Sztywność Maszyn CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2014, 20:52

251mz pisze: pewnie Infotec :)
Albo PLOT ELECTRONICS :)

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 17 mar 2014, 21:04

albo kimla. Infotec rzeczywiście mógłby to być bo te osłony wprowadzili w pewnym momencie.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: 251mz » 17 mar 2014, 21:35

syntetyczny, kamar,

no przecież był temat oprawcy jak szukał plotera jakieś pół roku temu...
i wybór padł na infoteca z latającym stołem...

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: bubels » 17 mar 2014, 22:30

Bartus1 ja nie krytykuje Twojej metody tylko zapytałem jak to ustawiłeś.
Jak dla mnie to masz dwa plusy - pierwszy masz bo działa a drugi za to że się pochwaliłeś.

Co do obróbki to niestety prawda. Ja ostatnio wyprowadzałem 3500mm i zeszło 2 m-c.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2014, 22:42

tak czy siak zawsze znajdzie sie ktos kto ci du** obsmaruje ku ogolnej uciesze, nie wdając sie w szczegóły itd , prawo dzungli i pięsci niestety tu panuje
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: oprawcafotografii » 18 mar 2014, 07:24

syntetyczny pisze:to nie wygląda na xmd, ani na backprinta, co to za maszynka?
Infotec 660QS:
http://www.infotec-group.com/go.live.ph ... 60-sq.html

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
plot3d.pl
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 31
Kontakt:

Post napisał: plot3d.pl » 18 mar 2014, 11:35

Wysłany: Wczoraj 10:11
Witam
Wnosząc do tematu nasza firma posiada akurat ploter PLOT Electronics Sentinel 2030 i jest ok tzn tak jak każda maszyna swoje wady i zalety ale ogólny rachunek jest na plus (zwłaszcza jak sobie policzę ile nas ta maszyna wyszła)
Zacznijmy od wad:
Sterowanie boenigk-electronics.com niestety heidenhain to nie jest i potrafi wkurzyć - z drugiej strony jak człowiek sie przyzwyczai to można pracować a identyczne sterowanie ma Infotec i inni producenci więc sterowanie jest dość typowe
Nie mogę powiedzieć że maszyna jest bezawaryjna zdarzyły sie usterki ale zawsze dotyczyły one ułamanego kabla podobno słaba partia (serwis był u nas dość szybko po ok 3 dniach). Ja to osobiście traktuje to jako zaletę bo w maszynie nie zepsuło się nic "grubego" (falowniki serwa itp) to po gwarancji kabelki sam sobie wymienię.
nasza maszyna ma ekran dotykowy który wkurza osobiście wolę przyciski ale podobno zostało to zmienione (nie widziałem na żywo więc nie mogę potwierdzić)

Zalety
maszyna chodzi 1-2 zmiany gdzie 85% to frezowanie MDF a 15% aluminium i nic się z nią nie dzieje.
Maszyna jest sztywna i dokładna jeśli chodzi o MDF(frezujemy formy). Jeśli mówimy o aluminium to można nią frezować ale na mniejszych parametrach. Z racji naszej produkcji nie jest to problem ale gdyby przyszło mi frezować więcej aluminium to kupilibyśmy np Havok-a z Plot 3D (z racji konstrukcji powinien być sztywniejszy) lub podobną maszynę od innego producenta albo kupilibyśmy rasową frezarkę do metalu. Z tym że w kwocie nowego Havok-a można kupić używkę MAZAKA czy Deckel-a ale w różnym stanie. Wszystko zależy co się robi i do czego maszyna ma służyć. Bo jak frezowanie alu dla branży Automotive to lepiej szukać dobrego mazaka w rozsądnym stanie. Jeśli tak jak u nas frezowanie MDF , tworzyw sztucznych czy trochę aluminium to PLOT Electronics Sentinel 2030 nie jest złym wyborem.

Swego czasu miałem większe doświadczenie na przemysłowych frezarkach do metalu i jest to zupełnie inna półka (trzeba mieć tego świadomość) ale teraz jak porównałem na targach naszego plota do konkurencji np serona czy Infoteca i nasza maszyna wydaje się być lepsza. Z tym że producentów Ploterów jest dużo i wybór jest trudny. Wszystko rozpoczyna się od pieniędzy jakie się posiada i do czego maszynka ma służyć. U nas wyszło na sentinela i nie żałujemy
Link do wypowiedzi całej : Opinia o Plot Electronics - SENTINEL
Z pasji do wiedzy. Z wiedzy do pasji - CNC. Polski producent obrabiarek CNC.

qrba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: qrba » 18 mar 2014, 12:11

a co to ma do technologii HM...

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Skrzydlaty » 18 mar 2014, 17:10

Zaraz ktoś napisze że post pisany na zlecenie....
Ale moją uwagę przykuły konkrety - osoba wypowiadająca się pisze:
Swego czasu miałem większe doświadczenie na przemysłowych frezarkach do metalu i jest to zupełnie inna półka (trzeba mieć tego świadomość) ale teraz jak porównałem na targach naszego plota do konkurencji np serona czy Infoteca i nasza maszyna wydaje się być lepsza.
Wnioski - jedyna maszyna jaką posiada/na której pracował to z tej "półki" cenowej. Jedyne porównanie do innych - na targach - oby nie tylko wzrokowe. No i to słówko
wydaje się być lepsza
:razz:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 18 mar 2014, 17:18

No dobra, można się czepiać, ale z Seron też ma różne maszyny. Odczucia subiektywne są tutaj mało istotne. Fakt, że maszyna jest lepsza od jednego chińczyka i to nie ma wątpliwości, ale wątek nie o tym. Tylko o szopenie...

oprawca - dzięki
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”