Frezarka CNC / ploter laserowy - pierwsza maszyna
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Napięcie nie zwiększa mocy trzymającej silnika (upraszczając). Wyższe napięcie to szybszy czas narastania prądu a więc możliwość pracy na wyższych prędkościach.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 15
Ale z prawa Ohma wynika, że im większe napięcie tym większy prąd.
Chyba jednak zrobię na śrubie, silnik ma na moje oko 0.3-0.35 Nm, wystarczy do frezowania miękkich materiałów typu MDF czy pcb.
Przy sterowaniu przez stepstick, prąd trzymający wynosi ok 550mA i wtedy silnik trzyma mi klucz hydrauliczny, który od osi do końca ma 18cm i waży 0.5kg czyli w przybliżeniu ok 400g na ramieniu 9cm daje 0.36Nm.
Gdy podłączam silnik bezpośrednio pod zasilacz komputerowy (12V) silnik pobiera ok 0.7A na cewkę.
Policzyłem mniej więcej jaką siłę liniową będę miał przy momencie 0.3Nm i śrubie Tr 10x2 i sprawności 50% wyszło mi 470N :O
F=2pi*M/skok
Nie chce mi się wierzyć, że tak dużą siłę mogę osiągnąć.
Dodatkowo gdybym użył napędu paskowego to by wyszło 72Nm bo na osi jest zębatka ok 1 cm F=M/r
Chyba jednak zrobię na śrubie, silnik ma na moje oko 0.3-0.35 Nm, wystarczy do frezowania miękkich materiałów typu MDF czy pcb.
Przy sterowaniu przez stepstick, prąd trzymający wynosi ok 550mA i wtedy silnik trzyma mi klucz hydrauliczny, który od osi do końca ma 18cm i waży 0.5kg czyli w przybliżeniu ok 400g na ramieniu 9cm daje 0.36Nm.
Gdy podłączam silnik bezpośrednio pod zasilacz komputerowy (12V) silnik pobiera ok 0.7A na cewkę.
Policzyłem mniej więcej jaką siłę liniową będę miał przy momencie 0.3Nm i śrubie Tr 10x2 i sprawności 50% wyszło mi 470N :O
F=2pi*M/skok
Nie chce mi się wierzyć, że tak dużą siłę mogę osiągnąć.
Dodatkowo gdybym użył napędu paskowego to by wyszło 72Nm bo na osi jest zębatka ok 1 cm F=M/r
-
Wstępnie obliczyłem, że strzałka ugięcia przy sile 50N na prowadnicę przy prowadnicy fi 12 mm jest to 0,1229mm, a przy fi 16mm 0,04531mm.
Jeżeli ten wzór według którego liczę przełożenie jest poprawny to mogę spokojnie przejść na większy skok śruby, zyskam na prędkości, a siła rzędu 100N jest na pewno wystarczająca. Dremel raczej przy większej sile skrawania może się blokować.
Jeżeli ten wzór według którego liczę przełożenie jest poprawny to mogę spokojnie przejść na większy skok śruby, zyskam na prędkości, a siła rzędu 100N jest na pewno wystarczająca. Dremel raczej przy większej sile skrawania może się blokować.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Sklejka faktycznie się ugina.
Kiedyś chciałem zrobić drewniaka i kupiłem sklejkę pociętą już na odpowiednie formatki ale mi przeszło
i sklejka się powyginała leżąc sobie po prostu.
MDF nie jest mi znany poza kuchnią
Co do luzów na trapezówce to jest różnie. Na początku może być mały ale szybko rośnie.
Dwoma nakrętkami możesz ten luz kasować.
[ Dodano: 2014-04-06, 08:50 ]
No i można zastosować nakrętki z poliamidu, podobno wystarczy ścisnąć i po luzie
Kiedyś chciałem zrobić drewniaka i kupiłem sklejkę pociętą już na odpowiednie formatki ale mi przeszło

MDF nie jest mi znany poza kuchnią

Co do luzów na trapezówce to jest różnie. Na początku może być mały ale szybko rośnie.
Dwoma nakrętkami możesz ten luz kasować.
[ Dodano: 2014-04-06, 08:50 ]
No i można zastosować nakrętki z poliamidu, podobno wystarczy ścisnąć i po luzie

czilałt...
-
-

Oś X i Y prowadnice 20mm + śruba trapezowa 16x4
Oś Z prowadnice 12mm + śruba trapezowa 12x3
Nakrętki stalowe, przy smarowaniu nie powinny się zużyć przy siłach jakie przewiduję (w granicach 100N)
Nie wiem dokładnie z jakiego drewna to zbudować, zastanawiam się nad MDF'em i sklejką.
Stół muszę wzmocnić.
Zastanawiam się czy zwiększyć rozstaw łożysk na osi X (stół) kosztem pola. Na razie jest 10cm między końcami łożysk (czyli 18mm między łożyskami)