Zbudowanie koła zębatego - Pomocy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Zbudowanie koła zębatego - Pomocy
Pomocy muszę zbudować koło zębate dla elementu który ma się na nim obracać i znam tylko średnicę elementu całej reszty jak policzenie średnicy koła podziałowej ilości zębów itd nie wiem jak zrobić czy ktoś może pomóc?
Marek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Mam średnicę kółka (42mm)na którego obwodzie będzie kładziony nadruk. Element na którym jest nadruk znajduje się na trzpieniu na końcu którego ma znaleźć się koło zębate, które obróci element o jeden obrót wokół własnej osi na odcinku rozwinięcia kółka fi 42. Muszę dla takiego wynalazku zbutować kółko zębate i listwe i nie mam pojęcia jak się za to zabrać skąd policzyć średnicę kółka, podziałową, modół, ilość zębów i to wszystko.
Marek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Najprościej to kółko o średnicy takiej jak drukowany przedmiot, przyczepione do wrzeciona na którym ten przedmiot jest zamocowany pod sitem i na tym kółku nawiniety sznurek jednym zwojem którego końce przywiazane są do ramy sita ( jeden koniec napinany sprężyną). Tak naprawdę kółko mniejsze o średnicę sznurka. Zwróć uwagę że opory toczenia detalu po sicie ( pod sitem ) zależą tylko od dokładnoćsi łożyskowania wrzeciona bo tarcie rakli przenosi siatka a nie detal.
Dalszy postęp to trzy zwoje na kółku gdzie srodkowy zwój przyklejony jest do kółka i nie pozwala na przypadkowe poślizgi - zapewnione jest zafixowanie początku druku względem znacznika na detalu... ...... A ostatnim w kolejce jest układ z servo nadążnym za enkoderem sita - po drodze jeszcze mnożnik średnicydla różnych detali - proste EASY 821 takie coś obsłuży.
Rozwiazania na kołach zębatych nie polecam z racji dyskretności możliwych do drukowania średnic które zależą wzajemnie od kółka napędowego a te, ponieważ jest zębate, nie może mieć każdej średnicy.
Dalszy postęp to trzy zwoje na kółku gdzie srodkowy zwój przyklejony jest do kółka i nie pozwala na przypadkowe poślizgi - zapewnione jest zafixowanie początku druku względem znacznika na detalu... ...... A ostatnim w kolejce jest układ z servo nadążnym za enkoderem sita - po drodze jeszcze mnożnik średnicydla różnych detali - proste EASY 821 takie coś obsłuży.
Rozwiazania na kołach zębatych nie polecam z racji dyskretności możliwych do drukowania średnic które zależą wzajemnie od kółka napędowego a te, ponieważ jest zębate, nie może mieć każdej średnicy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
qqaz dobrze radzi. Rozwiązanie z napędem przez niego proponowanym jest genialne w swojej prostocie. Jakiś czas temu był taki wątek https://www.cnc.info.pl/topics30/ploter ... t=drukarka i zainspirowany nim zbudowałem sobie drukarkę do nanoszenia obrazków na grube i sztywne materiały. Wykorzystałem do przenoszenia napędu linkę stalową grubości 1.5 mm. Bęben który napędza linkę ma u mnie mniej niż 50 mm średnicy co umożliwia bezawaryjną współpracę z linką o tej grubości. Linka opasuje ten bęben 4 zwojami, bez jej trwałego zamocowania do bębna, mimo to nie ma poślizgów i całość sprawuje się doskonale. Linkę kupiłem w Castoramie. Jest też tutaj http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=186697622 a w sklepach żeglarskich widziałem także linkę o podobnej średnicy ze stali chromoniklowej.