad poziomem posadzki. Wynika to z tego, że posadzkę mam w tej chwili wylaną na warstwie 20cm styropianu i chcę się dostać do ławy budynku, żeby uzyskać sztywność i nie zniszczyć posadzki.
Dojdą jeszcze zastrzały usztywniające i całość zostanie zalana betonem - liczę, że całość z betonem powinna ważyć około 2200-2300kg.
Maszyna będzie całkowicie zabudowana, jak obecna - więc chłodzenie strumieniem chłodziwa i odzysk tegoż.
Zamówione również prowadnice i wózki, 30mm. Stwierdziliśmy że 35mm będzie przesadą do aluminium i okazjonalnego lizania stali.
Teraz jeśli można, poprosiłbym o sugestie dotyczące samego sterowania i napędów.
Rama maszyny się szykuje. Takie dostałem zdjęcie od wykonawcy ramy:
Oczywiście tak na szybko złożona - jeszcze nie cała pospawana jest.
W warsztacie będziemy kuć posadzkę, żeby dojść do najniższej warstwy gruzu i betonu. Tam zostaną ułożone zbrojenia i podstawa pod maszynę będzie zalana betonem, do wysokości 50cm nad poziomem posadzki. Wynika to z tego, że posadzkę mam w tej chwili wylaną na warstwie 20cm styropianu i chcę się dostać do ławy budynku, żeby uzyskać sztywność i nie zniszczyć posadzki.
Dojdą jeszcze zastrzały usztywniające i całość zostanie zalana betonem - liczę, że całość z betonem powinna ważyć około 2200-2300kg.
Maszyna będzie całkowicie zabudowana, jak obecna - więc chłodzenie strumieniem chłodziwa i odzysk tegoż.
Zamówione również prowadnice i wózki, 30mm. Stwierdziliśmy że 35mm będzie przesadą do aluminium i okazjonalnego lizania stali.
Teraz jeśli można, poprosiłbym o sugestie dotyczące samego sterowania i napędów.
-
Dzięki.
Zdaję sobie sprawę, że jest to trochę "overkill" do samego aluminium, ale zakładam że stal czy tytan również na tą maszynę trafi. Wolę więc trochę przesadzić.
Xprot - otwory są przewidziane oczywiście, po prostu całość na razie nie jest wykonana i została na moją prośbę postawiona do zdjęcia, żebym mógł zacząć prace przygotowawcze u siebie w warsztacie i przyszykować sobie obudowę do tej maszyny.
Pytanie mam odnośnie śrub kulowych - wydaje mi się że 30 będą optymalne do tego projektu. Ale chciałbym uzyskać potwierdzenie od Was też.
pozdrawiam
Zdaję sobie sprawę, że jest to trochę "overkill" do samego aluminium, ale zakładam że stal czy tytan również na tą maszynę trafi. Wolę więc trochę przesadzić.
Xprot - otwory są przewidziane oczywiście, po prostu całość na razie nie jest wykonana i została na moją prośbę postawiona do zdjęcia, żebym mógł zacząć prace przygotowawcze u siebie w warsztacie i przyszykować sobie obudowę do tej maszyny.
Pytanie mam odnośnie śrub kulowych - wydaje mi się że 30 będą optymalne do tego projektu. Ale chciałbym uzyskać potwierdzenie od Was też.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2