Profesjonalna likwidacja kretów przemysłowych.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: oprawcafotografii » 01 maja 2014, 07:46

mc2kwacz pisze:Macie rację, że tak się dzieje. Ale nie ma systemu w którym pieniądze się nie marnują.
A tak w ogóle czy się marnują? Marnują się wtedy, gdy ktoś je spali w piecu. Jeśli jakiś spryciarz weźmie kasę i sam nic z niej ma dłuższa metę nie zbuduje, to wydając ją tak czy owak wpuści w obieg. i ona prędzej czy później nieuchronnie trafi do tych którzy z kasa potrafią się obchodzić i zamieniać ją w coś sensownego. Nie ma innej opcji....
Kto podszywa sie pod kwacza?

W takim razie lepiej zrzucac banknoty ze smiglowcow - ktos znajdzie
i trafia "wczesniej czy pozniej" do tych co wiedza co z nimi zrobic...

Rece opadaja po prostu.

Hmm w zasadzie niech zrzucaja grubszy bilon - jak ktos dostanie w leb to jeszcze lekarz zarobi.

Polecam na poczatek, poziom przedszkolny:
http://mises.pl/wp-content/uploads/2008 ... r_pism.pdf

q

000andrzej
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: 000andrzej » 01 maja 2014, 11:21

A ja w części zgadzam się z mc2kwaczem. Pieniądze przypłyną i będą w obiegu na zakup innych dóbr, które będą wyprodukowane.
Tylko ile osób z nich nie skorzysta, tylko dlatego, że fundusze zostały "przepite" przez cwańszych "przed się biorców"? Wszak kołderka jest jedna.
To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości.

Ciowiec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Ciowiec » 01 maja 2014, 12:22

oprawcafotografii pisze:W takim razie lepiej zrzucac banknoty ze smiglowcow
a to pomysł Bena Bernankego - od tamtego czasu ma przydomek "helikopterowy Ben" haha
000andrzej pisze:Pieniądze przypłyną i będą w obiegu na zakup innych dóbr
no tak, dziś wszyscy mogą być "ekonomistami" :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 maja 2014, 12:53

Nie jesteśmy w stanie zmieniać warunków zastanych - trzeba jak najlepiej wykorzystywać to, co jest. Oczywiście, że dla przedsiębiorcy najlepiej by było, żeby nikt go nie odzierał z zysku podatkami i nie dawał potem dotacji ze wskazaniem, na co ma ona zostać spożytkowana. Ale już w przypadku urzędników celowość takowego rozwiązania widać. Co prawda wkurza inwestowanie środków unijnych w rozmaite aquaparki czy inne centra kultury, ale w końcu aspirujemy do światowej czołówki, a to jakoś zobowiązuje.

Postęp cywilizacyjny, jaki widać w Polsce, jest faktem, z którym dyskutować nie sposób. Nie jest winą Unii, że lokalnie nie potrafimy włączyć w to większości społeczeństwa. Innym faktem jest, że owa większość zazwyczaj nie chce być włączona, ona woli koczować w kolejkach pod kasami opieki społecznej i narzekać, że za mało płacą.

Wkurza mnie, że ten postęp finansowany jest głównie środkami, wydartymi najmniej zarabiającym. Ale temu nie jest winna Unia, tylko nasza pożal się boże klasa polityczna. I nie ma żadnego znaczenia, kto akurat jest u żłobu.

Zadowolenie zamożnych, wynikające z przepisów praktycznie wykluczających konkurencję ze strony maluczkich, jest mało ważne. Istotne jest to, że w ten sposób ograniczamy rozwój kraju. Przykrawanie naszych przepisów na wzór przepisów obowiązujących w o wiele bogatszych krajach jest błędem. Oni sobie mogą pozwolić na więcej, bo już zakumulowali kapitał, i teraz odcinają od tego kupony. My jeszcze długo będziemy na dorobku.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: mc2kwacz » 01 maja 2014, 15:17

Oprawca, nikt się nie podszywa :)
Niedawno zarzuciłeś mi brak wyobraźni w stosunku do tego co można robić na emeryturze. Teraz ja mogę zarzucić Tobie i większości innych osób to samo w kwestii analizy ewolucji i stabilności rozwoju SYSTEMU gospodarczego.
W tej chili nie mam czasu, bo to wymaga ładnych paru minut pisania. Szkoda dnia, szczególnie gdy robota czeka. Może wieczorem wyłuszczę o co mi chodzi. Przynajmniej postaram się.

