Sterownik A3986SLD

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adalber » 11 kwie 2007, 23:55

"Kolega zauważy, że zawsze zwiększanie prądu fazy odbywa się szybko - nie ma innej możliwości, poza tym zależy nam na prędkości obrotowej silnika. W celu zachowania równowagi zmniejszanie prądu drugiej fazy musi odbywać się tak samo szybko"

Tak dla uproszczenia : dla pracy pełnokrokowej lub pólkrokowej też obowiązuje ta sama zasada ? Przeglądnąłem oscylogramy z większości dostępnych sterowników jakoś nigdzie nie widze "zachowania równowagi", ale moge się mylić prosze dać jakiś link .

Być może dwie tablice wystarczą do pełnego opisu prądów wyjściowych sterownika w każdych warunkach. Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8 na pełny krok by maksymalnie wykorzystać silnik ,przy założeniu ,że będziemy dodatkowo wykorzystywać tryb mieszany ?
Ja budując swój sterownik oparty na tmc239 zastosowałem obliczanie "pochodnej",która sprowadza się do podzielenia wartości z odpowiedniej tablicy przez wartość licznika mierzącego czas między kolejnymi krokami. Dzielenie jednobajtowych liczb to nie jest skomplikowana sprawa.

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: jarekk » 12 kwie 2007, 06:50

Adalber pisze:Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8
Na razie mam oprogramowanie które implementuje mixed-decay tak jak 3977 ( mam to stablicowane). Dla pełnego kroku było to po prostu 'slow decay'.

Chcę spróbować jeszcze jeden algorytm - w którym zawsze będzie slow decay, chyba że sterownik wykryje wzrost prądu mimo wyłączonego mostka - wtedy szybkie przełączenie na fast decay ( na jeden cykl) I tak w kółko.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Leoo » 12 kwie 2007, 09:22

Adalber pisze:Ciekawi mnie jaki prosty algorytm kolega stosuje, gdy sterownik przechodzi z mikrokroku np. 1/8 na pełny krok by maksymalnie wykorzystać silnik ,przy założeniu ,że będziemy dodatkowo wykorzystywać tryb mieszany ?
Ten proces nazywa się mofingiem (tak słyszałem).
Trudno w tym miejscu mówić o jakimś algorytmie, gdyż należy sprawdzić tylko dwa warunki. Pierwszy to osiągnięcie minimalnej częstotliwości pełnego kroku, drugi to osiągnięcie pełni kroku (odpowiedniej pozycji w tablicy). Dalsze kroki mogą być pełne, o ile częstotliwość nie spadnie.
Tryb mieszany, jak wcześniej pisałem nie będzie stosowany. Tylko tego jeszcze brakuje, by poza regulacją prądu kręcić innymi potencjometrami w poszukiwaniu procentowości mieszanego gaszenia.
Profesjonalne sterowniki mają PFD?

Nie widzę potrzeby stosowania mocniejszego procesora w sterowniku niż 89C1051. Oczywiście pisząc w Basicu pewnie nic się nie zmieści.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: jarekk » 12 kwie 2007, 10:34

Ten proces nazywa się mofingiem (tak słyszałem).
Trudno w tym miejscu mówić o jakimś algorytmie, gdyż należy sprawdzić tylko dwa warunki. Pierwszy to osiągnięcie minimalnej częstotliwości pełnego kroku, drugi to osiągnięcie pełni kroku (odpowiedniej pozycji w tablicy). Dalsze kroki mogą być pełne, o ile częstotliwość nie spadnie.
Zaimplementowałem ten algorytm u siebie.
Z jedny zastrzeżeniem - zmiana krok/mikrokrok występuje tylko przy "przejściach przez zero" dla faz

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 12 kwie 2007, 10:43

To jest dokładnie ten moment, kiedy krok jest pełny - prąd 0 lub 100% (mamy dwie fazy).

