Witam od niedawna używam ArtCAM Express z licencją i mam pewien problem.
Dla przykladu np przy trajektorii profilowania okręgu maszyna porusza się zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegra, natomiast przy czyszczeniu powierzchni porusza się odwrotnie.
Postprocesor dostępny z listy ArtCAMa do MACH 3.
Myślałem że jest to może zależne od kierunku obróbki wspóbieżnego lub przeciwbieżnego ale maszyna zachowuje się tak samo.
Jak ustawić maszynę/program/ścieżkę aby zawsze poruszała się zgodznie z ruchem wskazówek zegara ?
ArtCAM Kierunki obróbki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: ArtCAM Kierunki obróbki.
Poniżej screen, a pod nim wyjaśnienie.avatar_mk pisze:Witam od niedawna używam ArtCAM Express z licencją i mam pewien problem.
Dla przykladu np przy trajektorii profilowania okręgu maszyna porusza się zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegra, natomiast przy czyszczeniu powierzchni porusza się odwrotnie.
Postprocesor dostępny z listy ArtCAMa do MACH 3.
Myślałem że jest to może zależne od kierunku obróbki wspóbieżnego lub przeciwbieżnego ale maszyna zachowuje się tak samo.
Jak ustawić maszynę/program/ścieżkę aby zawsze poruszała się zgodznie z ruchem wskazówek zegara ?

Wszystko działa zgodnie z ustawieniami.
Pamiętaj, żeby po ustawieniu lub edycji trajektorii, zawsze kliknąć przycisk "Teraz".
Dopiero po przyciśnięciu tego przycisku, zmiany zostaną zatwierdzone.
Możesz sobie również (jak widać na screenie) włączyć podgląd kierunku frezowania, wtedy będziesz po prostu widział czy czy wprowadziłeś zmianę czy nie.
Żeby nie być gołosłownym, to w linku masz dwie trajektorie wygenerowane dla Macha.
Obydwie były sprawdzane i zachowują się zgodnie z oczekiwaniem (ustawieniami), czyli jedna frezuje współbieżnie, a druga przeciwbieżnie.
linku