Witam,
Zwracam się z pytaniem jak w temacie - czy mogę podłączyć bezpośrednio sterowniki M542 do portu LPT bez żadnej płytki przejściowej, bez optoizolacji? Czytałem na forum, że jest zalecane, jednak wyczytałem posty z informacją, że ktoś podłączył bez tego.
Problem jest taki, że muszę zrobić robotę na cnc na szybko, a nawaliła mi płytka główna przejściowa.
Stanie się coś, jeśli podepnę sygnały DIR STEP i ENABLE bezpośrednio z LPT do sterowników?
Bardzo proszę o odpowiedź,
dziękuję i pozdrawiam!
Podłączenie M542 bez optoizolacji
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak masz takie sterowniki to podłącz i sprawdź czy zadziałają.
Jak zadziałają to git a o bezpieczeństwo się nie martw bo M542 mają na wejściu transoptory.
Jednak podobno są przypadki, że sterowniki podłączone bezpośrednio do LPT nie działają. Pewnie ze względu na gównianą wydajność prądową wyjść portu nie wystarczającą do wysterowania transoptora.
Jak zadziałają to git a o bezpieczeństwo się nie martw bo M542 mają na wejściu transoptory.
Jednak podobno są przypadki, że sterowniki podłączone bezpośrednio do LPT nie działają. Pewnie ze względu na gównianą wydajność prądową wyjść portu nie wystarczającą do wysterowania transoptora.
czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
większość portów LPT ma jednak przyzwoitą wydajność prądową (przynajmniej na pinach DB2..9)
i pracuje z wymuszeniem 5V
dlatego
można podłączyć sterownik tak:
DB2 - PUL+, PUL- do masy portu - czyli np. DB19
DB3 - DIR+, DIR- do masy portu - czyli np. DB19
ENA można nie wysterowywać... ale jesli już koniecznie chcemy, to podobnie jak poprzednie sygnały...
i pracuje z wymuszeniem 5V
dlatego
można podłączyć sterownik tak:
DB2 - PUL+, PUL- do masy portu - czyli np. DB19
DB3 - DIR+, DIR- do masy portu - czyli np. DB19
ENA można nie wysterowywać... ale jesli już koniecznie chcemy, to podobnie jak poprzednie sygnały...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm