Otwieranie rysunku wektorowego ze splajnami w CAMie

Autor tematu
pszemek7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Otwieranie rysunku wektorowego ze splajnami w CAMie

Post napisał: pszemek7 » 20 mar 2014, 13:15

Witam borykam się już dłuższy czas z tym problem a wiem że są narzędzia do rozwiązania tego problemu. Forum przeszukałem znalazłem jedynie ślad ktoś miał ten sam problem aczkolwiek załatwili to Panowie na PW i nie wiem jak sobie poradzili.

Oto opis problemu.

1. Rysuje np. serduszko w programie np. Autocad za pomocą splajnów. Wygląda ono tak:
Obrazek

2. Oto ścieżka gięcia splajnów:
Obrazek

3. Zapisuje plik w 2 formatach. Jeden to plik DXF R12 drugi plik DXF autocada 2013r.

4.A. Plik DXF R12 otwieram w Leazycamie i mam takie coś:
Kształt się zgadza:
Obrazek

Ale splajny zostają rozłożone na małe proste linie przez co G Kod jest dosyć długi i maszyna nie pracuje w nim prawidłowo, niezadowalająca jakość i prędkość posuwów.

Ponad 1000 operacji a wystarczyło by kawałek prostej i łuki.
Obrazek

Ponoć mozna byc coś zrobić z g kodem G64?

4.B. Plik DXF z Autocad 2013
Otrzymuje:
Obrazek

Efekt stanowczo nie zadowalający :D Ścieżka została wygenerowana na podstawie liń prostych ze splajnów.

Przy czym g kod jest dużo krótszy.
Obrazek

Teraz pytanie zagadka.
W jaki sposób przekształcić splajny na łuki i proste? I w jakim programie? Spędza mi to sen z powiek. Co prawda można to przerysować ale co w przypadku gdy mam detal namalowany w w/w sposób z mnóstwem szczegółów. Chciałbym aby choć część pracy załatwiło magiczne kliknięcie.

Za rozwiązanie problemu stawiam co najmniej cztero paczek piwerka.

PS nie moge dodawać załączników więc wrzucam plik r12 dxf z sercem poniżej.
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... 8f4f0f51fc

UPDATE:
Właśnie znalazłem pulgin do INKSPACE sprawdziłem. Działa aczkoliwek mogło by być lepiej. Jest jeszcze coś do corela ale nie mam corela i nie wiem czy znajde demko.
Załączniki
r12.dxf
(118.48 KiB) Pobrany 211 razy

Tagi:

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Otwieranie rysunku wektorowego ze splajnami w CAMie

Post napisał: lajosz » 20 mar 2014, 14:13

pszemek7 pisze:Teraz pytanie zagadka.
W jaki sposób przekształcić splajny na łuki i proste? I w jakim programie? Spędza mi to sen z powiek. Co prawda można to przerysować ale co w przypadku gdy mam detal namalowany w w/w sposób z mnóstwem szczegółów. Chciałbym aby choć część pracy załatwiło magiczne kliknięcie.

Cudów nie ma, ale:

Tzw. "magiczne kliknięcie" istnieje w takich programach jak:

---- Artcam --> Jednym (góra kilkoma) kliknięciem załatwiasz sprawę, czyli przekształcasz splajny na polilinie (łukowe i proste). Dodatkowo możesz określić jakość, czyli jak gęsto mają być rozłożone punkty.
Po "kliknięciu" eksportujesz jako DXF i masz DXF-a złożonego z polilini łukowych i prostych, czyli takiego jaki przyjmie każde oprogramowanie.

--- Corel Draw, ale automat to to nie jest, czyli trzeba sobie ściągnąć z netu dodatek do Corela o nazwie "DXFTool For CorelDRAW". tu link --> Wersja demo pozwala na zapisanie kilkunastu rysunków
Tu od razu masz DXF-a złożonego z polilini łukowych i prostych.

Poza wszystkim jednak, zabawa w rysowanie splajnami w AutoCAD-zie to (moim zdaniem) niezbyt przyjemne zajęcie.
Jeśli już jednak AutoCAD, to rysuj POLILINIAMI, a odpadnie wszelka konwersja.

Autor tematu
pszemek7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: pszemek7 » 20 mar 2014, 14:48

Witaj, masz racje tylko ja dostałem rysunek narysowany przez kolega w corelu (kolega grafik) i myślałem że w prostszy sposób można to zrobić. Mówisz o artcamie poszukam jakiejś demówki a nie wiesz czy w solid worku jest taka możliwość? I jak już bym znalazł demo artcama to czynie będzie ograniczeń do w/w funkcji? I pewnie nie będzie możliwości generowania g kodu do macha?

Mógłbys mnie nakierować gdzie szukać tej opcji w artcamie i jak jej użyć?

PS: ten pulgin od corala może by był ciekawszy bo mam pulgin spod INKSPACE nie powiem coś daje aczkolwiek cudów nie ma.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 20 mar 2014, 17:00

pszemek7 pisze:Mówisz o artcamie poszukam jakiejś demówki
I jak już bym znalazł demo artcama to czynie będzie ograniczeń do w/w funkcji? I pewnie nie będzie możliwości generowania g kodu do macha?

Mógłbyś mnie nakierować gdzie szukać tej opcji w artcamie i jak jej użyć?
W demie Artcama nie ma żadnych ograniczeń poza jednym, a mianowicie nie można zapisywać gotowych prac, a więc G-Code do Macha również.

Poniżej zrzut ekranowy pokazujący gdzie znaleźć tę funkcję o której napisałem.
Interfejs w demie może się różnić od tego ze screena bo demo będzie w najnowszej wersji, a ja mam wersję nieco starszą.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”