Wracając do tematu zaciskania tulejek. Właśnie dziś doszła do mnie paczka z Rumunii więc mam już komplet do zaciskania wszystkich tulejek. Jak wspominałem potrzebne są 3 rodzaje jak na zdjęciu:
Niech mnie ktoś oświeci jak wyjąć tylną tuleję ślizgową. Już wszystko odkręciłem ale jak ją chcę wyjąć to czuję jakiś opór.
Zdjęcie:
Trzeba "wyciągnąć" ją nakrętką. Zegger jest kontrą i odkręcając nakrętkę pchasz i tylna panewka powinna wysunąć się. Ale to chyba częsta przypadłość że nie idzie bo i w moim tosie przed remontem i u kolegi trudno było ją wyjąc. (zakładając oczywiście że poluzowałeś już też i rozprężający klin ten z góry) Wtedy pozostaje po prostu drewienko i pukać młotkiem do skutku.
Tak zrobiłem. Wyciągnołem ją nakrętką do końca. Ale teraz jak chcę ją wyjąć albo wybić to mi sprężynuje. Śrubkę z góry wykręciłem. Nie wyjąłem tej tulejki w którą śrubka była wkręcona bo jest zacięta.
[ Dodano: 2014-02-18, 21:56 ]
Filce wymienię, nie mam co prawda takiego grubego ale złoże z sobą kilka ciękich.
Przystawka w znaczeniu że przystawisz ją do tokarki obok;) Fajna, jak zwykle w pl zaniedbana i brudna ale gabarytowo mój target Ma mechaniczne posuwy?
Pochwal się koniecznie jak już ją dostaniesz i od syfisz. Ładna maszyna!! jakieś dane?