gaspar pisze:Na punkt 3 Ci odpowiem.
To Ty z palca wprowadzasz na podstawie obserwacji wartości przy jakich serwopak ma omijać daną czestotliwość (przełożoną na obroty) sterowanego silnika. W ten sposób tworzysz sobie wykres z takimi dziurami do ominięcia, tak samo jak z lepsiejszymi falownikami do wrzeciona.
Np ja przy moim HSD mam taki rezonans przy równych 10.000 do 10400 obr/min i tutaj mój Altivar61 też daje możliwość omijania częstotliwości rezonansowej.
Fajna funkcja, o takiej myślałem że pewnie ktoś zastosuje. Nie siedze w serwach ale widzę że robi się coraz ciekawiej.
Tak czy siak szkoda że autor tematu nie odpowiedział
plot3d.pl pisze:(...)Nie mieliśmy zamiaru pokazać drgań występujących podczas frezowania na maszynie - bo nie to było istotą problemu lecz ogólną sztywność całego systemu.(...)
Przepraszam ale jak można pokazywać sztywność kiedy występują drgania? Drgania są bezpośrednim następstwem braku sztywności podczas dynamicznej pracy konstrukcji. Inaczej żeby dotarlo - przyczyną drgań (które to widać na pierwszym filmiku) jest brak sztywności.
Domyślam się że ktoś Wam to w jakiś sposób tłumaczył, uzasadniał - że eliminowanie drgań od przemieszczanej masy elementów maszyny powoduje mniejsze zakładane odchylenia od zakładanych zadanych parametrów (prędkości, odległości, przyspieszenia - finalnie POZYCJI) ale niestety nie tylko pracuje jeden element ale i drugi względem którego wykonujemy ruch. W efekcie nie zejdziemy z drganiami poniżej wartości przy których pracuję ten magiczny system eliminacji drgań.
Nie wiem do czego jest ta prezentowana maszyna ale bez prawdziwej sztywności cudów nie ma. Jak Wam się odkształci oś Z to "choćby skały sr**y" żaden układ servomotorowy tego nie wykryje.
Mam nadzieje że napisałem wystarczająco dokładnie/prawidłowo (jestem lekko wczorajszy)
Btw. doskonale pokazuje to ten filmik autora tego tematu
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yT8nbDHTRs[/youtube]
Aha, no i co to jest ta tajemnicza technika "HM"?