nowy frez diamentowy przypala przy wchodzeniu w płytę
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 24
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
Tego się tak nie da określić. Frez zagłębia się w materiał i "atakuje" jednocześnie częścią ostrza na czubie i częścią ostrza z boku oczywiście pod ustawionym kątem. Dlatego przed kupnem super frezów najpierw bym te oddał do ostrzenia i jednocześnie sprawdził same ostrza a później zrobił sobie bryłe i potrenował z katami. Jeżeli frez będzie smażył cały czas to wtedy bym zakupił nowy włąśnie ten super - aby nie wstrzymywać produkcji. A ten który smażył oddał na gwarancje. Nie ma siły jakaś przyczyna musi być. Jeżeli frez jedzie w linni prostej w poziomie i wszystko jest dobrze a smaży przy wejściu w materiał czyli schodzi pod kątem to są dwie możliwości. Posuwy juz kolega pozmniejszał więc zostaje tylko kąt wejścia albo konstrukcja samego freza. Niestety ja też miałem przypadek z produktem renomowanej firmy(ponoć). Frez jechał około 1-1,5 centymetra i pękał. Najpierw jeden później drugi i tak dalej i wszystkie w tym samym miejscu. Tu kolega wyjaśnił mi co jest przyczyną. Oczywiście firma handlowa nie chciała oddać ani nowych frezów ani kasy, Dopiero jak dostali pozew z sądu to do porozumienia "doszliśmy". A jeden taki frez kosztował 260zł. Oczywście tu nie nakłaniem nikogo na sprawy sądowe itp. tylko ostrzegam, że czasami zdażają dziwne historie i trzeba na nie reagować co jest nauczka na przyszłość.
robert
robert
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
Chwila może je źle rozumiem ale dam taki przykład. Robisz jakiś element który ma otwory o średnicy 10mm i frezujesz to frezem 10mm?marcin3324 pisze:Wchodzi w materiał wiercac
Czy może frez zjeżdza pionowo w dół, wchodzi w materiał na zadaną głębokość i dopiero rusza w osi x lub y w linni prostej?
robert
-