CNC od tyłu

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
strulkhas
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

CNC od tyłu

Post napisał: strulkhas » 22 sty 2014, 17:35

Witam przeglądając od dłuższego czasu forum jako gość postanowiłem wiem w co wtopie oszczędności :wink: . Naprawdę powinna być informacja do kliknięcia zanim wejdziesz uważaj bo będziesz chciał mieć maszynkę u siebie. Więc jakiś czas temu przeglądając popularny serwis aukcyjny trafiłem na, kogoś kto kompletował części jednak stwierdził, że nie i to sprzedaje. Tym sposobem zostałem posiadaczem :

Nazwa..........................................................ilość..cena...Razem..allegro
Łożyska liniowe z obudową SME16GUU ........6......19.....114...141
Prowadnice z podporami 500mm 16mm.........5.......40.....200...250
sprzęgło krzyżowe 6,35mm............................3......16......48....75
stop awaryjny................................................1......15.....15.....8,68
śruba trapezowa fi 16 2x49cm 1x 32cm.........3......5.......15.....27
softstart.........................................................1......40......40......28
łożyska 2-rzędowe skośne 3200....................3......5......15.....20,7
łożyska zwykłe 6200......................................3......1.......3......3
płyta główna SSK-MB2....................................1......75....75....90
......................................................................................525....643
Taka gustowna tabelka, którą zrobiłem by stwierdzić czy się opłaca kupić. Dlatego temat nazywa się od tyłu bo 1 się projektuje a później kupuje, jednak była to jakaś okazja więc postanowiłem wziąć. W zestawie zawarte są również silniki 3xMineby 0,9Nm flansze do nich, mocowania łożysk. Taki zestaw spokojnie sobie czekał na odpowiedni moment. Czytając kolejne tematy dotyczące frezarek zauważalne jest pewne podobieństwo, prawie każdy po 1-szej maszynie buduję następną, wyciągnięty wniosek przyczynił się na wybór innego sterowania PikoCNC+ M542+silniki 1,9Nm dlaczego ? Nie mam komputera z LPT a używka z monitorem itp to połowa ceny pikoCnC, do tego całe sterowanie wystarczy aby może kiedyś zbudować coś innego. Długo szukając jakiegoś projektu zobaczyłem coś co myślałem jest dla mnie użytkownika KonradW50 zmienił on wymiary swojej maszyny po prostu wprost na wymiary posiadanych wałków podpartych, jednak aby nie było za kolorowo temat narazie stoi w miejscu. Wtedy w sieci natknąłem się na takie coś CNC
Projekt gotowej CNC za darmo (forumowe opensurce jakoś nie bardzo na razie powstało)
Więc chyba lepiej być nie mogło takie same wałki oraz taka sama ich długość jakie posiadam. Do tego dodany spis wszystkich elementów oraz projekt w sketchUP-pie . Jest tam gotowa paczka z elementami do pocięcia, która lekko dostosowałem dla siebie dodałem 2 wzmocnienia w środku bramy, oraz podstawa jest w formie prostokąta bo później jakieś problemy robią przy cięciu(tylko cięcie prostolinijne). Dla mnie projekt o tyle ciekawy że o ile wszystko będzie równo ucięte i skręcone brama musi załapać prostopadłość do podstawy. W między czasie udało się kupić trafo za 70 PLN już z przesyłką napięcie 32V 10 A czyli stworzone pod M542. Mam nadzieję jutro dostać wszystkie części do budowy zasilacza oraz krańcówki, oraz zlecić pocięcie sklejki. Co o tym sądzicie ?? Projekt i wszystkie obrazy dodaję na koniec ponieważ mam w 21 wieku internet o zastraszającej prędkość 1 Mb(Neostrada nie mogę mieć więcej) download-u i również jak ,niektórzy zauważyli podczas wczytywania ładują mi się najpierw duże zdjęcia, później z tego robią się miniatury związku z czym temat mi skacze i nie da się go czytać póki nie załaduje się cały.
Zapomniałem dodać śruby kupiłem już zatoczone według rysunku z forum więc zestaw kupiłem od kogoś kto przegląda to forum.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pojawił się problem potrzebuję jeszcze 6 łożysk a niestety na razie nie znalazłem takich, które mają i pierścienie segera na bokach i blaszki od spodu i kasacje luzów. Czytałem że bez segerów są lipne ktoś mówił że same blaszki ich nie trzymają i się przesuwają w obudowach, gdzie mogę dostać na 100% takie jak mam na zdjęciu ?
ObrazekObrazek
Załączniki
frezarka.txt
Spis elementów maszyny z dodanymi elementami dla mnie
(364 Bajtów) Pobrany 249 razy
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 22:47 przez strulkhas, łącznie zmieniany 3 razy.

Tagi:

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudis69 » 22 sty 2014, 18:31

Witam.
strulkhas pisze:wiem w co wtopie oszczędności
No to fajnie..., witamy w klubie. :mrgreen:
strulkhas pisze:potrzebuję jeszcze 6 łożysk a niestety na razie nie znalazłem takich, które mają i pierścienie segera na bokach i blaszki od spodu i kasacje luzów....
... gdzie mogę dostać na 100% takie jak mam na zdjęciu ?
Najprościej będzie zadać takie pytanie osobie która Ci ten zestawik sprzedała,
pewnie wie gdzie kupowała.
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
strulkhas

Post napisał: strulkhas » 22 sty 2014, 18:59

No fakt myślałem, że jak ma śrubkę od góry i to jest po to aby właśnie skasować luz. Więc potrzebuje z pierścieniem segera blaszkami od spodu i śrubką ustalającą od góry ;p. Właśnie skasowałem maila z aukcją to po pierwsze a po drugie u mnie to leżało chwile i u kogoś też więc podejrzewam, że ten sklep dawno zamawiał nowe partie nie koniecznie takie same.

