Hamowanie i błąd falownika
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Sprawdzałem. Podczas pracy gdy przy tych 180 Hz prąd rósł to i napięci rosło, chyba w okolicach 320 V. Poza okolicami tej częstotliwości napięcie wynosiło 220 V.
Prawie rok pracowałem na tych ustawieniach. Nie grzało się, wszystko sprawnie działało, Tylko podczas hamowania nie raz pojawiał się opisany błąd.
Robert
Prawie rok pracowałem na tych ustawieniach. Nie grzało się, wszystko sprawnie działało, Tylko podczas hamowania nie raz pojawiał się opisany błąd.
Robert
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
Chłodzenia mam zrobione z małą ilością wody. Tylko zbiornik wyrównawczy (taki samochodowy może 1-1,5 l) i chłodnicę z wentylatorem. Pompa włącza się razem z wrzecionem. Wentylator chłodnicy osobno.
Przy krótkich pracach nie włączam wentylatora.
Wyłączyłem sterowanie wektorowe.
Włączyłem wrzeciono i próbowałem z różnymi ustawieniami częstotliwości modulacji PWM.
Obroty przy niektórych prędkościach wrzeciona były niestabilne, falowały. Chodziło tylko dobrze przy niskich PWM, okolice 1,4 kH.
Przy tych próbach pewnie prąd rósł. Jak ustawiałem parametry to nie widzę wartości prądu, a ustawiałem na żywca. Zmieniałem f PWM podczas pracy wrzeciona.
Nie zdążyłem spróbować wysokich f PWM przy sterowaniu wektorowym. Bo przy U/f zmiana f PWM nie wpływała na pierwotny problem. Czyli duży prąd w okolicach 180 Hz.
Robert
Przy krótkich pracach nie włączam wentylatora.
Wyłączyłem sterowanie wektorowe.
Włączyłem wrzeciono i próbowałem z różnymi ustawieniami częstotliwości modulacji PWM.
Obroty przy niektórych prędkościach wrzeciona były niestabilne, falowały. Chodziło tylko dobrze przy niskich PWM, okolice 1,4 kH.
Przy tych próbach pewnie prąd rósł. Jak ustawiałem parametry to nie widzę wartości prądu, a ustawiałem na żywca. Zmieniałem f PWM podczas pracy wrzeciona.
Nie zdążyłem spróbować wysokich f PWM przy sterowaniu wektorowym. Bo przy U/f zmiana f PWM nie wpływała na pierwotny problem. Czyli duży prąd w okolicach 180 Hz.
Robert
-
- Kontakt:
Bym uwierzył gdyby było napisane. Ale tam tylko podstawowe dane. Wymiary, prąd, napięcie itp.
Wrzeciono pracowało prawie rok. Od początku było sterowanie wektorowe. Pracuje przeważnie na max obrotach i przy wierceniu na 3000.
Wydawało mi się, że przy sterowaniu wektorowym ma większy moment przy małych obrotach.
Robert
Wrzeciono pracowało prawie rok. Od początku było sterowanie wektorowe. Pracuje przeważnie na max obrotach i przy wierceniu na 3000.
Wydawało mi się, że przy sterowaniu wektorowym ma większy moment przy małych obrotach.
Robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Bo właśnie nieporozumieniem jest używanie obrotów 3 000 w wrzecionie z obrotami max 24 000. Nie ma cudów, takie rzeczy tylko w Erze
Jesli już ktoś się uprze na te 3000 obr. to wrzeciono trzeba dość mocno przewymiarować aby przy takich obrotach mieć jakąś tam moc. A tak w drucik 0,8 mm władowałeś kilkanascie amper to musiało się tak skończyć, to tylko kwestia czasu.