A ja tam uważam eksperyment cnccad za bardzo rozsądny!
Ja mam raczej merytoryczne uzasadnienie
Po pierwsze, driver silnika krokowego pracuje w trybie kontroli prądu!
-nie ważne jaka rezystancja, i tak driver będzie dążył do zadanego prądu
- żeby driver mógł utrzymać zadany prąd, musi mieć dostarczone odpowiednio wysokie napięcie żeby ten prąd mógł "pompować" i w indukcyjność uzwoję i pokrył jednocześnie spadek napięcia na przewodzie,
Policzmy ile to raptem się napięcia na tym przewodzi "straci"
przyjmuje 17mOhm na 1mm2 na 1 m dlugosci dla miedzi,
powiedzmy kabel ma 2.5mm2 i ma 30 m długości, rezystancja 1 zyly = 204 mOhmy, wow!! w obydwie strony raptem, 0.4 Ohma, Dla pradu 5A da to spadek smieszne 2V !!
-jak wiadomo maksymalne obroty w krokowce sa zależne od maksymalnego napięcia jakie jest podane na drive. Zeby byc 200% pewnym, wystarczy przewymiarować driver w stosunku do silnika i napewno będzie dobrze, a może nawet tańsza alternatywa, gdybyśmy chcieli zaoszczędzić na kablu i użyli 1.5 mm2 .
Co do pojemności międzyżyłowej kabla to nie ma co się martwic, tranzystory (prawdopodobnie MOS) przez te kilka set nano sekund mogą dostarczyć kilkakrotnie większy prąd niz znamionowy bez żadnej straty, proszę nie straszyć tez kolega cnccad ze mógł "uszkodzić struktury w tranzystorach" .. nieprawda, tam siedzą tranzystory na max 100V!!. Kolega coś słyszał ale nie do końca, takie zjawisko może wystąpić ale przede wszystkim w tranzystorach IGBT, i to na znacznie wyższe napięcie, dodatkowo może wystąpić "second breakdown effect" ale o to zadbał producent, i nie przełącza tranzystora z max prądem dla maksymalnego znamionowego napięcia, tak jak o obszar SOAR troszczy się producent drivera.
Jeżeli to będzie kabel ekranowany to będzie wykonane wzorowo, takie szybkie zbacza po 100V to nie jest jakaś wielka emisja EMC, mowie z doświadczenia.
Nie ma co przesadzać jak ktoś pisał wcześniej ze prawie odebrałem to jakby ktoś nadajnik radiowy w domu w eter odpalał, ze jakieś paragrafy, echh! po co straszyć jak się do końca nie jest pewnym.
Prosze pomyśleć o falownikach gdzie na szynie DC jest od 400(1f) do 700V (3f) tu jest całkiem inna skala, i prąd tez potrafi iść w dziesiątki Amperów!
Co do falowników czy EMC, to coś wiem, pracuje z tymi zagadnieniami i to nie teoretycznie tylko praktycznie, drogi sprzęt Rohde & Schwarz, pokój EMC, anteny itp.
Pozdrawiam i proszę mniej emocji a więcej koleżeńskiej dobroci i merytorycznej dyskusji na temat.
Arek