Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 59
- Kontakt:
Lecimy dalej: odcinek nr. 6
[youtube][/youtube]
Blat teowy oraz mocowanie silników - było trochę zabawy z tym ;/ Samo mocowanie - jakoś do końca nie mam przekonania czy dobrze zrobiłem, czy będzie to wystarczająco sztywne. Jest to jednak w prosty i szybki sposób rozbieralne i w razie czego da się poprawić.
[youtube][/youtube]
Blat teowy oraz mocowanie silników - było trochę zabawy z tym ;/ Samo mocowanie - jakoś do końca nie mam przekonania czy dobrze zrobiłem, czy będzie to wystarczająco sztywne. Jest to jednak w prosty i szybki sposób rozbieralne i w razie czego da się poprawić.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Dobrze ci idzie 
Te silniki to ja bym tak mocował, że odpowiedniej grubości sklejki kawałki bym dał pod silniki jako te dystanse co ci brakowało i normalnie wkrętami w skleję bym to wszystko załatwił. Te silniczki mają taką moc, że na dwóch wkrętach to by chodziło, nie mówiąc o czterech. Teraz to już masz na wieki.
Śrubą osi Z możesz pokręcić bez odkręcania silnika. Kawałek ręcznika papierowego nałóż na śrubę, żeby się tylko ręka nie ślizgała i idzie bez problemu.
Nie widziałem też na filmach jak ten blat teowy przykręcałeś, ale zważywszy, że jest on z drewna, to polecam co najmniej co 6-8cm te listwy wkrętami potraktować. Jak kiedyś będziesz coś mocował, to dokręcając śrubę, łeb schowany w rowku teowym zwyczajnie może listwę podnieść. Detal będzie zamocowany krzywo i jak go obrobisz, to po odkręceniu okaże się, że jest krzywy, bo dokręcając listwa stołu teowego się wygięła.

Te silniki to ja bym tak mocował, że odpowiedniej grubości sklejki kawałki bym dał pod silniki jako te dystanse co ci brakowało i normalnie wkrętami w skleję bym to wszystko załatwił. Te silniczki mają taką moc, że na dwóch wkrętach to by chodziło, nie mówiąc o czterech. Teraz to już masz na wieki.
Śrubą osi Z możesz pokręcić bez odkręcania silnika. Kawałek ręcznika papierowego nałóż na śrubę, żeby się tylko ręka nie ślizgała i idzie bez problemu.
Nie widziałem też na filmach jak ten blat teowy przykręcałeś, ale zważywszy, że jest on z drewna, to polecam co najmniej co 6-8cm te listwy wkrętami potraktować. Jak kiedyś będziesz coś mocował, to dokręcając śrubę, łeb schowany w rowku teowym zwyczajnie może listwę podnieść. Detal będzie zamocowany krzywo i jak go obrobisz, to po odkręceniu okaże się, że jest krzywy, bo dokręcając listwa stołu teowego się wygięła.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Posty w temacie: 12
Z pierwszym się zgadzam, raczej ze względu na ew. wibracje od freza na zamocowanym do listw materiale, ale co do faktu podniesienia listwy przez śrubę, to raczej tylko w szczególnym przypadku. Jak normalnie dokręcasz materiał do rowka, to śruba może go conajwyżej od wewnątrz powygniatać, ale listwy nie ma prawa podnieść, bo ta dociska się do materiału. Chyba że materiałem będzie krzywa w pałąk i gruba na 20mm formatka aluminiowa. Chociaż to też dyskusyjne czy to będzie akurat największym problemem w takim przypadku.noel20 pisze:polecam co najmniej co 6-8cm te listwy wkrętami potraktować. Jak kiedyś będziesz coś mocował, to dokręcając śrubę, łeb schowany w rowku teowym zwyczajnie może listwę podnieść.
[ Dodano: 2014-03-14, 22:32 ]
Ja bym to zostawił jak jest. Ile może ważyć ta Z-etka, żeby ją równoważyć? Toż to drewno. Cięższe, stalowe maszyny radzą sobie przy tych silnikach bez takich dodatków.dolph pisze:Pytanie czy szukać i montować podnośniki gazowe (lub inne) na osi Z?
Żeby zrównoważyć trochę wagę kolumny i wrzeciona?
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt: