Tokarka Zuch CNC

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 29

Post napisał: DOHC » 07 kwie 2014, 06:54

Cieszę się :). Rozebrałem ją trochę w weekend i oczyściłem. Próbowałem toczyć w alu i wychodzi w miare, ze stalą gorzej bo nie bardzo umiałem naostrzyć nóż a miałem tylko jeden. Po kasowaniu luzów i próbie kręcenia korbkami zrozumiałem po co potrzebne są duże silniki :). Mam problem z rozebraniem uchwytu, odkręciłem 3 śruby z tylu i próbowałem go ruszyć ale młotka się boje użyć żeby nic nie pogiąć a bez niego nie ma szans ściągnąć uchwytu. Jak on jest dokładnie mocowany ?

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 07 kwie 2014, 16:49

Uchwyt jest ciasno nałożony na występ zabieraka i powinien dać się łatwo zsunąć. Możesz próbować postukać poprzez pręt aluminiowy równomiernie po obwodzie. W szczęki można zacisnąć długi pręt tak, żeby był wprowadzony głęboko we wrzeciono. Gdy uchwyt spadnie to oprze się na tym pręcie i nie uszkodzisz łoża ani nie poobijasz uchwytu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 07 kwie 2014, 17:03

BYDGOST pisze:Uchwyt jest ciasno nałożony na występ zabieraka i powinien dać się łatwo zsunąć. Możesz próbować postukać poprzez pręt aluminiowy równomiernie po obwodzie. W szczęki można zacisnąć długi pręt tak, żeby był wprowadzony głęboko we wrzeciono. Gdy uchwyt spadnie to oprze się na tym pręcie i nie uszkodzisz łoża ani nie poobijasz uchwytu.
Dzięki, spróbuje jak będę w pobliżu tokarki. Szczerze mówiąc to zostało mi po pewnym niedokończonym projekcie troche wałków podpartych 20 mm i łożysk, zastanawiam się czy nie było by dobrym pomysłem wykorzystanie wrzeciennikia, ustawienie tego na jakimś zfrezowanym Ceowniku i stworzenie nowego suportu itd. Plan nie na teraz ale myślę że to by było sporo sztywniejsze niż te wałki wiszące.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 07 kwie 2014, 17:12

Pewnie, że tak byłoby najlepiej. Zakres posuwu wzdłużnego znacznie byś zwiększył bo tu jest ograniczony. Podobnie można przerabiać OUS-y.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Andrzej 40 » 07 kwie 2014, 18:02

Wygląda nieźle jak na swoją klasę. Porównanie z Lorchem, Schaublinem a nawet TSA16 wypada na jej niekorzyść jakościowo, ale za to bije je na głowę cenowo. Wadą jest także moduł kół zębatych = 0,75, gotowe trudno do znaleźć, trzeba dorabiać. Ma dobrze łożyskowane wrzeciono i można sobie pozwolić na wysokie obroty. Zastanów się nad napędem posuwu przez wałek od strony kół pasowych. Masz przekładnię 2:9 przy zazębieniu koła posuwu ręcznego lub 1:1 przy zmianie na koło do gwintów. Warto dorobić nakrętkę z "wajchą" do blokowania pinoli konika. I jeśli Cię najdzie natchnienie zmień te okropne pokrętła posuwu, wyglądają jak od kiepskiego kowala.
Możesz całość usztywnić przykręcając przez wannę do ramy z ceo- teo- lub kątowników.
Powodzenia!

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 07 kwie 2014, 19:29

Tokarkę zawiozłem do domu gdzie mogłem ją przetestować, niestety bez stołu bo mi nie wszedł do auta. Jak odpaliłem ją przykręconą tylko do dechy to się strasznie telepała. Przykręciłem ją więc do kawałka blachy 600x600x20 mm, teraz nie drży wcale :). Co do przeróbki na CNC, dziś zamówiłem transoptory, zaraz będę rysował tarcze enkodera którą wytnę na laserze. Chcę wyciąć na laserze 72 zęby + index. Silniki kupiłem od kolegi z forum 4,6 NM, mam koła pasowe HTD 5M 30z 15mm szerokości, kupie koła 12z co da mi przełożenie 2,5:1 i 1,2 mm na obrót silnika (11,5NM na śrubie). Przypomnę że zastosuje śruby TR14x3 z nakrętkami z poliamidu, kasowanie luzu osiowego na dwóch łożyskach kulkowych skośnych. Kupiłem też falownik Siemens Micromaster. Przeróbkę na wałki podpartę jeśli się zdecyduję wykonam dopiero po odpaleniu swojej frezarki z betonu, wtedy będę miał jak wyprowadzić bazę pod wałki. Chciałbym w weekend w święta poskładać to w miarę możliwości do kupy. Jeszcze tylko spindle control muszę kupić i będzie komplet. Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dagome » 07 kwie 2014, 23:33

Jaką średnice mają te wałki wiszące?

