To przy obrotach 50 wychodzi posów na ząb jedna setka przy minutowym 50mm to trochę mało. 20 mm to już wogóle abstrakcja. Ja daje 150 w takiej miekkiej stali a do metali kolorowych to można by dać i 200-250 i wcale tak wolno nie idzie. Posów na ząb nie może być za mały.IMPULS3 pisze:większy w okolicy 50 przy posuwach około 20-50mm.
frezowanie stali gat. 18G2A
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
ZiG pisze:Ja daje 150 w takiej miekkiej stali a do metali kolorowych to można by dać i 200-250 i wcale tak wolno nie idzie. Posów na ząb nie może być za mały.
I ile zbierasz materiału? Bo ja ile potrzeba i czy jest to 10mm czy 200 czy więcej głębokości to biorę to na raz.
I co to za teoria że posów nie moze być zbyt wolny? To nie drewno, nawet jak frez pracuje w miejscu to nic mu nie grozi.
-
200mm nigdy nie przecinałem bo nie mam frezów tarczowych fi 450
Natomiast z posuwem 100 i obrotach 50 jechałem śmiało na 50-60 mm w głąb stali st3. Warunek taki, że nie może byc praktycznie żadnego bicia by każdy ząb tarczki brał równo. Jeśli jest nawet niewielkie bicie to frez będzie bardzo kwiczał.
A to, że nie może być za małego posuwu to wiedza z obróbki skrawaniem od jednego z najlepszych profesorów w tej dziedzinie profesora W.Olszaka (można zgooglować jego książkę).

A to, że nie może być za małego posuwu to wiedza z obróbki skrawaniem od jednego z najlepszych profesorów w tej dziedzinie profesora W.Olszaka (można zgooglować jego książkę).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Chyba o jakiś innych wartościach rozmawiamy.ZiG pisze: Natomiast z posuwem 100 i obrotach 50 jechałem śmiało na 50-60 mm w głąb stali st3.
Aby zrobić dokładnie i z małą chropowatością to niestety ale trzeba bardzo powoli. A jeżeli masz dłuuuugi frez np. palcowy a jeszcze musisz brać całym bokiem to już na pewno nie pogonisz więc moze to i profesor ale raczej przy maszynie to on nie stał...A to, że nie może być za małego posuwu to wiedza z obróbki skrawaniem od jednego z najlepszych profesorów w tej dziedzinie profesora W.Olszaka (można zgooglować jego książkę).

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ZiG pisze:. Podejrzewam że masz 6-8 zębów
![]()
a wogole widziałeś frez krazkowy do takiej roboty zapewniam ze ma o wiele więcej zebow i ponad to trzpien przy średnicy freza 50 to tak 22 mm do niego nie jest specjalnie gruby i z posuwem kilku setek na zab urwiesz go no chyba ze będziesz skrawał po 0.2 mm
szuler
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Szybkość skrawania to nie posuw, tylko prędkość obwodowa narzędzia.blasterpl pisze:Gdzieś kiedyś znalazłem taka tabele ale ni w ząb nie wiem jak się nią posługiwać.
Czy "szybkość skrawania" z tabelki to posow![]()
Patrzysz od prawej strony jaką masz średnicę freza, później w środkowej kolumnie obroty i linia przecinająca te punkty pokaże ci w lewej szybkość skrawania.
Można też inaczej, znasz średnicę, zalecaną szybkość skrawania z katalogu i możesz odczytać obroty. Pod tabela jest na to wzorek.
Wg katalogu Franken dla freza piłkowego fi 100, szybkość skrawania to 25 m/min co z twojej tabeli daje 80 obr/min.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2014, 21:52 przez Tomciowoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Miałem na myśli frez kątowy i jakos tak z góry założyłem, że to kątowy palcowy skoro obroty były 640. Nie doczytałem, że dalej na tych samych obrotach pracował frez piłkowy...szuler666 pisze:ZiG pisze:. Podejrzewam że masz 6-8 zębów
![]()
a wogole widziałeś frez krazkowy do takiej roboty zapewniam ze ma o wiele więcej zebow i ponad to trzpien przy średnicy freza 50 to tak 22 mm do niego nie jest specjalnie gruby i z posuwem kilku setek na zab urwiesz go no chyba ze będziesz skrawał po 0.2 mm
A co do tego urwania freza to pracuje juz kilka dobrych lat przy obróbce i mówię to z doświadczenia.
A prof Olszak to akurat nie teoretyk tylko praktyk.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2014, 21:52 przez ZiG, łącznie zmieniany 1 raz.