Fotoradary

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: trzasu » 29 kwie 2014, 00:12

ALZ pisze:
mc2kwacz pisze:6. Organy kontrolne to nie są żadni złodzieje, trzeba po prostu myśleć na drodze i nie przekraczać prędkości więcej niż te 10-15km/h, jeśli się nie zna terenu. A jak się wpadło to trzeba mieć pretensję do siebie a nie do całego świata.
Po to są fotki, aby mozna było udowodnić ze było wykroczenie, w przeciwnym wypadku jest to złodziejstwo bo jak inaczej nazwać wyłudzanie pieniędezy bez dowodu?
Podstawą jest fotka 1 samochodu słownie jednego, a w wielu przypadkach tak nie jest i trzeba sądu aby udowodnić że jesteśmy okradani.
Możesz sobie mówić co chcesz, ale to jest właśnie złodziejstwo.
Ja bym uważał, nie tak dawno, mc2kwacz jednego z użytkowników wypytywał o to czy płaci podatki ... alkoholu tez pewnie nie pije :mrgreen:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: mc2kwacz » 29 kwie 2014, 00:18

Organy kontrolne to instytucje wykonawcze. Nie tworzą prawa, tylko je stosują. Kiedyś fotki były wysyłane. Sam mam kilka :) Potem przestały być wysyłane, bo prawo nie wymaga. Zgadzam się, że powinni wysyłać mimo wszystko. Ale widać tak jest wygodniej. Pewnie bardziej się opłaca wysłać więcej wezwań niż mieć większą ściągalność z mniejszej ilości wezwań.

Można wszystkich urzędników nazwać złodziejami. Tylko warto pamiętać, że to nie są żadni agenci rządu tego czy innego, tylko nasi sąsiedzi, często krewni. Ile osób tutaj ma w rodzinie jakiegokolwiek urzędnika, policjanta? Nazywa go przy stole mendą albo złodziejem? Dlaczego ci urzędnicy państwowi się zachowują i pracują tak a nie inaczej? Bo tak ich wychowały środowiska z których pochodzą. I oni i Ty :)
Dla mnie złodziejem jest ktoś, kto symuluje chorobę i uzyskuje albo wydłuża urlop zdrowotny w ten sposób. Albo dostaje rentę której nie powinien dostać, ale sobie "załatwił".

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 29 kwie 2014, 08:48

Kurcze, a już myślałem że zaczął działać bo mi internet po ostatnim poście wyłączyli :mrgreen:
Przykładem moja sytuacja.
Fotoradar na dwupasmówce 30 metrów od skrzyzowania
Zarejestrowano 130 na ograniczeniu 70, tylko tyle że ja zawsze skręcam na tym skrzyżowaniu w prawo i nie ma opcji abym miał 130 na liczniku bo na tych 30 metrach było by nie ciekawie. Jeszce raz - zawsze - skręcam tam w prawo (do domu)i nie ma opcji abym jechał na wprost. Pytanie zatem - skąd te 130 /h? Odpowiedź jest prosta - z mojej lewej ktoś dymał własnie te 130 i duże prawdopodobieństwo że oboje dostaliśmy takie pisemko. Ale nad tym się nikt nie zastanawia bo ilu z nas pójdzie z tym do sądu? Traktują nas jak barany, a barany się strzyże.Ja jestem pewien swojego, ale z dwojga złego wolę zapłacić te 500 zł i mieć spokój, bo szlajanie się po sądach to stracony czas, kasa na przejazdy i do przyjemności to nie należy. Właśnie na tej zasadzie to działa. To samo dokładnie zrobili z drugim filarem - musisz się pogimnastykować i zgłośić swój akces do swojego filaru bo domyślnie zostaniesz w ZUS. Czy to też nie jest złodziejstwo?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: RomanJ4 » 29 kwie 2014, 10:29

Ilez to już razy udowadniali i kierowcy w sądach, i dziennikarze w mediach, że ITD łamie przepisy, montuje urządzenia bez homologacji, jak choćby lampy błyskowe w zderzakach żółtych "robót drogowych" (które wg RPO też są nielegalne),
Obrazek

lub fotoradary niezgodnie z instrukcją użytkowania, i co? I nic, mają to w... , państwo w państwie.
Poza tym w statucie ITD nie ma nic o kontroli prędkości na drodze, bo nie do tego została powołana..

do lektury..
http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Samoc ... &_ticrsn=3
http://www.autokrata.pl/newsy/itd-dzial ... wem_a17990
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-i ... nId,635074
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Fotor ... omosc.html

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... l?cookie=1
Jak już dziś wiemy Trybunał (nomen omen) Konstytucyjny(sic!) stanął po stronie fiskalizmu państwa, a nie litery prawa i konstytucji, (nie pierwszy już raz zresztą) co kwestionuje większość prawników, konstytucjonalistów, przedstawiciele AI, gdyż zmusza oskarżonego do udowadniania swojej niewinności lub samooskarżenia siebie lub członków rodziny (co niezgodne z KK, i konstytucją), pozbawia wglądu w dowody oskarżenia. A to przecież na oskarżycielu powinien ciążyć obowiązek udowodnienia winy, (czego zdjęcie może być dowodem). Ale wtedy może by się okazało, ze duża część zdjęć nie nadaje się na dowód, a te "od tyłu" już na pewno, i duża kasa poooszła... !

Wątpię by komukolwiek z posłów czy rządu zależało na ukróceniu samowoli i sobiepaństwa, jedynie chyba ogólnopolski strajk czy blokada dróg przez kierowców dała by im "kopa" do zajęcia się sprawą na poważnie (jak kiedyś blokowanie stacji paliw), na co jednak wg mnie marne widoki..
Ale TY, obywatelu, musisz prawa przestrzegać co do kropeczki, bo jak nie to... !
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 29 kwie 2014, 11:47

Jeśli nie ma masowych protestów - to można przykręcać śrubę.

