Witam proszę o poradę w kwestii wyboru obróbki kół wyciętych z blachy. Tzn. jeszcze nie wyciętych ponieważ zastanawiam się nad dalszą obróbką. Zamierzam z wyciętych elementów zrobić formy do ręcznej giętarki do rur… Po obwodzie musi być wklęsłość (wytoczona? Wyfrezowana?) pod zadaną średnicę rury. Całe koło nie jest mi potrzebne i właśnie w czasie wycinania bym pozbył się zbędnego kawałka. Całe koło (największe) ma ok. 250mm średnicy i 40-60 mm grubości, a potrzebne mi jest ok. ¾ całości. Proszę o poradę czy mam wyciąć całość i po wykonaniu wklęsłośći wyciąć wycinek koła? A może nie pełne koło? Tylko w zawiązku z tym czy nie będzie „bicia” na tokarce? a może frezować frezem w kształcie kuli? Wklejam poglądowe zdjęcia gotowego elementu.
https://www.google.pl/search?q=jd2+die& ... 80&bih=675
Średnice rur jakie chciałbym giąć i z jakiej grubości blachy będą robione elementy.
½” rura ok. 21mm koło średnicy 150mm grubości 40mm
¾” rura ok. 27mm koło średnicy 170mm grubość 40mm
1” rura ok. 3 mm koło średnicy 150mm grubość 50mm
1 ¼ rura ok. 42mm koło średnicy 230mm grubość 60mm
1 ½ rura ok. 48mm koło średnicy 280mm grubość 60mm
Proszę o podpowiedź w sprawie obróbki. Co będzie szybsze, tańsze?
Wstawiam również pliki dwg. Na których widać te elementy.
https://onedrive.live.com/redir?resid=6 ... =folder%2c
Pozdrawiam Kuba
Formy do gięcia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wyciąć na laserze koło z blachy o grubości 40-60 mm ???InzSpawalnik pisze:Wyciac cale kolo na laserze, obrabiac na bardzo niskich obrotach na tokarce a na koniec wyciac "niepotrzebne 1/4" do srodka na pile tasmowej, wykonczyc szlifierka reczna, malowac. To nie technika kosmiczna .....
Ja bym rozejrzała się za walcem o średnicy zbliżonej do średnicy której potrzebujesz, następnie uciął z tego walca plaster 40-60 mm, obrobił go na tokarce a następnie pociła na taśmówce lub frezarce ...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam dziękuję za zainteresowanie tematem. Zapomniałem dopisać, że posiadam już materiał w postaci blachy 40,50,60 mm i z tego myślę wyciąć te elementy. Mam w pobliżu waterjeta i na nim bym wycinał te krążki. Bardziej mi chodziło o metodę wykończenia obwodu koła. Tokarka czy frezarka z odpowiednim frezem. Na tokarce raczej trzeba by wziać całe koło poniewać przy tak znacznej masie będzie czuć bicie, a frezarka.. może frez w kształcie kuli o odpowiedniej średnicy? Ale czy jest możliwość takiego obrotu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Takie krążki spokojnie obrobisz na tokarce nawet wtedy, gdy to będzie wycinek koła. Takie rzeczy można robić na zataczarce a ta minimalne obroty ma 1,3 obr./min. Tu tak małe nie muszą być, ale przy tej średnicy i przy nożu kształtowym, a przynajmniej nożu z promieniem, to i tak obrotów dużych nie można stosować. Wtedy niewyważenie nie spowoduje problemów.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.