Mala Tokarka - wlansa konstrukcja - projekt
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 21
DziekiJeszcze lepiej! Przy takich maszynkach waga jest na wagę złota ;p Jak maszyna będzie zbyt lekka, to będzie Ci podróżować..
Więc im cięższa tym lepsza!

A jak to jest z kolem pasowym w przypadku napedu na silniku trojfazowym i falowniku?
Bo nie mam pojecia jak to rozwiazac? wielostopniowe , jednostopniowe, wielopaskowe nie mam pojecia. jakies sugestie?
Na allegro takie np sa:
Paski 10 czy 13 ?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 23:29 przez adrpak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A kolego z kad dosales takie kola pasowe na silnik i wrzeciono?Wieloklinoiwy, np 6PK jak u mnie
jak szukam po hasle ''6pk'' to wyskakuje mi ze stosowane sa w samochodach.
Jaki kolego masz uchwyt w swojej maszynce i jaka gruba scianke ma oska wrzecionnika ?
Kilka postów wyzej dostalem taka sugestie:
U ciebie kolego wlasnie kolego tak jest ze na wystajacej rurce jest kolo pasowe dane....nie wiem czy to dobry pomysł robić to na wystającej rurce ze ścianką 6mm. Chyba, że na końcu rury dasz jeszcze jedno łożysko NU albo NJ.
-
Nie jestem pewnien czy to dokcabdobre rozwiazanie. Widzialem np tokarke Myforda za 600£ a to 3000tys zl. A za takie pieniadze to ja zrobie wieszosc swoj projektu gdyz uslugi toczenia ciecia mam po znajomosci.Kolego adrpaka dlaczego nie kupisz jakieś tokarki lub dawcy na tokarkę cnc jest tego od groma w uk ! i ceny są bardziej niż przystępne ,tym bardziej ze mieszkasz w Manchaster , i po kłopocie . pozdrawiam
Tak mieszkam w rejonach Manchester ale nie mam takich mozliwoscu by przewozic stare urzadzenia, niekiedy bardzo ciezkie. A na dodatek nie mam zadnego swojego warszatu , tylko chce dzialac u kolegi gdzie tylko zasilanie jednofazowe wchodzi w gre. A jeszcze jedno ma byc to w miare mobilny sprzet ktory w razie czego przewioze osobowka do polski.
A wszystkoe uslugi wykpnam w polsce i wszystko i tak do budowy przywioze z polski przy okazji wizyty.
Budowa jej jest w ramach hobby nie mysle o biznesie na chwile obecna.
A satysfalcja ze zbidowania czegos swojego tez inna

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam mam pytanie do kolegi MlKl a także do kolegi adrpak a mianowicie chodzi mi jaki najbardziej optymalny zastosować falownik i silnik uwzględniając napięcie zasilania AC ≈ 230V aby napędzać wrzeciono praktycznie identycznej małej tokarki,program do sterowania to MACH3 i oczywiście chciałbym również coś nagwintować pozdrawiam