Nazwa..........................................................ilość..cena...Razem..allegro
Łożyska liniowe z obudową SME16GUU ........6......19.....114...141
Prowadnice z podporami 500mm 16mm.........5.......40.....200...250
sprzęgło krzyżowe 6,35mm............................3......16......48....75
stop awaryjny................................................1......15.....15.....8,68
śruba trapezowa fi 16 2x49cm 1x 32cm.........3......5.......15.....27
softstart.........................................................1......40......40......28
łożyska 2-rzędowe skośne 3200....................3......5......15.....20,7
łożyska zwykłe 6200......................................3......1.......3......3
płyta główna SSK-MB2....................................1......75....75....90
......................................................................................525....643
Taka gustowna tabelka, którą zrobiłem by stwierdzić czy się opłaca kupić. Dlatego temat nazywa się od tyłu bo 1 się projektuje a później kupuje, jednak była to jakaś okazja więc postanowiłem wziąć. W zestawie zawarte są również silniki 3xMineby 0,9Nm flansze do nich, mocowania łożysk. Taki zestaw spokojnie sobie czekał na odpowiedni moment. Czytając kolejne tematy dotyczące frezarek zauważalne jest pewne podobieństwo, prawie każdy po 1-szej maszynie buduję następną, wyciągnięty wniosek przyczynił się na wybór innego sterowania PikoCNC+ M542+silniki 1,9Nm dlaczego ? Nie mam komputera z LPT a używka z monitorem itp to połowa ceny pikoCnC, do tego całe sterowanie wystarczy aby może kiedyś zbudować coś innego. Długo szukając jakiegoś projektu zobaczyłem coś co myślałem jest dla mnie użytkownika KonradW50 zmienił on wymiary swojej maszyny po prostu wprost na wymiary posiadanych wałków podpartych, jednak aby nie było za kolorowo temat narazie stoi w miejscu. Wtedy w sieci natknąłem się na takie coś CNC
Projekt gotowej CNC za darmo (forumowe opensurce jakoś nie bardzo na razie powstało)
Więc chyba lepiej być nie mogło takie same wałki oraz taka sama ich długość jakie posiadam. Do tego dodany spis wszystkich elementów oraz projekt w sketchUP-pie . Jest tam gotowa paczka z elementami do pocięcia, która lekko dostosowałem dla siebie dodałem 2 wzmocnienia w środku bramy, oraz podstawa jest w formie prostokąta bo później jakieś problemy robią przy cięciu(tylko cięcie prostolinijne). Dla mnie projekt o tyle ciekawy że o ile wszystko będzie równo ucięte i skręcone brama musi załapać prostopadłość do podstawy. W między czasie udało się kupić trafo za 70 PLN już z przesyłką napięcie 32V 10 A czyli stworzone pod M542. Mam nadzieję jutro dostać wszystkie części do budowy zasilacza oraz krańcówki, oraz zlecić pocięcie sklejki. Co o tym sądzicie ?? Projekt i wszystkie obrazy dodaję na koniec ponieważ mam w 21 wieku internet o zastraszającej prędkość 1 Mb(Neostrada nie mogę mieć więcej) download-u i również jak ,niektórzy zauważyli podczas wczytywania ładują mi się najpierw duże zdjęcia, później z tego robią się miniatury związku z czym temat mi skacze i nie da się go czytać póki nie załaduje się cały.
Zapomniałem dodać śruby kupiłem już zatoczone według rysunku z forum więc zestaw kupiłem od kogoś kto przegląda to forum.

Pojawił się problem potrzebuję jeszcze 6 łożysk a niestety na razie nie znalazłem takich, które mają i pierścienie segera na bokach i blaszki od spodu i kasacje luzów. Czytałem że bez segerów są lipne ktoś mówił że same blaszki ich nie trzymają i się przesuwają w obudowach, gdzie mogę dostać na 100% takie jak mam na zdjęciu ?