Sztywność Maszyn CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: oprawcafotografii » 14 mar 2014, 13:07

ALZ pisze:...Jesli ktoś ma jakieś małe wrzeciono które można potrzymać w ręce niech sie podzieli wrażeniami jak się zachowuje takie wrzeciono uruchomione którym próbuje się zrobić jakiś szybszy ruch.
Troszke sie zapedziles ;) zachowuje sie tak samo zalaczony czy wylaczone.
Zapomniales, ze piszemy o maszynkach 3-osiowych :)

Oczywiscie inaczej sprawa sie ma w przypadku gdy wirujace wrzeciono jest
przechylane. Na szczescie w przypadku wiekszosci naszych maszyn wirowanie
nic nie wnosi (poza wibracjami ;)).

Ps. Zeby nie bylo - sprawdzilem wlasnie na Kressie ;)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 14 mar 2014, 13:25

Jest jedno ale, utrata sztywnosci to odkształcenie które nigdy nie jest idealnie równoległe do osi obracajacego sie wrzeciona. I wtedy zaczyna się reakcja z coraz większą amplitudą. Ty zbyt dosłownie to wszystko traktujesz. To ze w kresie nie poczułeś że wytracenia z równoległości osi jest to wcale tak jest. Z jednej strony nie dopuszczasz mozliwości wibracji lużno położonego wrzeciona a tutaj negujesz występowanie takich sił. Dawniej jak zaczęto produkować maszynki CNC w bramach prowadnice były w układzie poziomym bo miały mniejsze tendencje do wibracji. Na dzień dzisiejszy mamy prowadnice liniowe z wózkami o różnym napieciu wstępnym od lekkiego luzu aż do mocno napiętych. Po co? Ano właśnie po to ze jak powiesisz wrzeciono dużej mocy to wózki z duzym napięciem wstępnym nie wpadną w wibrację. Ale takie wózki nie bedą konieczne np. w ploterach do drewna bo i po co. Teraz pytanie do producentów, do jakich zastosowań stworzyli maszynę i czy podzespoły będą w niej odpowiednie. Często jest dyskusja o serwach, prędkości, dokładnosci i innych duperelach a potem mina klienta typu odwrotny banan.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: oprawcafotografii » 14 mar 2014, 13:34

No masz racje.

W realnym swiecie osie nie poruszaja sie idealnie rownolegle / prostopadle.
Jak cos sie ugnie (np. Z-ka HM ;)) to wirujace wrzeciono bedzie ja napewno
krzywic. A jak trafi sie z konstrukcja ze wpadnie w rezonans to kicha.

Masz racje :)

q

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Skrzydlaty » 14 mar 2014, 17:20

1. Co to jest ta technologia "HM"?
2. Czym są te filtry wachadłowe Yaskawy, jak działają?
3. W jaki sposób przekazywana jest do sterowników/filtrów/czegokolwiek informacja o drganiach maszyny?
4. Co sprawia że brama przedstawianego nam filmiku waży 200kg? Jakiego rozmiaru są profile? Czy są czymś wypełnione?

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 14 mar 2014, 21:27

Na punkt 3 Ci odpowiem.
To Ty z palca wprowadzasz na podstawie obserwacji wartości przy jakich serwopak ma omijać daną czestotliwość (przełożoną na obroty) sterowanego silnika. W ten sposób tworzysz sobie wykres z takimi dziurami do ominięcia, tak samo jak z lepsiejszymi falownikami do wrzeciona.
Np ja przy moim HSD mam taki rezonans przy równych 10.000 do 10400 obr/min i tutaj mój Altivar61 też daje możliwość omijania częstotliwości rezonansowej.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: gregor1975 » 14 mar 2014, 22:41

plot3d.pl pisze:(...)Nie mieliśmy zamiaru pokazać drgań występujących podczas frezowania na maszynie - bo nie to było istotą problemu lecz ogólną sztywność całego systemu.(...)
Uważam, że ten Pan jaja sobie robi. Co to jest ogólna sztywność systemu? Czy we frezarkach sztywność jest istotna w czasie pracy, czy podczas przelotów na pusto? I jak można rozdzielić pojęcie drgania od sztywności konstrukcji?

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 14 mar 2014, 23:40

@skrzydlaty and gaspar

3. 3. W jaki sposób przekazywana jest do sterowników/filtrów/czegokolwiek informacja o drganiach maszyny?

Drivery wykrywaja rezonans, drgania, wibracje poprzez enkoder zamontowany na osi serva.

tak o:

@plot3d.pl - ...oraz uzyskaliśmy niesamowitą sztywność. Prawdopodobnie największą ... - GRATULUJE :shock:
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 14 mar 2014, 23:54

kostner pisze:tak o:

:shock: w poniedziałek wracam do datasheeta... Wygląda to obiecująco.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 mar 2014, 06:34

gaspar pisze: Wygląda to obiecująco.
A dla mnie to tylko wygląda :) Owszem, napęd zredukował wychylenia ale freza nie usztywnił. Napotka opór i się wychyli. Do sztywności maszyny ma się nijak.

Skrzydlaty
Posty w temacie: 13

Post napisał: Skrzydlaty » 15 mar 2014, 10:21

gaspar pisze:Na punkt 3 Ci odpowiem.
To Ty z palca wprowadzasz na podstawie obserwacji wartości przy jakich serwopak ma omijać daną czestotliwość (przełożoną na obroty) sterowanego silnika. W ten sposób tworzysz sobie wykres z takimi dziurami do ominięcia, tak samo jak z lepsiejszymi falownikami do wrzeciona.
Np ja przy moim HSD mam taki rezonans przy równych 10.000 do 10400 obr/min i tutaj mój Altivar61 też daje możliwość omijania częstotliwości rezonansowej.
Fajna funkcja, o takiej myślałem że pewnie ktoś zastosuje. Nie siedze w serwach ale widzę że robi się coraz ciekawiej.
Tak czy siak szkoda że autor tematu nie odpowiedział :razz:

plot3d.pl pisze:(...)Nie mieliśmy zamiaru pokazać drgań występujących podczas frezowania na maszynie - bo nie to było istotą problemu lecz ogólną sztywność całego systemu.(...)
Przepraszam ale jak można pokazywać sztywność kiedy występują drgania? Drgania są bezpośrednim następstwem braku sztywności podczas dynamicznej pracy konstrukcji. Inaczej żeby dotarlo - przyczyną drgań (które to widać na pierwszym filmiku) jest brak sztywności.
Domyślam się że ktoś Wam to w jakiś sposób tłumaczył, uzasadniał - że eliminowanie drgań od przemieszczanej masy elementów maszyny powoduje mniejsze zakładane odchylenia od zakładanych zadanych parametrów (prędkości, odległości, przyspieszenia - finalnie POZYCJI) ale niestety nie tylko pracuje jeden element ale i drugi względem którego wykonujemy ruch. W efekcie nie zejdziemy z drganiami poniżej wartości przy których pracuję ten magiczny system eliminacji drgań.
Nie wiem do czego jest ta prezentowana maszyna ale bez prawdziwej sztywności cudów nie ma. Jak Wam się odkształci oś Z to "choćby skały sr**y" żaden układ servomotorowy tego nie wykryje.
Mam nadzieje że napisałem wystarczająco dokładnie/prawidłowo (jestem lekko wczorajszy)
Btw. doskonale pokazuje to ten filmik autora tego tematu :mrgreen:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yT8nbDHTRs[/youtube]

Aha, no i co to jest ta tajemnicza technika "HM"?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”