Kto u nas protestuje - w zasadzie nikt, a jeśli - to mało efektywnie.

A protesty muszą być uciążliwe i "zgrabnie" pomyślane.

Blokada np. drogi - przysporzy wrogów wśród innych członków społeczeństwa.
Blokada urzędów - super... dla pracownika urzędu.
Pensję i tak dostanie.

Najlepszy protest to taki, który "wkurzy" żonę czy teściową...

Jak taki jeden czy drugi zostanie odpowiednio w domu "przetworzony",
to będzie miał i lepszą w pracy motywację... ;)

Oczywiście wszystkie działania w ramach prawa...

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 29 kwie 2014, 14:14

Roman, posługiwanie się "złotymi myślami" z internetu to nie jest sposób na prawna argumentację. Właśnie jestem w sporze ze Skarbem Państwa z tego powodu, że urzędnicy swoją wiedzę na temat przepisów czerpali od siebie nawzajem a gdzieś tam na początku komuś się coś "wydawało" inaczej niż w ustawie jest napisane.

W Ustawie Kodeks o Ruchu Drogowym jest napisane, kto, jakie, i w jakich warunkach oraz przy pomocy jakich urządzeń pomocniczych może prowadzić kontrolę ruchu drogowego. Polecam lekturę ŹRÓDŁA. Ostatnia zmiana bodaj w czerwcu ubiegłego roku. Ja czytałem, to wiem.

Alz, jeśli racja jest po Twojej stronie i masz tego pewność oraz istotne przypuszczenie, że kontrola nie dysponuje twardymi dowodami, to nie podkulaj ogona jak zbity kundel, nie płać "tych 500zł" ale też i nie żal się na forum i nie pomawiaj ludzi, którzy pracują jak im kazano, nazywając ich złodziejami, tylko idź z tym do sądu. Ale przygotuj się, zrób porządną dokumentację tego fotoradaru, żeby go potem nie obrócili o "drobne 5 stopni", zdobądź świadków na to. Działaj. W sądzie przedstaw argumentację, nie daj się spławić w 1 instancji.
Zawsze możesz też potem zasądzić odszkodowanie za stracony czas.

Jest jak jest, we wszystkim, bo ludzie tylko gardłują ale mało kto ma jaja żeby się postawić. To jest problem globalny, ale w takim skundlonym narodzie jak nasz, gdzie dodatkowo panuje odwieczna moda na przeciętniactwo, niewychylanie się i tomiwisizm, wyjątkowo mało jest takich co sobie nie dają w kaszę dmuchać byle urzędnikowi.

Albo walcz o swoje i nie daj się doić. Albo przyklęknij i płać, polskokatolickim zwyczajem, ale i nie marudź :lol:

Masowe protesty i burdy są metodą dla skundlonej tłuszczy, która dopiero w kupie czuje siłę. Są 10x gorsi od najgorszych urzędników.
Jak dla mnie najlepszy uczynek by zrobili, gdyby pozakładali te opony sobie na łby i je podpalili. Od razu po dopaleniu szczątek świat byłby lepszy.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 29 kwie 2014, 14:23

Ale to ty marudzisz. Ja opisałem swoją sytuację i mój punkt widzenia. Zapłacę te 500 zł i bedę miał spokój do następnego razu, bo czas zmarnowany kosztuje mnie wiecej. Mój punkt widzenia jest taki jaki jest i jak dobrze zauważyłeś to jest tumiwisizm.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 29 kwie 2014, 15:04

No to po co wypłakujesz się na forum publicznym? Po co zakładałeś ten wątek, w ogóle? Co nowego w tym, że są fotoradary, że robią pomiary, że nie zawsze zgodne z intencją prawa? Myślisz że tylko w Polsce?
Daj się złapać na radar w innym kraju niekoniecznie we Francji, to zobaczysz jakie będą sankcje. Pomnóż przez 10, tak na dobry początek :)

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 29 kwie 2014, 15:18

mc2kwacz pisze:No to po co wypłakujesz się na forum publicznym? Po co zakładałeś ten wątek, w ogóle? Co nowego w tym, że są fotoradary, że robią pomiary, że nie zawsze zgodne z intencją prawa? Myślisz że tylko w Polsce?
Daj się złapać na radar w innym kraju niekoniecznie we Francji, to zobaczysz jakie będą sankcje. Pomnóż przez 10, tak na dobry początek :)
A ty dobrze sie czujesz? Nie zakładałem tego wątku, a płakać to nad toba powinni.
Opis w twojej stopce jednak jest adekwatny.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 29 kwie 2014, 15:35

ALZ pisze:Nie zakładałem tego wątku
Fakt.
Aczkolwiek wiele to nie zmienia? ;)
Opis w twojej stopce jednak jest adekwatny.
Standardowy argument na koniec dyskusji, w rozpaczliwym akcie samoobrony. :roll: :grin:

P.S. A ja od reformy ZUS czekam niecierpliwie, aż ktoś zrobi porządek z pomysłem OFE w postaci w jakiej został wprowadzony. Traciłem nadzieję. Ale wreszcie się doczekałem! I nawet nie muszę nic dodatkowo załatwiać, żeby prywatna firma nie podkradała mi już składek emerytalnych i jeszcze nie doiła budżetu MOJEGO państwa (czyli nie zasysała zapłaconych podatków) przy okazji.
Bo taki jest MÓJ punkt widzenia tej sprawy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”