Jako pracę dyplomową chcę wykonać ploter CNC z użyciem lasera, jednak w przyszłości będę chciał przerobić to na niewielką frezarkę przy użyciu dremla jako wrzeciona.
Główną elementem mojego dyplomu będzie napisanie programu sterującego.
Po wstępnym zorientowaniu się planuję zrobić obrabiarkę z ruchomym stołem i sztywną bramą.
Oś Z poruszała by się na karetce jeżdżącej po bramie (ewentualnie zastanawiam się nad podnoszonym stołem, ale to może być kłopotliwe)
Elementy, które planuję zakupić:

I tu mam pytania:
1) Jeśli chodzi o sprzęgło to czy warto dopłacać do kłowego?
2) Dodatkowo łożysko kulkowe średnio przenosi obciążenia wzdłużne i nie jestem pewien czy innych nie będę musiał użyć by łożyskować śrubę.
3) Czy zwykła nakrętka tzn stalowa znacznie wpłynie na zużycie śruby w porównaniu do nakrętki z brązu (jest ona 10zł droższa).
4)Odnośnie śruby trapezowej i jej mocowania. Czy gdybym użył łożysk o otworze 10mm i unieruchomił ruch wzdłuż za pomocą nakrętek (o ile zwykłe nakrętki da się nakręcić na śrubę trapezową) i zacisnął sprzęgło na gwincie śruby (bez toczenia jej) to czy było by to złym rozwiązaniem?
Projekt ma być przyjazny dla portfela a jednocześnie wystarczająco dobry.
Mam komplet (3 sztuki) silników krokowych 5V/0.8A 1,8deg/step.
Chciałbym, żeby to był wątek w którym mógłbym zadawać pytania odnośnie moich niepewności w projekcie. Chciałbym też móc wrzucić tu moje wypociny i prosić was o jakieś uwagi.