Też tak sądzę, przy włączaniu praktycznie nie ma poboru. Dziwi mnie tylko że jak krańcówka zwolniona to nic nie wywala a steruje tylko stycznikiem prądowym trafo bez obciażenia.cnccad pisze:softstarter do plazmy![]()
Obawiam się że to się nie sprawdzi. .
Agregat Selco sistor 120
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
no właśnie .... ekonomicznie ... wiesz ile kosztuje taki sofstartjarbia pisze:To jest transformatorowa plazma więc można tym ograniczyć prąd startu co zapewne powoduje te objawy ,a że nieuzasadnione ekonomicznie ....cnccad pisze:softstarter do plazmy![]()

Nie bardzo to się opłaca.
To lepiej zrobić coś podobnego na trzech rezystorach , czasówce i przekaźniku niż kupować.
Ale to się nie specjalnie powiąże z trafem. Sekwencje rozruchowe będą się gryzły.
Po za tym , zobacz jakie stare jest to urządzenie. Pewnie , to trafo to jeszcze latami pochodzi ale po co ładować się w niepotrzebne koszta jak można to prościej rozwiązać.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Właśnie o cenie pisałem .Mając na myśli softstart myślałem też o tych prostszych rozwiązaniach np .jak pisałeś rezystorach czy jakiejś czasówce odcinającej jakiś obwód podczas rozruchu aby ograniczyć prąd przy starcie.no właśnie .... ekonomicznie ... wiesz ile kosztuje taki sofstart
Jeśli chodzi o zwłokę członu zwarciowego S-ów typu C lub B to nie pamiętam dobrze, ale chyba maja podobną tu bardziej chodzi o prąd przy którym człon zwarciowy zadziała a typ C ma ten prąd zadziałania większy.Trzeba by zajrzeć do katalogów.
Kolego Kamar pisałeś ,że kilkukrotne naciskanie tej krańcówki wywala bezpieczniki ,a jednorazowe nie? Jeśli nie ,to tu można zastosować taki prymitywny softstart w postaci czasówki załączającej ten obwód po starcie trafo.
pozdr.