Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: gozdd » 25 mar 2014, 17:50

No fakt, nie pomyślałem o różnych ustawieniach dla silników. Ale tego LS też można wyrwać w bardzo sensownych pieniądzach.
Kto takie rzeczy pisał? Z tego co ja wiem, to na wyjściach nie można tylko filtrów stosować (nawet jest to w mojej instrukcji). Na wejściu zwykła eska + jeśli chcesz to filtr, a na wyjściu bezpiecznik silnikowy. Przecież to bezpieczniki mają przed dalszymi uszkodzeniami zabezpieczać. Gdyby myśleć o możliwym "zepsuciu" bezpiecznika (chociaż za ch... iny ludowe nie wiem jak to możliwe) to prawie nigdzie byśmi ich nie stosowali.

Tagi:

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Dudi1203 » 25 mar 2014, 19:11

LG nie ma możliwości ustawienia rożnych napięc dla dwóch silników. Jak dla mnie to go dyskwalifikuje jesli chodzi o prawce z dwoma silnikami. Poza wyborem drugiego silnika trzeba szukać zmieniac parametr napięcia oddzielnie.

Autor tematu
DOHC
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 25 mar 2014, 19:34

Dudi1203 pisze:LG nie ma możliwości ustawienia rożnych napięc dla dwóch silników. Jak dla mnie to go dyskwalifikuje jesli chodzi o prawce z dwoma silnikami. Poza wyborem drugiego silnika trzeba szukać zmieniac parametr napięcia oddzielnie.
A czy kojarzysz jakieś falowniki które to ogarną ? Może jakoś przez jakieś płytki rozszerzające (sterowanie przez rs232), aż nie chce mi się wierzyć że nie ma falowników w których pod różnymi presetami można zapisać różne kompletne konfiguracje.

Pozdrawiam

gozdd

Post napisał: gozdd » 25 mar 2014, 19:49

Pewnie są, ale kosztują furę pieniędzy. Jak dla mnie brak możliwości konfiguracji dwóch różnych napięć to żadna przeszkoda. Skoro pierwszy silnik to jamnik, więc wedle potrzeby spinamy go w trójkąt lub gwiazdę i problemu nie ma. Chyba, że chcemy/ upolujemy jakieś wrzeciono z nietypowym napięciem...

Mat_91
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mat_91 » 25 mar 2014, 20:10

Czy są falowniki obsługujące rzeczy o których piszesz- nie wiem, ale wiem na pewno że takie coś da się osiągnąć na praktycznie dowolnym falowniku którym można sterować np.: po rs485 z protokołem modbus. Większość producentów udostępnia software z poziomu którego możesz ustawiać dowolne parametry jak i wgrywać kompletne konfiguracje ustawień. Kwestia zgrania całości aby wgrywanie nowych ustawień działo się automatycznie po wybraniu jakiejś opcji w układzie sterowania lub coś podobnego. Ewentualnie napisanie własnej aplikacji która "gada" po modbus i ustawia to co potrzebujesz.

Więc możliwości są, pytanie tylko czy dobierzesz coś co będzie wygodne dla Ciebie. W najprostszym wypadku jest to soft producenta + 3 kliknięcia myszką + 2 minuty na wgranie kompletnych ustawień.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 25 mar 2014, 20:53

Mat_91 pisze:Czy są falowniki obsługujące rzeczy o których piszesz- nie wiem, ale wiem na pewno że takie coś da się osiągnąć na praktycznie dowolnym falowniku którym można sterować np.: po rs485 z protokołem modbus. Większość producentów udostępnia software z poziomu którego możesz ustawiać dowolne parametry jak i wgrywać kompletne konfiguracje ustawień. Kwestia zgrania całości aby wgrywanie nowych ustawień działo się automatycznie po wybraniu jakiejś opcji w układzie sterowania lub coś podobnego. Ewentualnie napisanie własnej aplikacji która "gada" po modbus i ustawia to co potrzebujesz.

