Profesjonalna likwidacja kretów przemysłowych.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: pprzemo88 » 03 maja 2014, 16:26

000andrzej pisze:
pprzemo88 pisze:ja w komunie jakos nierobow i nygusow nie widzialem ..moze mialem szczescie?
Albo miałeś szczęście, albo nie zauważyłeś w swoim przypadku różnicy. Nie wiem, czy jeszcze ktoś się znajdzie, kto nie widzi różnicy w podejściu do pracy. Ale skoro nie widzi ktoś różnicy to dlaczego narzekania, że jest gorzej niż za czasów gospodarki centralnie sterowanej?
Nie wnikam co robiles za komuny ..czy byles w organach sciagania czy gdzie indziej ze widziales/obserwowales kogos podejscie do pracy ale pracujac w akordzie czy za komuny czy teraz nie ma czasu na rozgladanie sie/przygladanie sie.
Jak obecnie widze podejscie mlodych do pracy i poczucia obowiazku to mam wrazenie ze twoje odnoszenie sie do podejscia do pracy i szukanie tu zwiazku z komuna jest hmmm.. nietrafne.

Co do gospodarki planowanej czy tamtych czasow to powiedz mojemu koledze zeby nie narzekal na to ze 2 miesiace nie dostaje wyplaty...ale wszystko jest ok.....bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
pprzemo88 ja nie rozumiem co ma sytuacja Grecji do gonienia zachodu.
Czy wiesz w ogóle jak Grecja dostała się do UE? Oszustwami, machlojkami, przekrętami, dziwi mnie tylko że ich na zbity pysk nie wywalili jak prawda ujrzała światło dzienne.
Kraj złodziei, leni, oszustów, od rządu, urzędników do szarego obywatela, wszyscy kombinują co zrobić żeby nic nie robić a kasy nałapać.
Słaby przykład.
Ano ma to ze skonczymy jak Grecja bo kreatywna ksiegowosc na dluzsza mete syfu nie ukryje.Mamy wielokrotnie gorsza sytuacje niz ci co wzieli kredyt we frankach na mieszkanie.[taki przyklad]
Ale ladnie reszte ujales wypisz wymaluj Polska....

sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

000andrzej
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: 000andrzej » 03 maja 2014, 17:02

pprzemo88 pisze:Co do gospodarki planowanej czy tamtych czasow to powiedz mojemu koledze zeby nie narzekal na to ze 2 miesiace nie dostaje wyplaty...
A co ma piernik do wiatraka? Uważam, że jeśli wykonał wszystko zgodnie z umową to wynagrodzenie powinien dostać w terminie. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale pracodawcy też nieraz czekają na spłatę zaległych faktur.
Skoro pracodawca nie może zapewnić wypłat to prawdopodobnie ma trudność w utrzymaniu płynności finansowej. Jeśli nic się nie zmieni to kolega nie tylko 2 miesiące poczeka, ale (oby nie) w ogóle może nie widzieć pieniędzy. Jakbyś był dobrym kolegą to powinieneś mu doradzić, aby zatrudnił się w firmie, gdzie nie ma takich problemów.

A odnośnie ustrojów to w średniowieczu było jeszcze lepiej. Chłop płacił dziesięcinę, a resztę mógł sobie przeznaczyć na dowolny cel. Czyli "brzydki" senior zabierał mu co dziesiąty snopek zboża, co dziesiąty kilogram ziemniaków... w zamian dzierżawił mu swoje pole, zapewniał bezpieczeństwo itp.
To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości.

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 03 maja 2014, 20:25

000andrzej pisze:Czyli "brzydki" senior zabierał mu co dziesiąty snopek zboża, co dziesiąty kilogram ziemniaków... w zamian dzierżawił mu swoje pole, zapewniał bezpieczeństwo itp.
Taak. Zwłaszcza ziemniaki mu zabierał w Średniowieczu -taki smakosz :mrgreen: :lol:

000andrzej

Post napisał: 000andrzej » 03 maja 2014, 20:40

Och... to była przenośnia poetycka. Wiadomo, że ziemniaków jeszcze w Europie nie było :) Moja myśl przewodnia dotyczyła podatku (jakby to dziś nazwać) w wysokości 10%.
To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 03 maja 2014, 21:01

Tia, te dziesięć milionów nierobów raźnie strajkujących w 80 i 81 to mi się przyśniło? Pprzemo88 - oszczędzaj moje zajady. Za komuny nawet ci, co pracowali w akordzie robili na ćwierć gwizdka - bardziej opłacało się robić mniej i nadgonić lewizną. Jak się zrobiło w akordzie za dużo, władza podnosiła normy. Bezpiecznie było mniej więcej do 180%, a to zazwyczaj dawało się wyrobić w dwie dniówki w tygodniu. Biurwy gremialnie stały w kolejkach w godzinach pracy.

Nie dziwię się, że tęsknisz do czasów, gdy zarabiałeś dwa razy tyle co twój majster czy kierownik. To musiało wbijać cię w dumę. Oni się męczyli, uczyli, zdawali egzaminy, i faktycznie zarabiali grosze. Taka była polityka władzy. Tyle, że zarabiałeś w tym akordzie 20-30 dolarów na miesiąc. Władza dbała, żeby twoi sąsiedzi i znajomi nie zarobili więcej. A jak nie dbała dostatecznie pilnie, to pisałeś donos, i sąsiad miał kontrolę i domiar, po którym już wiedział, że nie warto się wychylać...

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: trzasu » 03 maja 2014, 21:14

Macie zdrowie ... :grin:

000andrzej

Post napisał: 000andrzej » 03 maja 2014, 22:37

MlKl pisze:Tia, te dziesięć milionów nierobów raźnie strajkujących w 80 i 81 to mi się przyśniło?
MIKI - a nie uogólniasz? Przecież wtedy nie chodziło o to, żeby nic nie robić. Miał to być nacisk, aby zmieniać system. Przecież, gdyby 80-81 roku nie było, to do dziś bylibyśmy w obozie wschodnim - ta sądzę. Rejestracja "S" pokazała ludziom, że można się zebrać do kupy i wywrzeć nacisk na władzę.
Natomiast to co się dziś dzieje, nie należy łączyć z 80-81 rokiem. Dziś są to typowo protesty roszczeniowe.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 maja 2014, 00:53

Wiesz Andrzeju - ja wtedy byłem już dorosły, i rozumiałem co się wokół dzieje. Realna opozycja w skali kraju to nie było nawet tysiąc osób. Mowa o świadomie dążących do zmiany ustroju. Przy czym owa zmiana ustroju wcale nie miała dla większości z nich oznaczać rezygnacji z socjalizmu - oni go tylko chcieli naprawiać...

Kapitalizm zafundowali nam eks-komuniści - tylko oni mieli wtedy do tego środki, predyspozycje i wykształcenie.

A te dziesięć milionów radośnie strajkujących po prostu skorzystało z okazji by sobie poleniuchować i powarcholić... Oni walczyli o dwa tysiące na głowę i kiełbasę po osiem złotych. W socjalizmie czuli się jak ryby w wodzie.

000andrzej

Post napisał: 000andrzej » 04 maja 2014, 10:33

No to mieliśmy odmienne podejście do tego samego ruchu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”