Trapezowa śruba o większym skoku ma większą sprawność przy tej samej średnicy wiec szedłbym w TR14x4 i ewentualnie dałbym większe przełożenie. Najlepiej by było wymienić śrubę na wzdłużnym na toczną.

PS. Był już temat na forum o Zuchu CNC
:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics56/mini-t ... t37864.htm
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 08 kwie 2014, 00:31

Na razie zdemontuj, wyczyść, nasmaruj. Zamontuj elektr/ykę/onikę i działaj. Usprawnienia będziesz robił na działającej maszynie mając dokładniejsze pojęcie co i jak. Trochę poeksperymentujesz :). Lepiej niż setki planów, projektów i rysunków a końcu nici z wszystkiego, co już u wielu się zdarzało.
Zmieniłbym tylko zamierzane koła 12z na 10 lub 20z, aby mieć lepszą przeliczalność skoku/obrót.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 08 kwie 2014, 11:34

Dagome pisze:Jaką średnice mają te wałki wiszące?

Trapezowa śruba o większym skoku ma większą sprawność przy tej samej średnicy wiec szedłbym w TR14x4 i ewentualnie dałbym większe przełożenie. Najlepiej by było wymienić śrubę na wzdłużnym na toczną.

PS. Był już temat na forum o Zuchu CNC
:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics56/mini-t ... t37864.htm
Wałki mają 25 cm średnicy, myślałem czy nie wymienić ich na lite szlifowane chińczyki ale szkoda to ruszać chyba. Co do śruby to mam taką wspadku po innym projekcie razem z nakrętkami. Co do śruby tocznej to jeśli kiedyś się zdecyduje zmienić wałki wiszące na te podparte to pewnie wtedy wpadła by śruba toczna, zobaczymy jak to będzie chciało działać, jak będzie spełniać moje oczekiwania to nic nie będę ruszał.
tomcat65 pisze:Na razie zdemontuj, wyczyść, nasmaruj. Zamontuj elektr/ykę/onikę i działaj. Usprawnienia będziesz robił na działającej maszynie mając dokładniejsze pojęcie co i jak. Trochę poeksperymentujesz :). Lepiej niż setki planów, projektów i rysunków a końcu nici z wszystkiego, co już u wielu się zdarzało.
Zmieniłbym tylko zamierzane koła 12z na 10 lub 20z, aby mieć lepszą przeliczalność skoku/obrót.
Tokarkę już przeserwisowałem z grubsza, nie mogłem zdjąć tylko uchwytu ale to muszę zrobić. Chciałem zajrzeć do lożysk wrzeciennika ale chyba nie ma sensu bo nie hałasują. Muszę zmierzyć luz osiowy czy nie jest zbyt duży. Zmierzyłem bicie na uchwycie średnio pewnym czujnikiem zegarowym zamocowanym w imaku, na powierzchni uchwytu (czujnik przyłożony prostopadle do osi obrotu) wyszło koło 0.05 mm nie wiem czy to dobrze czy nie ale wolałbym żeby bicia nie było, może coś podpowiecie jak się tego pozbyć. Na tę chwilę nie chce jej za mocno rozbierać bo mi jest potrzebna dlatego jedyne zmiany mechaniczne to będą w zasadzie te śruby trapezowe, reszta będzie bez ingerencji w mechanike tokarki.
Co do kół pasowych to te 30 zębowe już mam a najmniejsze dostępne w tym rozmiarze to właśnie 12z, nie przeskoczę już tego :/.
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem które mnie mile zaskoczyło.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 08 kwie 2014, 16:13

Bicie uchwytu z zewn nie jest aż tak istotne - oczywiście są granice. Ważniejsze bicie mocowanego detalu. Weź jakiś szlifowany wałek, np. nowy frez palcowy (trzonek) i zmierz ile jest bicia wtedy. Normy najszybciej znajdziesz na All :) w opisach uchwytów tokar.
Co do tych kółek pasowych to jednak się czepnę ponownie - przy 12z nie będziesz miał możliwości dokładnego przelicznika.
Jeśli obawiasz się mniejszego momentu na śrubie - bez obawy. U mnie 6Nm i posuw na jaskółkach i daje radę. To w końcu nie maszyna produkcyjna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”