Mala Tokarka - wlansa konstrukcja - projekt

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
adrpak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: adrpak » 28 lut 2014, 13:43

MlKl pisze:Moja maszyna jest składana z tego, co akurat było pod ręką :) Na pewno nie jest podręcznikowym wzorem tokarki.

3000 jest rozsądnym maximum dla uchwytu 125. A zdaje się taki masz zamiar zastosować. Ja mam teraz na swoim uchwycie 160 niecały tysiąc obrotów przy 120 Hz. Trochę za mało, i za słabo. Ale ten silnik właśnie wylatuje z maszyny, mam do wyboru 2,2 kW 1480 obrotów, niestety w trójkącie na 380 V - tak nawinięty i nie będę go przewijał, albo 3 kW 2800 obrotów - o ile okaże się, że da się spiąć w trójkąt na 220 V. Jutro będę wiedział.

Przełożenia też mi wyszły takie, bo takie koła mi się akurat trafiły. Maszyna na siebie zarobiła już parę razy - a mam ją niecały rok.
A jakie masz srednice kola napedzajacego(malego) i napedzanego(duzego)? zmiez mniej wiecej linijka albo miarka.

Ja tak naprawde nie mam nic. A wyliczajac wzorami chce dobrac cos z dostepnego na allegro. Skoro i tak robie od podstaw :)

moim zdaniem zmniejsz kolo napedzane na mniejsze i juz sporo zyskasz. dajac obroty max silnika nominalne ok 900 (pewnie przy tych 120HZ znacznie rosna obroty nominalne dlatego tez wyciagasz ok 1000obr) na duze kolo jest logiczne ze masz je mniejsze od 900.
Mysle ze i przy zmianie przelozneia nie bedzie tak wylatywac silnik, a wylatuje bo ciskasz go ponad max.
To tak samo jak czlowiek rowerem na przerzutce 1:1 bys sie zapedalowala i nameczyl na smierc zanim bys dojechal gdziekolwiek :P

ALbo zamien kola ale wtedy uzyskasz bardzo duze predkosci :P silnik wtedy bedzie pracowal wolniej :P ale czy jego moc bedzie wystarczajac tego nie wiem :P

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 lut 2014, 18:50

Średnice nie mają znaczenia, liczy się stosunek obwodów - z tego wynika przełożenie. W przyrodzie cudów nie ma - albo robisz kilka przełożeń, i masz hałas od trybów albo zabawę ze zmianą kół pasowych, albo musisz ustalić przełożenie i moc silnika, żeby zakresem regulacji na falowniku pokryć cały potrzebny zakres obrotów i jednocześnie mieć dość mocy na najniższych i najwyższych obrotach.

Silnik 1,1 kW moim zdaniem jest za słaby, jeżeli chce się na tokarce pracować, a nie skrobać. Zobaczymy, jak się spisze 2,2 kW :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: IMPULS3 » 28 lut 2014, 22:17

MlKl pisze:albo robisz kilka przełożeń, i masz hałas od trybów albo zabawę ze zmianą kół pasowych,
Albo wariatorek i jest wilk syty i owca cała. :)
MlKl pisze:Silnik 1,1 kW moim zdaniem jest za słaby, jeżeli chce się na tokarce pracować, a nie skrobać. Zobaczymy, jak się spisze 2,2 kW :)
Ostatnio ponieważ spalił mi się falownik we frezarce byłem zmuszony kupić nowy ale tym razem trafił mi się wektorowy. I jestem zadziwiony o ile mocniejszy potrafi być silnik na niskich obrotach. Powiedziałbym że dwukrotnie, więc warto mieć taki falownik jeśli nie ma się wyboru w przełożeniach.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 28 lut 2014, 22:32

MIKI pisze:Średnice nie mają znaczenia, liczy się stosunek obwodów
Oj MIKI, teraz dałeś plamę :mrgreen:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lut 2014, 22:33

IMPULS3 pisze: ale tym razem trafił mi się wektorowy. .
Miałeś fart :) :) Chyba trudniej dziś znaleść skalarny :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 lut 2014, 22:40

kamar pisze: Chyba trudniej dziś znaleść skalarny :)
Miałem Lenze skalarny, i przy 8 Hz spokojnie trzymałem ręką wrzeciono (nie powtarzać! :) )
miałem LG i też podobnie, a teraz kupiłem jakiegoś China o nazwie INVT i nie ma szans aby przy 8 Hz go utrzymać. :) Silniczek 1.7 KW.

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: panzmiasta » 28 lut 2014, 23:03

Ten badziewny przykład z rowerkiem nasunął mi dla kolegi Adrapaka bardzo trafne porównanie . Kol . Miki ma takiego jak by składaka z komunii i startuje w kolarskim wyścigu górskim .Walczy mozolnie pod górę na stojaka aż pedały trzeszczą a z górki mało nóg nie urwie -rower sam szybciej jedzie na luzie ;] . Lecz się nie poddał , poszedł na treningi [ falownik ] i wciągnął kreskę kokainy [ silnik 2,2kw ] . Nie męczy się , ma nadludzką siłę ale i tak pierwszy lepszy cienias na "kolarzówce" wyprzedzi go prędzej czy później .

O wariatorze myślałem mam nawet kilka skuterowych przekładni , na razie brak zapału i impulsu do działania . W większej tokarce mam przekładnie pasową "szybkozmienną" , zmiana prędkości zajmuje ok 2sek - dla mnie wartość pomijalna , chcę tę zmianę jeszcze połączyć z wałkiem pośrednim/wrzeciono bym za jednym zluzowaniem mógł 2 paski przełożyć w razie potrzeby .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Autor tematu
adrpak

Post napisał: adrpak » 28 lut 2014, 23:33

Średnice nie mają znaczenia, liczy się stosunek obwodów
Nie maja znaczenia? napedzac kolo pasowe 200mm malym kolem 50mm a napedzac malym kolem 50mm kolo 200mm. jak by nie patrzym wspolczynnik przekladni w obu taki sam :p roznica obrotowa kolosalna!

I mysle ze silnikiem 1,1kw mozna wiele tylko przy odpowiednio dobrej przekladni i prawidlowo umieszczonych kolach pasowych.

a co do obrotow i przelozen chocby popatrzec na ten przyklad :))

Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 mar 2014, 00:28

adrpak pisze:Cytat:
Średnice nie mają znaczenia, liczy się stosunek obwodów

Nie maja znaczenia?
Czepiacie się szczegółów. MIKI dobrze myślał tylko żle się wyraził, choć napisał że liczy się stosunek czyli różnica pomiędzy kołami. A to czy owe koła mają średnice np. jedno 200 a drugie 100, czy jedno 100 a drugie 50 to już znaczenia większego nie ma- bo samo przełożenie w obu przypadkach jest 2:1, chyba że siła którą pas ma przenieść jest dość spora to wtedy warto zwiększyć średnice.

Autor tematu
adrpak

Post napisał: adrpak » 01 mar 2014, 01:02

Genaralnie wszystko ok i nie mam nic do MIKI. Rozumiem go gdyz maszyna byla robiona z tego co bylo pod reka. Z mojej strony pelen respekt dla niego. Nie kontynujumy wiecej negatywnych rozmow na temat kolegi MIKI. gdzyz wszystko jest jasne. Pozdrawiam. I ja ze swojej strony Przepraszam za czepianie sie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”