Autor tematu
strulkhas

Post napisał: strulkhas » 24 sty 2014, 17:57

Mam mały problem na osi x płyta, na której mają być prowadnice ma wymiar 220x500. Prowadnice mają każda po 40 mm szerokości, podparcia z tyłu do tej płyty maja po 36 mm. Teraz jak ustawie podparcia za prowadnicami nie mogę ich dokręcić na wylot bo śruba musiała by wejść w te podparcia. Jedyne sensowne rozwiązanie to dać prowadnice jak najbliżej krawędzi zewnętrznych a podparcia przesunąć bliżej siebie do środka, ale nie wiem czy wtedy nie straci to na sztywności. Jak to rozwiązać ? Kupić takie nakrętki, które wchodzą do płyty a w poprzek nich da się wkręcić śrubę? Nie wiem czy takie w mojej małej mieścinie dostane i jak później ze składaniem tego wszystkiego. Tak na szybko rysunek poglądowy. Kreskowanie ukośne-prowadnice, kreskowanie w kwadraty podpory, wypełnienie białe to omawiana płyta widoczna z przodu czy może tak być ?
Obrazek

Autor tematu
strulkhas

Post napisał: strulkhas » 07 lut 2014, 13:53

Trochę, temat przymarł ale powoli idzie wszystko do przodu. Zrobiłem sterowanie całość zamknąłem w obudowie po starym kompie, bo miałem pod ręką i się marnowała, blachy też po jakimś starym sprzęcie dlatego niektóre otwory są puste itp. Nie jest pięknie ale działa, myślałem, że coś podłączyłem źle ale okazało się, że to wszystko wina ustawień. Płytka zasilania robiona po partyzancku na razie, mam nadzieję, że zrobię ją normalnie już przy normalnej pracy frezarki. Mam już pociętą sklejkę będę skręcał podwójne ścianki hartowanymi wkrętami. Sklejka pocięta w miarę dokładnie tam gdzie miało być 10cm jest 9,95cm(suwmiarka elektroniczna). Podstawę również wkrętami hartowanymi, wszystko sklejone klejem poliuretanowym, który się rozszerza i wypełnia pustki. Bramę chce skręcić śrubami zamkowymi od spodu a u góry śrubami z nakrętkami młoteczkowymi. Niestety te ostatnie u mnie w miejscowości dostać jest mega ciężko i mam na razie tylko 8 sztuk ... Zawszę mogę zamiast, tych wkrętów użyć konfirmantów itp zobaczymy jak będzie się to zachowywać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor tematu
strulkhas

Post napisał: strulkhas » 17 mar 2014, 00:20

Frezarka powoli nabiera kształtu, musiałem kupić 6 łożysk oczywiście nie znalazłem takich aby miały kasowanie luzu i blaszki od spodu a nie chciałem płacić 30 pln za sztukę, kupiłem z "centrum cnc" z kasowaniem luzu i trochę nie do końca jestem zadowolony. Niby te same łożyska ale te z centrum cnc mają jak by większe kulki w łożyskach i nie suną tak jak tamte, które maiłem wcześniej. Dałem je na oś X i fakt, że nie czyściłem prowadnic ani nie smarowałem tego specjalnie niczym to jak popchałem oś to szybko się zatrzymywała. A oś Y chodzi tak lekko, że gdy maszyna stała nierówno i coś postawiłem na blat potrafił mi się wysunąć. Ciesze się, że pierwszą maszynę buduję z drewna można się sporo nauczyć. Np próbowałem zamontować łożyska, rysując każde z osobno na desce mierząc suwmiarka itp. Okazało się, że gdzieś grubość lini uciekła na jedym łożysku później na drugim i już oś nie chodziła lekko jak by ją coś kantowało. Wtedy wpadłem aby rozrysować sobie w Cadzie jak to ma być wydrukować punktować otwory i naprawdę o wiele mniej roboty i przynajmniej jak dla mnie dokładniej. Dodatkowo przekonałem się na własnej skórze co to znaczy dobry projekt. Używam czyjegoś projektu ale tam nie było kompletnie napędu uwzględnionego i teraz muszę nieźle improwizować z rozmierzeniem tego wszystkiego. Dzisiaj się przekonałem że w Y będzie napęd przez przekładnie bo zwyczajnie się nie zmieszczę z mocowaniem silnika i łożyska. Teraz zastanawiam się czy robić jakieś przełożenie, i jakich elementów do tego użyć. Zetka narazie zamocowana jest bez dolnego łożyska bo też po prostu się nie mieszczę i będę coś kombinował. Przy okazji w moim zapyziałym miasteczku nie da się kupić np śrub M5 na imbus musiałem zamawiać przez allegro ... Ale jest też plus na zdjęciu coś na co trafiłem na złomie, nie mam pojęcia z czego to ale niezły kawał krzyżaka chodzi całkiem lekko mimo tego całego syfu. Zapomniałem dodać, że chciałem kupić z działu giełda kiedyś cały komplet(12 sztuk) łożysk po 23 PLN od użytkownika forum wtedy się wypiął i powiedział, że skoro kupił po 30 PLN sztukę to tak ich nie puści, a dzisiaj zaglądam na giełdę a tam już sprzedaje je po 23 PLN i narazie brak chętnego na komplet ;]. Kupiłem też czujnik zegarowy z alledrogo za coś koło 100 z uchwytem centralnie blokowanym, dla mnie spokojnie wystarczy. Ale ktoś tam wystawił w giełdzie czujnik oryginalny z statywem za 600 i jak popatrzyłem na swój to już wiem czego mam podróbkę nawet opakowanie tak samo pomalowane tylko bez napisów. Ale sie rozpisałem ... Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”