Świąteczna niespodzianka

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 04 maja 2014, 00:54

Właścicielem terenu jest gmina Warszawa Praga a budynków państwo polskie bo to szkoła. Są (gmina) absolutnie nie zainteresowani jakim kol wiek dotykaniem tematu bo jest trudny i nie wygodny i dużo papierów.

Myślę, że gra nie warta świeczki, z racji po pierwsze na ilość czasu i starań jaką trzeba by włożyć. Jedyna opcja jaką ja widzę trzymać rękę na pulsie i gdy deweloper kupi grunt zapukać do niego i zaoferować wywóz "śmieci" darmowy. Problem w tym, że to pewnie będzie okienko 2-3 dni. Trzeba by mieć wtyczkę w urzędzie gminy.

Poza tym zdjęcia są z przed roku, a rozkład postępuje wykładniczo. Jeśli ktoś by chciał zwiedzić ów teren mogę wybrać się na wycieczkę jako przewodnik, chętnie zobaczył bym co tam się obecnie dzieje. Acz uprzedzam, jak byłem rok temu ostatni raz policja robiła regularne naloty. Ja tam zawsze chodziłem tylko z aparatem i puste kieszenie miałem na wszelki wypadek.
(adres to ul Jagielońska)

Ot taka ciekawostka bardziej w moim uznaniu, przykre świadectwo zmieniających się czasów i wypierania przez ipady i konsumpcję rzemiosła i realnych umiejętności.
Dlatego też podzieliłem się przezyciem by i inni forumowicze mogli sobie z łezką w oku pooglądać.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: trzasu » 04 maja 2014, 01:03

GrafRamolo pisze:
Myślę, że gra nie warta świeczki, z racji po pierwsze na ilość czasu i starań jaką trzeba by włożyć. Jedyna opcja jaką ja widzę trzymać rękę na pulsie i gdy deweloper kupi grunt zapukać do niego i zaoferować wywóz "śmieci" darmowy.
Mogę pomóc :wink: aczkolwiek, nie wierzę iż deweloper będzie taki jeleniem by pozwolić to za darmo wywieźć ... kluczowe w tym wszystkim są osoby decyzyjne ( czy to w gminie czy jeśli zostanie ogłoszony przetarg i wygra deweloper u dewelopera), jeśli uda się je znaleźć może udałaby się to kupić po jakiś sensownych pieniądzach i ocalić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
GrafRamolo
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 04 maja 2014, 01:21

Nie znam się, na przetargach itp ale wydaje mi się, że jak ktoś kupuje grunt za parę mln zł i ma plany budowy czegoś za następne parę mln to sam czas jaki musiał by poświecić na borykanie się ze sprzedażą jakiegoś złomu za parę tyś jest z jego punktu widzenia nie adekwatny do zysków. Dlatego ja jak Kasandra uważam, że wszystko to wyląduje na wywrotce. Może to mój pesymizm ale nie widzę happy endu w tej historii.

ak47
Posty w temacie: 1

Post napisał: ak47 » 04 maja 2014, 07:23

U nas w Tomaszowie Mazowieckim w zeszłym roku zamykali warsztaty szkolne.
http://www.bip.powiattomaszowski.mserwe ... cms_id=299

Tutaj jest jeszcze oferta która wtedy była aktualna. Na pewno dałoby się dogadać i do każdej maszyny na wagę parę noży czy frezów odkupić. Polecam i wam poczekać. Ewentualnie śledzić wywrotki jadące na złom ;) Ewentualnie iść i pogadać z opiekunem miejsca, żeby zrobił powtórną inwentaryzację po której zniknie co nieco ;)

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 04 maja 2014, 09:11

Proponuję śledzić wydarzenia i jak tylko zostanie ogłoszony nowy właściciel terenu, uderzać do niego na rozmowy, to naprawdę jest gra warta świeczki.
Zresztą po zdjęciach widać, że niektóre narzędzia (te zapakowane) są jeszcze zdatne do użytku.
A i niektóre po regeneracji i oczyszczeniu będą jeszcze złużyły przez lata. :cool:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: InzSpawalnik » 04 maja 2014, 10:29

Z tych zdjec wynik ze tam jest sprzetu za .... Jakis 1 milion PLN bardzo zgrubnie liczac. A napewno te maszyny sa w stanie jeszcze bardzo przyjemnie na siebie zarobic
Problem jest oczywiscie w totalnej niewiedzy urzednikow - nie wiedza co maja pod nosem.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 04 maja 2014, 10:53

A to na pewno nie są zdjęcia z Czarnobyla?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 04 maja 2014, 10:58

InzSpawalnik pisze:... A napewno te maszyny sa w stanie jeszcze bardzo przyjemnie na siebie zarobic
A kto by na nich pracował?
.... fachowców na manuale ciężko już znaleźć .... , a CNC jest w modzie. :mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: InzSpawalnik » 04 maja 2014, 11:16

A malo to podobno "bezrobotnych" w Polsce ? Maszyny Sa ! Budynki Sa ! Rece do roboty sa ! Podobno mamy swietnych nauczycieli i uczelnie . Wiec w czym problem ? W Gminoe co woli trzac to w kurzu albo sprzedac po cenie zlomu na przetop ? Bo wola kolejna galerie handlowa ( no w sumie czemu nie - kolo sie zamyka bedzie jeszcze wiecej produktow z Chin - robionych przez wiezniow albo dzieci !!!!! ). I do tego wlasnie przyczyniaja sie decyzje urzednikow.

[ Dodano: 2014-05-04, 11:25 ]
Smieszna sprawa - w Danii, Niemczech, Holandii jest coraz wiecej kursow na obsluge wlasnie "prostych" maszyn typu frezarka i tokarka . Bo ludzie chca "porrafic" a w Polsce ? Nie oplaca sie ? Za 10. Pln na h ?

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 04 maja 2014, 22:18

Widocznie się nie opłaca, skoro nikt nie stara się tego przejąć. :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”