Nóż do rowków 1,5mm

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 mar 2014, 10:38

Proszę o wyrozumiałość, ostrze z ręki i może to nie wyglądać zbyt dobrze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 21 mar 2014, 10:59

witam.
no i masz rację - nie wygląda to dobrze :shock:
zasada jest prosta - krawędź tnąca musi być najbardziej " wystającą " częścią noża.
jeżeli nóż ociera bokiem - to kicha.
rowek na zejście wióra ( zwany również holikiem ) powinien być w tym przypadku większy.
pomijając fakt że na 3 fotce widać jak by nóż był po prostu urwany - brak ostrza ( krawędzi skrawającej ).
pozdrawiam,.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 21 mar 2014, 11:01

Na moje oko skos od ostrza w dół jest nie równy, bo jest część równoległa i dopiero się zwęża a powinno zwężać się od samego początku, to powodować może nagrzewanie się noża bo trze bokami o materiał.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 mar 2014, 11:02

Tak, to prawda, bo wziąłem nóż, który już złamałem. Zasady rozumiem, kwestia tego, że przydałby się rysunek nawet na zdjęciu, które umieściłem, co by mi pomógł doprowadzić to narzędzie do "perfekcji".
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 21 mar 2014, 11:09

Przekrój V nie U

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 mar 2014, 11:37

Geometrię kątów możesz przyjąć kolego taką jak dla tej listwy
Obrazek
Kąty są przesadnie narysowane w stosunku do wymiarowania, aby były dobrze widoczne, a tych skosów 15° (podstawa i płaszczyzna górna w rzucie od czoła) nie robisz, bo to dotyczy mocowania w oprawce.(L i h/h1 dowolne, wg potrzeb).
Ja bym radził koledze zrobić większy stolik, nawet z drewna/sklejki
https://www.cnc.info.pl/topics85/ostrza ... t49960.htm
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2401,d.Yms
i ostrzyć nie ze swobodnej reki, ale z nożem przymocowanym np ściskiem do kostki/klocka, nawet drewnianego, ze ściankami wykonanymi pod odpowiednim kątem.
Jedna ścianka klocka pochylona o 1°30' od pionu, do której przymocujemy bokiem nóż, posłuży do wyprowadzenia pionowych 1°30' skosów noża(widocznych w rzucie od czoła).
Jednocześnie prowadząc w tej samej operacji tę kostkę przy przykręconej ściskiem/ami do stolika listwie (np kątowniku) jako prowadnicy kostki, ustawionej ze skosem 1° do powierzchni bocznej ściernicy uzyskamy skosy 1° do osi noża widoczne w rzucie z góry. Przy innych kątach (90°, 30° itd.) wykorzystujemy do mocowania trzonka noża pozostałe ścianki kostki, odp zacięte.
Naprawdę taka kostka znakomicie ułatwia ręczne zaszlifowanie odpowiedniej geometrii, a jest śmiesznie prosta i tania
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 12:46 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 mar 2014, 12:36

Ok, zobaczymy. Teraz piszę program na frezarkę, założę kamień do szlifowania i zobaczę co z tego będzie. Dzięki za pomoc ;)
Kreatura CNC

piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: piotrfire » 21 mar 2014, 23:17

i ostrzyć nie ze swobodnej reki, ale z nożem przymocowanym np ściskiem do kostki/klocka, nawet drewnianego, ze ściankami wykonanymi pod odpowiednim kątem.
Jedna ścianka klocka pochylona o 1°30' od pionu, do której przymocujemy bokiem nóż, posłuży do wyprowadzenia pionowych 1°30' skosów noża
Z całym szacunkiem Roman do Ciebie i do całokształtu reprezentowanego na forum myślę że przesadziłeś. Takie rzeczy robi się z ręki i to trzeba wytrenować. Nie wyobrazam sobie żeby każdy tokarz miał dziesiątki szablonów do poszczególnych noży lepiej chyba zainwestować w profesjonalną ostrzałkę. Metodą prób gość sobie poradzi dajmy mu czas.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 21 mar 2014, 23:29

A ja dziś wymyśliłem jak pozyskiwać cienkie stałki wstępnie obrobione. Rylce grawerskie
http://www.goldschmiedebedarf.de/produc ... ts_id=7917
Mają już nadany przekrój V i są dowolne grubości i są wersje hss. Mam kilka, ponieważ zawsze wymagają skracania to mam też kilka odpadków i dziś uzyłem do zrobienia noża. Ideał.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 mar 2014, 00:09

Takie rzeczy robi się z ręki i to trzeba wytrenować.
Właśnie, wytrenować. A dlaczego nie pomóc sobie przynajmiej na początku, by zapłacić jak najmniejsze "frycowe"?
Przecież dorobienie prostego stolika do szlifierki (zamiast lipnej i małej blaszki) i jeszcze prostszej kostki do pewnego prowadzenia noża nie przekracza możliwości (również finansowych) nowicjusza, a ułatwi i pomoże uniknąć wielu szkolnych błędów z pewnością. Zresztą, nawet najlepsi i doświadczeni sobie w ten sposób pomagają, czego dowody choćby na fotografiach w necie.
Równie dobrze można by powiedzieć: po co CNC, skoro można przecież to samo manualnie, tylko czy o siermiężność w tym chodzi?
Poza tym, czy nasz młody doświadczeniem kolega z tego skorzysta, to już jego wybór...
piotrfire pisze:Nie wyobrazam sobie żeby każdy tokarz miał dziesiątki szablonów do poszczególnych noży lepiej chyba zainwestować w profesjonalną ostrzałkę.
z pewnością każdy nie będzie miał, ale z pewnością każdy chciałby mieć to co ten choćby...
http://www.micro-machine-shop.com/Micro ... allery.htm
http://www.micro-machine-shop.com/bench_grinder.htm
http://www.micro-machine-shop.com/layout_tools.htm
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”