Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 133
Jest dokładnie tak jak piszesz, dzięki za zwrócenie uwagi. Muszę ponanosić na konstrukcje otwory do śrub to wyjdzie wszystko. Krzyżak rozszerze o kolejne 40 mm i powinno się wszystko pomieścić. Panowie tak się zastanawiam, jak się przymierzyć do montażu wózków/prowadnic.Xprot pisze:czy mi sie wydaje, czy wózki Y i Z masz do krzyżyka przykręcane w tym samym punkcie i nie da sie tego skrecic, bo jeden z wozków zasłoni ci śruby drugiego? chyba, że czegoś nie widze dokładnie.
Czy lepiej wyfrezować sobie równoległe bazy dla wózków + jedną bazę dla szyny i całość ustawiać pod wózki ? W sumie dobrze wykonany krzyżak zapewniłby mi prostopadłość osi Z i X.
Pozdrawiam
Pomógł leci do kolegi Xprot
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
wózki typu HGW (kołnierzowe) Hiwina, są przykręcane od dołu i od góry. Od góry posiadają otwór gwintowany, a gdy chcemy od dołu to przelotowo przechodzi śruba o wymiarze mniejszym niż od góry.Xprot pisze: sa wozki przykrecane z dolu nie z gory .
Dla przykładu HGW20CC od góry M6 a od dołu otwór traktujesz jako przelotowy i w krzyżaku dajesz gwint M5. Wózek ma wyprofilowany otwór pod łeb imbusa.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Zanim go rozbierzesz, to po prostu go sprawdź. Jeśli uszczelnienia nie przepuszczają to po co je zmieniać od razu?
Jeśli przepuszczają to w Oringu dorobią Ci na wzór starych gdyby nie szło nigdzie dostać i nie są to ogromne pieniądze.
Jak kiedyś serwisowałem siłownik obrotnicy z koparko-ładowarki JCB, to za oryginały uszczelnień w Interhandlerze (serwis JCB) wołali po 300zł, a w oringu za 80zł zrobiłem dokładnie takie same.
Jeśli przepuszczają to w Oringu dorobią Ci na wzór starych gdyby nie szło nigdzie dostać i nie są to ogromne pieniądze.
Jak kiedyś serwisowałem siłownik obrotnicy z koparko-ładowarki JCB, to za oryginały uszczelnień w Interhandlerze (serwis JCB) wołali po 300zł, a w oringu za 80zł zrobiłem dokładnie takie same.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Ciekawa ta technologia Seal-Jetgaspar pisze:Jeśli przepuszczają to w Oringu dorobią Ci na wzór starych
Widać ,że to normalnie toczą tylko specjalnymi nożami...
Dorabiali mi takim sposobem uszczelnienia zacisku hamulca shimano
Spisują się znakomicie...
Ogólnie o technologi mało słychać w necie a chętnie bym dowiedział się więcej

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 133
Witam,
Mój temat trochę przycichł ale nie umarł. Ostatnio wolny czas poświęcałem na opracowanie i przetestowanie receptury na beton. Udało mi się uzyskać fajny beton, właściwie sam się poziomuje i zagęszcza. Próbka odlana w garażowych warunkach wytrzymała 100 MPa w teście na ściskanie w profi laboratorium. Dziś jest pierwszy dzień urlopu który chciałbym przeznaczyć na pracę nad maszyną. Mam do was pytanie o sposoby ustawienia geometrii maszyny. Przypomnę jak ma wyglądać korpus:

Inserty pod prowadnice będą ofrezowane i po wysezonowaniu korpusu wklejane do niego na klej epoxydowy przeznaczony do takich operacji. Czy macie pomysł jak sensownie ustawić inserty przed wklejeniem ? Tak żeby powierzchnie górne insertów leżały w jednej płaszczyźnie i żeby bazy prowadnic były równoległe? Mam jakieś swoje pomysły ale nie chciałbym ukierunkowywać myślenia. Powiem tylko że dysponuje liniałem do łóż 1,6 m długości i czujnikiem zegarowym (do tej operacji pewnie kupie dokładniejszy).
Pozdrawiam
Mój temat trochę przycichł ale nie umarł. Ostatnio wolny czas poświęcałem na opracowanie i przetestowanie receptury na beton. Udało mi się uzyskać fajny beton, właściwie sam się poziomuje i zagęszcza. Próbka odlana w garażowych warunkach wytrzymała 100 MPa w teście na ściskanie w profi laboratorium. Dziś jest pierwszy dzień urlopu który chciałbym przeznaczyć na pracę nad maszyną. Mam do was pytanie o sposoby ustawienia geometrii maszyny. Przypomnę jak ma wyglądać korpus:

Inserty pod prowadnice będą ofrezowane i po wysezonowaniu korpusu wklejane do niego na klej epoxydowy przeznaczony do takich operacji. Czy macie pomysł jak sensownie ustawić inserty przed wklejeniem ? Tak żeby powierzchnie górne insertów leżały w jednej płaszczyźnie i żeby bazy prowadnic były równoległe? Mam jakieś swoje pomysły ale nie chciałbym ukierunkowywać myślenia. Powiem tylko że dysponuje liniałem do łóż 1,6 m długości i czujnikiem zegarowym (do tej operacji pewnie kupie dokładniejszy).
Pozdrawiam