Więc możliwości są, pytanie tylko czy dobierzesz coś co będzie wygodne dla Ciebie. W najprostszym wypadku jest to soft producenta + 3 kliknięcia myszką + 2 minuty na wgranie kompletnych ustawień.
Właśnie o to mi chodziło z tym rs485 (modbusem), muszę coś wybrać i to rozkminić. W pierwszej chwili chciałem kupić chiński falownik bo są tanie ale widze że to nie ma sensu. Jeśli chodzi o napięcia to dwa silniki, wrzeciono frezarki + naped czwartej osi przy toczeniu mogą być identyczne, do tego będzie jeszcze mokry chinol 2.2 KW, muszę sprawdzić jakie on ma napięcie.

Pozdrawiam
EDIT

www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=525637

Znalazłem info, wychodzi na to że da rade to ogarnąć prostym programem dla mikrokontrolera, jemu wydawać rozkazy po LPT z linuxa i temat załatwiony.

gozdd

Post napisał: gozdd » 25 mar 2014, 21:34

W takim razie napędami będziesz sterował po USB? Czy do sterowania uC chcesz użyć jeden z wolnych pinów LPT i stworzyć sobie pod to program?

Pacyna
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pacyna » 25 mar 2014, 21:57

tak od czasu do czasu lubię sobie przeczytać jakiś wątek od dechy do dechy. Dziś padło na ten. I nasuwa się jedno pytanie: Gdzie ta konstrukcja? :wink: Mam nadzieję, że zakupione podzespoły nie pójdą na marne.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 26 mar 2014, 06:52

gozdd pisze:W takim razie napędami będziesz sterował po USB? Czy do sterowania uC chcesz użyć jeden z wolnych pinów LPT i stworzyć sobie pod to program?

Chciałbym to zrobić tak że falownik byłby normalnie podpięty do linuxa żeby można było z linuxa zmieniać obroty itp jak trzeba.

Kompletne konfiguracje dla każdego z silników zapisane będą w mikrokontrolerze. Wybór konfiguracji po podaniu na dany pin mikrokontrolera sygnału.

Linuxa skonfiguruje tak że przy uruchomieniu danej configuracji linuxcnc jeszcze przed załadowaniem interfejsu graficznego poda sygnał na odpowiedni pin mikrokontrolera, w tym czasie mikrokontroler rozpoczyna transmisje ustawień dla danego silnika do falownika. Zanim zbazuje itd to się wykona i zaczynam prace bez klikania z palca w ustawieniach falownika. Można by jeszcze dołożyć zabezpieczenie w postaci sygnału na estop w czasie transmisji .

Płytka modbus dla falownika LG/LS to koszt około 80 zł z tego co widziałem więc koszty nie są duże.
Pacyna pisze:tak od czasu do czasu lubię sobie przeczytać jakiś wątek od dechy do dechy. Dziś padło na ten. I nasuwa się jedno pytanie: Gdzie ta konstrukcja? :wink: Mam nadzieję, że zakupione podzespoły nie pójdą na marne.
Ta maszyna będzie duża i zajmie sporo miejsca w garażu w którym stoi normalnie samochód (nie wiem czy ten się zmieści w garażu po odlaniu maszyny). Nie odlewałem jej bo w tym momencie by mi tylko przeszkadzała. Pozatym skoro nie byłem pewny że ogarnę część elektroniczną to też nie chciałem tworzyć betonowego kloca którego potem nie miałbym nawet jak zniszczyć. Teraz przyszedł czas na konstrukcje i niedługo pojawi się jakiś update.

Pozdrawiam

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: hecza » 26 mar 2014, 08:19

Gdzie ta konstrukcja? :wink:
Kolego DOHC, takimi pytaniami to się nie przejmuj – jeżeli, ktoś chce zobaczyć, to niech najlepiej sam coś zrobi.
Osobiście, jeżeli Kolega chce zbudować porządną maszynę, to ustawienie najpierw porządnego sterowania uważam za jak najbardziej prawidłowe.
Chodzi mi np. o takie sterowanie, które będzie obsługiwać wymaganą ilość osi, obsługiwać bank narzędzi, zmiana charakteru pracy wrzeciona na oś obrotową, itp. - by działało z kodów w trybie automatycznym - wszystko to, co będzie później potrzebne.
Dobre sterowanie uważam za ważniejsze niż reszta i jeśli, ktoś tego nie zna – nie jest programistą/automatykiem, to jest to dla niego fajne pasjonujące zajęcie. :wink:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”