Sterownik A3986SLD
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
"Kolega zauważy, że zawsze zwiększanie prądu fazy odbywa się szybko - nie ma innej możliwości, poza tym zależy nam na prędkości obrotowej silnika. W celu zachowania równowagi zmniejszanie prądu drugiej fazy musi odbywać się tak samo szybko"
Tak dla uproszczenia : dla pracy pełnokrokowej lub pólkrokowej też obowiązuje ta sama zasada ? Przeglądnąłem oscylogramy z większości dostępnych sterowników jakoś nigdzie nie widze "zachowania równowagi", ale moge się mylić prosze dać jakiś link .
Być może dwie tablice wystarczą do pełnego opisu prądów wyjściowych sterownika w każdych warunkach. Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8 na pełny krok by maksymalnie wykorzystać silnik ,przy założeniu ,że będziemy dodatkowo wykorzystywać tryb mieszany ?
Ja budując swój sterownik oparty na tmc239 zastosowałem obliczanie "pochodnej",która sprowadza się do podzielenia wartości z odpowiedniej tablicy przez wartość licznika mierzącego czas między kolejnymi krokami. Dzielenie jednobajtowych liczb to nie jest skomplikowana sprawa.
Tak dla uproszczenia : dla pracy pełnokrokowej lub pólkrokowej też obowiązuje ta sama zasada ? Przeglądnąłem oscylogramy z większości dostępnych sterowników jakoś nigdzie nie widze "zachowania równowagi", ale moge się mylić prosze dać jakiś link .
Być może dwie tablice wystarczą do pełnego opisu prądów wyjściowych sterownika w każdych warunkach. Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8 na pełny krok by maksymalnie wykorzystać silnik ,przy założeniu ,że będziemy dodatkowo wykorzystywać tryb mieszany ?
Ja budując swój sterownik oparty na tmc239 zastosowałem obliczanie "pochodnej",która sprowadza się do podzielenia wartości z odpowiedniej tablicy przez wartość licznika mierzącego czas między kolejnymi krokami. Dzielenie jednobajtowych liczb to nie jest skomplikowana sprawa.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Na razie mam oprogramowanie które implementuje mixed-decay tak jak 3977 ( mam to stablicowane). Dla pełnego kroku było to po prostu 'slow decay'.Adalber pisze:Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8
Chcę spróbować jeszcze jeden algorytm - w którym zawsze będzie slow decay, chyba że sterownik wykryje wzrost prądu mimo wyłączonego mostka - wtedy szybkie przełączenie na fast decay ( na jeden cykl) I tak w kółko.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Ten proces nazywa się mofingiem (tak słyszałem).Adalber pisze:Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8 na pełny krok by maksymalnie wykorzystać silnik ,przy założeniu ,że będziemy dodatkowo wykorzystywać tryb mieszany ?
Trudno w tym miejscu mówić o jakimś algorytmie, gdyż należy sprawdzić tylko dwa warunki. Pierwszy to osiągnięcie minimalnej częstotliwości pełnego kroku, drugi to osiągnięcie pełni kroku (odpowiedniej pozycji w tablicy). Dalsze kroki mogą być pełne, o ile częstotliwość nie spadnie.
Tryb mieszany, jak wcześniej pisałem nie będzie stosowany. Tylko tego jeszcze brakuje, by poza regulacją prądu kręcić innymi potencjometrami w poszukiwaniu procentowości mieszanego gaszenia.
Profesjonalne sterowniki mają PFD?
Nie widzę potrzeby stosowania mocniejszego procesora w sterowniku niż 89C1051. Oczywiście pisząc w Basicu pewnie nic się nie zmieści.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Zaimplementowałem ten algorytm u siebie.Ten proces nazywa się mofingiem (tak słyszałem).
Trudno w tym miejscu mówić o jakimś algorytmie, gdyż należy sprawdzić tylko dwa warunki. Pierwszy to osiągnięcie minimalnej częstotliwości pełnego kroku, drugi to osiągnięcie pełni kroku (odpowiedniej pozycji w tablicy). Dalsze kroki mogą być pełne, o ile częstotliwość nie spadnie.
Z jedny zastrzeżeniem - zmiana krok/mikrokrok występuje tylko przy "przejściach przez zero" dla faz
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
jednak na ilustracjach i oglądzie oscyloskopowym - wybestem własnie jest mieszane gaszenieLeoo pisze:Ten "best sinusoidal current" wcale nie wyszedł "best"
oto ilustracje z dokumentu alegro:
Fig7) wykres gaszenia prądu

Fig8) powolne gaszenie... slow decay

Fig10) szybkie gaszenie... fast decay

Fig9) mieszane gaszenie... mixed decay <<--- "best sinusoidal current"... w danym punkcie prędkości silnika

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 11
Sprawa gaszenia była roztrząśnięta praktycznie do spodu i to całkiem niedawno przy okazji A3977. Teraz mamy kolejny, nowszy układ a problemy pozostały. AllegroMicro daje nabywcy kostki alternatywę: albo działa mikrokrok i stosujemy szybkie gaszenie, co wiąże się z piskiem choppera i sporą emisją zakłóceń, albo pracujemy w ciszy wolnego gaszenia ale bez mikrokroku. Gaszenie śrenie miało połączyć obie opcje ale najwyraźniej tak się nie stało. Nie sądzę by kolega aingeru pisał nieprawdę.markcomp77 pisze:jednak na ilustracjach i oglądzie oscyloskopowym - wybestem własnie jest mieszane gaszenie
Swoją teorię na ten temat już mam i będę ją sprawdzał.
Jak działa Kolegi sterownik?
-
- Kontakt:
ten na a3986 - czeka na mój wolny czas...Leoo pisze:Jak działa Kolegi sterownik?
natomiast sterownik(i) na bazie a3977 - testowałem już dość dawne... i rezultaty były dość podobne do przedstawionej teorii
ideałem byłoby przesuwanie punktu przełączenia wolne/szybkie gaszenie wraz z prędkością...
bo trudno jest zaakceptować tego "kulfona" zamiast sinusoidy przy wolnym gaszeniu:

w wczesnej wersji ster3977 - przedstawionej na forum... punkt przełączenia wolne/szybkie jest ustawiony statycznie - co niestety powoduje, iż "ideał" kompensacji mieszanego gaszenia występuje tylko przy jednej określonej szybkości (to wyraźnie widać przy przestrajaniu gen. i oglądzie prądu wyjściowego)... zawsze to lepsze niż zupełny brak "ideału" - zastanawiałem się nawet nad zrobieniem kolejnego sterowniczka na a3977 z atmeg8(lub 88) - który realizował by regulacje tego PFD według prędkości - ciekawe jaki kształt ma zależność szybkość/PFD dla idealnego mieszania?... pewnie zależne to jest dodatkowo od rodzaju podłączonego silnika

z rozmów z ludźmi z cnczone wynika, iż działa poprawnie już pare sterowników bazujących na a3986
do "wysypu" nowych konstrukcji niestety potrzeba by układu łatwiej lutowalnego - dlatego też kolega pminmo przygotowuje DIPa dla a3986 - pewnie nie długo pojawi się parę sterowników bazujących na tym technologicznym "uproszczeniu"...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Zalezy co dla kogo znaczy "działa poprawnie" . Jesli chodzi o to, że silnik sie kreci i mikrokrok jest "prawie" równy to ok, ale jak to się teraz mówi prawie robi wielka róznicez rozmów z ludźmi z cnczone wynika, iż działa poprawnie już pare sterowników bazujących na a3986