WARSZTAT - podglądamy co mają w nich inni.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: upanie » 27 mar 2014, 15:55

Oczywiście że to kwestia mentalności.
Mój warsztat nie wygląda bo nie mam warsztatu. Mam coś w rodzaju pracowni elektronicznej i jest w niej czysto i poukładane tylko po sprzątaniu a to jest ekstremalnie rzadko. Dlaczego? Bo jak skoncze robote jestem zwalnoy tak że zwyczjnie nie chce mi sie sprzatac i tyle. Nie przeszkadza mi to i tyle. Czas spedzony na sprzataniu wole wykorzystac np. na zabawe z synem. No ale kazdy ma priorytety.

Co do balaganu w glowie i w warsztacie to bodajze Einstein powiedzial cos takiego:
Jezeli balagan na biurku oznacza balagan w glowie to co oznacza puste biurko? :)

Sorki za znaczki ale autobus trzesie.

czilałt...

Tagi:

voy
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: voy » 27 mar 2014, 17:31

Dbałość o narzędzia i estetyka warsztatu pracy (porządek, ładne szafeczki, skrzyneczki itp.) to nie tylko przyjemniejsza praca.
Klienci którzy widzą taki stan rzeczy mają zaufanie, że to co dla nich robisz też będzie solidne, estetyczne i dobrze zrobione.
... i wracają nawet po wielu latach, a numer telefonu i adres przekazują dalej.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: upanie » 27 mar 2014, 21:00

Nie no jasne, rozumiem, tak tylko jączę :D Sam jako klient warsztatu samochodowego też lubię jak jest ładnie i czysto ale mi już się o czystość dbać nie chce :D
Jednak nie mogę się przekonać do śliczniusich szufladeczek w warsztatach mechanicznych i osobiście jak coś takiego widzę na fotkach to mam wrażenie, że taki warsztat jest po to aby w nim było czysto i ładnie a nie po to aby w nim rżnąć :D
Jakby ta moja pracownia była odwiedzana przez klientów, w zasadzie to od lat jest jeden, to też byłaby wysprzątana. Na szczęście w pracy nie muszę dbać o narzędzia bo pracuję jako programista :D
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 94

Post napisał: RomanJ4 » 27 mar 2014, 22:34

Eeee... no aż tak źle to chyba nie jest..? :mrgreen:

Obrazek ObrazekObrazekObrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 53
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 27 mar 2014, 22:57

takie szafki są do bani bo .... mogą szybko spłonąć
Zasadniczo to prawda bo wszystko mozna roz....ć i rozpi...ć. Nawet kowadło. Jak się nie dba ma bałagan albo jest niechlujem to o iskrę nie trudno, jakiś niezabezpieczony kabel pod stertą syfu i nieszczęście gotowe. ;)

Przytoczę tu historię, którą usłyszałem od znajomego. Stary mechanik opowiadał o swoich praktykach jak to był młody. Pierwsze dni w warsztacie, wziął kanapeczkę i hop tyłkiem na warsztat. Podszedł majster, strzelił go w pysk i powiedział tylko "warsztat to jak ołtarz nie siada się na niego du**."

Osobiście trzymam się tej zasady i mam podobne podejście do pracy. Każdy robi jak lubi oczywiście ale ja ma hopla na punkcie ergonomii i wydajności i jak muszę szukać czego kol wiek choćby przez 20sek to już mnie krew zalewa i pluje sobie w brodę ze nie odłożyłem na miejsce z lenistwa.

Ponadto, z racji, że w warsztacie spędzam po 10h dziennie lubię jak jest ładnie przyjemnie estetycznie, nawet sprzęt grający zakupiłem sobie porządny co by słuchać muzyki w dobrej jakości i możecie wierzyć lub nie dużo przyjemniej mi się pracuje i pomyłki mniej irytują ;)

Mozna i tak!

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, 22:59 przez GrafRamolo, łącznie zmieniany 2 razy.

bcgarage
Posty w temacie: 2

Post napisał: bcgarage » 27 mar 2014, 22:57

Przynajmniej widać że ktoś coś robi, zarabia, bo w czystych warsztatach itp to roboty nie ma - ciągle tylko ze szmatą latają i czyszczą w oczekiwaniu na klienta hehe

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Posty w temacie: 53
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 27 mar 2014, 23:02

bo w czystych warsztatach itp to roboty nie ma - ciągle tylko ze szmatą latają i czyszczą w oczekiwaniu na klienta
Albo robią dobre rzeczy, zarabiają normalnie i mają czas by dbać o warsztat maszyny i porządek ;)

Nie ma to jak operować stereotypami.

toja
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: toja » 28 mar 2014, 15:58

upanie pisze: Co do balaganu w glowie i w warsztacie to bodajze Einstein powiedzial cos takiego:
Jezeli balagan na biurku oznacza balagan w glowie to co oznacza puste biurko? :)
10/10
GrafRamolo pisze: ja ma hopla na punkcie ergonomii i wydajności i jak muszę szukać czego kol wiek choćby przez 20sek to już mnie krew zalewa i pluje sobie w brodę ze nie odłożyłem na miejsce z lenistwa.
A nie irytuje cię ciąglę sprzątanie np. bo coś wytoczyłeś, po czym sprzątasz pół godziny i następnie sie bierzez za co innego.
GrafRamolo pisze: nawet sprzęt grający zakupiłem sobie porządny co by słuchać muzyki w dobrej jakości i możecie wierzyć lub nie dużo przyjemniej mi się pracuje i pomyłki mniej irytują ;)
No to w takim razie chyba szydełkujesz, bo przy toczeniu, frezowaniu, czy też innych włączonych maszynach nawet najlepszy sprzęt jest gów_o wart

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 mar 2014, 16:09

E tam, mojej tokarki praktycznie nie słychać przy robocie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 106

Post napisał: BYDGOST » 28 mar 2014, 16:49

Mojej też, dopiero gdy ją włączę. :mrgreen:
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”