Krancowki co lepsze
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Krancowki co lepsze
Witam
Planuje jutro podpiac krancowki do maszyny plyta ssk mk2 , mach3 .
Czy lepiej dac po 2 krańcówki na os czy po jednej i ustawic programowo w machu ?
Podlaczam kable na krańcówce jako NO i jeden kabel idzie do home x a gdzie drugi ?
Czy do HMA+ bo mam tam spiete HMA+ i +5V.
Dzieki za odpowiedz
Planuje jutro podpiac krancowki do maszyny plyta ssk mk2 , mach3 .
Czy lepiej dac po 2 krańcówki na os czy po jednej i ustawic programowo w machu ?
Podlaczam kable na krańcówce jako NO i jeden kabel idzie do home x a gdzie drugi ?
Czy do HMA+ bo mam tam spiete HMA+ i +5V.
Dzieki za odpowiedz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Mam frezarkę bez krańcówek i jakoś nie mogę sobie wyobrazić potrzeby montażu 3 na każdej osi. Jedynie na bazowanie by się przydały jeżeli mocujemy detal w tym samym miejscu za każdym razem. Te połączone z E-stop również są zbędne, jak frezarka jest przemyślana to tylko silnik zazgrzyta w razie kolizji.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
skrzat pisze:Mam frezarkę bez krańcówek i jakoś nie mogę sobie wyobrazić potrzeby montażu 3 na każdej osi. (...) Te połączone z E-stop również są zbędne

skrzat pisze: jak frezarka jest przemyślana to tylko silnik zazgrzyta w razie kolizji.
Albo coś innego. Trochę uogólniasz do małych amatorskich konstrukcji na silnikach krokowych... Limity programowe stosuje się aby nie doszło do kolizji ze zderzakiem/ końcem osi. Krańcówki bezpieczeństwa stosuję się, aby w przypadku awarii systemu, sprzężenia zwrotnego pozycji, sterownika napędu, itd.. nie doszło do kolizji, która może być katastrofalna w skutkach. Krańcówki bezpieczeństwa są normalnie zwarte (NZ, NC), przerwa w układzie - najechanie na nią, lub awaria ciągłości obwodu powoduje zatrzymanie pracy maszyny. Oczywiście jeżeli ktoś ma krokówki 3Nm i uderzy przy dużej prędkości to tylko silnik zaterkota, ale przy serwach AC może już dojść do uszkodzenia posuwów liniowych, śruby,nakrętki lub ich łożyskowania, albo do przekoszenia całej konstrukcji.