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 12 kwie 2007, 17:12

Leoo pisze:Ten "best sinusoidal current" wcale nie wyszedł "best"
jednak na ilustracjach i oglądzie oscyloskopowym - wybestem własnie jest mieszane gaszenie

oto ilustracje z dokumentu alegro:

Fig7) wykres gaszenia prądu
Obrazek

Fig8) powolne gaszenie... slow decay
Obrazek

Fig10) szybkie gaszenie... fast decay
Obrazek

Fig9) mieszane gaszenie... mixed decay <<--- "best sinusoidal current"... w danym punkcie prędkości silnika
Obrazek
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 12 kwie 2007, 18:42

markcomp77 pisze:jednak na ilustracjach i oglądzie oscyloskopowym - wybestem własnie jest mieszane gaszenie
Sprawa gaszenia była roztrząśnięta praktycznie do spodu i to całkiem niedawno przy okazji A3977. Teraz mamy kolejny, nowszy układ a problemy pozostały. AllegroMicro daje nabywcy kostki alternatywę: albo działa mikrokrok i stosujemy szybkie gaszenie, co wiąże się z piskiem choppera i sporą emisją zakłóceń, albo pracujemy w ciszy wolnego gaszenia ale bez mikrokroku. Gaszenie śrenie miało połączyć obie opcje ale najwyraźniej tak się nie stało. Nie sądzę by kolega aingeru pisał nieprawdę.
Swoją teorię na ten temat już mam i będę ją sprawdzał.

Jak działa Kolegi sterownik?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 13 kwie 2007, 10:55

Leoo pisze:Jak działa Kolegi sterownik?
ten na a3986 - czeka na mój wolny czas...
natomiast sterownik(i) na bazie a3977 - testowałem już dość dawne... i rezultaty były dość podobne do przedstawionej teorii
ideałem byłoby przesuwanie punktu przełączenia wolne/szybkie gaszenie wraz z prędkością...
bo trudno jest zaakceptować tego "kulfona" zamiast sinusoidy przy wolnym gaszeniu:
Obrazek
w wczesnej wersji ster3977 - przedstawionej na forum... punkt przełączenia wolne/szybkie jest ustawiony statycznie - co niestety powoduje, iż "ideał" kompensacji mieszanego gaszenia występuje tylko przy jednej określonej szybkości (to wyraźnie widać przy przestrajaniu gen. i oglądzie prądu wyjściowego)... zawsze to lepsze niż zupełny brak "ideału" - zastanawiałem się nawet nad zrobieniem kolejnego sterowniczka na a3977 z atmeg8(lub 88) - który realizował by regulacje tego PFD według prędkości - ciekawe jaki kształt ma zależność szybkość/PFD dla idealnego mieszania?... pewnie zależne to jest dodatkowo od rodzaju podłączonego silnika :(

z rozmów z ludźmi z cnczone wynika, iż działa poprawnie już pare sterowników bazujących na a3986
do "wysypu" nowych konstrukcji niestety potrzeba by układu łatwiej lutowalnego - dlatego też kolega pminmo przygotowuje DIPa dla a3986 - pewnie nie długo pojawi się parę sterowników bazujących na tym technologicznym "uproszczeniu"...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

aingeru
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: aingeru » 14 kwie 2007, 21:51

z rozmów z ludźmi z cnczone wynika, iż działa poprawnie już pare sterowników bazujących na a3986
Zalezy co dla kogo znaczy "działa poprawnie" . Jesli chodzi o to, że silnik sie kreci i mikrokrok jest "prawie" równy to ok, ale jak to się teraz mówi prawie robi wielka róznice :) Jesli taki sterownik ma byc produktem handlowym to nie wcisne tego klientowi. Mialem w rekach sterowniki, gdzie mikrokrok był idealy, więc mam z czym porownywać. Uwazam ze A3986 jest nie dopracowany, , więc poki nie zobacze na wlasne oczy to nie uwierze, że komuś się udało uzyskać równy mikrokrok :)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 14 kwie 2007, 23:26

na cnczone jest sterownik unipolar ~open-source z mikrokrokiem:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=25361

56 revs per second at 1/4 step...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”