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 01 maja 2014, 15:58

Gonimy tych najbardziej rozwinietych tylko po co? technika i nauka idzie do przodu ale ludzie juz niekoniecznie..
Badanie przeprowadzono wśród 1163 brytyjskich nauczycieli. Wyniki są zdumiewające: nawet piętnastolatkowie nie umieją korzystać z toalety, mimo że nie mają żadnych problemów rozwojowych.

Nauczyciele potwierdzili, że ich uczniowie pomiędzy piątym i siódmym rokiem życia przychodzili na lekcję w pieluchach. Według badań, mogło być to pięć procent populacji klasy. Zdarzały się też przypadki jedenastoletnich uczniów w pieluchach.

Z badań wynika też, że coraz większa ilość uczniów zaczyna szkołę, nie wiedząc jak korzystać z toalety. Eksperci winą obarczają zajętych i zapracowanych rodziców, którzy nie mają czasu na przekazanie dzieciom podstawowej wiedzy z zakresu higieny.

Badanie zostało zlecone przez Narodową Fundację Badań Edukacyjnych dla telewizji Sky News.
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/u ... lach/q17gd
Postęp cywilizacyjny, jaki widać w Polsce, jest faktem, z którym dyskutować nie sposób. Nie jest winą Unii, że lokalnie nie potrafimy włączyć w to większości społeczeństwa. Innym faktem jest, że owa większość zazwyczaj nie chce być włączona, ona woli koczować w kolejkach pod kasami opieki społecznej i narzekać, że za mało płacą.
Wiec mlodzi skonczyli narzekac i wybywaja w tempie zastraszajacym z kraju.Sadze ze gdyby przywrocono ZSW to polowa poborowych by sie pokaleczyla widelcami a 2 polowa by sie zastrzelila bo kapral krzyczy na nich.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 maja 2014, 23:01

W normalnym świecie migracja nie jest niczym dziwnym. Ludzie szukają swojego miejsca na ziemi, i to, gdzie się urodzili nie ma większego znaczenia. Granice pojawiły się stosunkowo niedawno - jeszcze trzysta lat temu dawało się podróżować bez żadnych paszportów i wiz.

Nie da się dekretem zaprowadzić dobrobytu w kraju. Trzeba go wypracować. Nikt nam nie zaproponował żadnego planu Marshalla po odzyskaniu wolności. Mimo to całkiem nieźle wychodzi nam gonienie Zachodu, choć głównie dlatego, że on sam zwolnił, a wręcz się cofa. Ale świat to dziś już nie tylko Europa i Stany. Cywilizacja białego człowieka zaczyna zmierzchać. Może to potrwać jeszcze stulecia, ale ewidentnie środek ciężkości przenosi się na Wschód.

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 03 maja 2014, 12:21

Jednak dobrze cie MIKI ocenilem............propaganda sukcesu dobrze ci wychodzi wiec pomysl o jakiejs parti politycznej ,sukces murowany.
Odnosze wrazenie ze masz tyle pracy ze nie wiesz co sie dzieje w kraju i jak ludzie zyja.
Te gonienie zachodu to tylko w twojej glowie nam wychodzi bo upadek na pysk i los grecji jest bardzo bliski.

Co do waszej dyskusji o komunie to hmm temat rzeka i szkoda mi czasu na wypowiedzi w tej kwesti a mam swoje zdanie na ten temat ale na marginesie ja w komunie jakos nierobow i nygusow nie widzialem ..moze mialem szczescie?
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

000andrzej

Post napisał: 000andrzej » 03 maja 2014, 13:25

pprzemo88 pisze:ja w komunie jakos nierobow i nygusow nie widzialem ..moze mialem szczescie?
Albo miałeś szczęście, albo nie zauważyłeś w swoim przypadku różnicy. Nie wiem, czy jeszcze ktoś się znajdzie, kto nie widzi różnicy w podejściu do pracy. Ale skoro nie widzi ktoś różnicy to dlaczego narzekania, że jest gorzej niż za czasów gospodarki centralnie sterowanej?
To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: dance1 » 03 maja 2014, 15:13

pprzemo88 ja nie rozumiem co ma sytuacja Grecji do gonienia zachodu.
Czy wiesz w ogóle jak Grecja dostała się do UE? Oszustwami, machlojkami, przekrętami, dziwi mnie tylko że ich na zbity pysk nie wywalili jak prawda ujrzała światło dzienne.
Kraj złodziei, leni, oszustów, od rządu, urzędników do szarego obywatela, wszyscy kombinują co zrobić żeby nic nie robić a kasy nałapać.
Słaby przykład.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”