Jaki mikromierz?
-
sinmartin
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 6
Jaki mikromierz?
W miare potrzeb kompletuje narzedzia do tokarki i mam w zwiazku z tym zapytanie do szanownych forumowiczow,czy ten mikromierz bedzie dobrym wyborem?Cena to 150zl.Jest on w zakresie 0-25mm czyli tym najmniejszym ale do moich potrzeb bylby wystarczajacy.Gdy juz jestem w tym temacie to mialbym jeszcze pytanie jaka suwmiarke polecilibyscie w tym przedziale cenowym co mikromierz? i dobrze jakby byla tez z odczytem elektronicznym,lata juz sie swoje ma i wzrok zostal nadszarpniety zebem czasu
. Ta co posiadam to nadaje sie ale nie do takich pomiarow

-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Nie lubię takich mikromierzy. Designerska obudowa potrzfi czasem "nie podejść" np. pomiędzy przedmiot, a powierzchnię uchwytu tokarskiego. To wygięcie w lewo nie jest niczym uzasadnione, wolę klasyczne, z półokrągłym kabłąkiem. No i mikromierz cyfrowy jest dla mnie pewnym nieporozumieniem. Przecież zwykły, mechaniczny jest bardzo czytelny i spełnia doskonale swoje zadanie.
-
szuler666
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tez mam podobne zdanie , bardziej widze ich miejsce w kontroli niż na warsztacie , mamy w firmie podobne i raczej nikt ich nie używa , podobny patent w mitutoyo polega na dodani mechanicznego licznika w srednicowkach 2 i 3 punktowych no i nie musisz znac sie na noniuszujasiu... pisze:Nie lubię takich mikromierzy. Designerska obudowa potrzfi czasem "nie podejść" np. pomiędzy przedmiot, a powierzchnię uchwytu tokarskiego. To wygięcie w lewo nie jest niczym uzasadnione, wolę klasyczne, z półokrągłym kabłąkiem. No i mikromierz cyfrowy jest dla mnie pewnym nieporozumieniem. Przecież zwykły, mechaniczny jest bardzo czytelny i spełnia doskonale swoje zadanie.
szuler
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Trzeba im było jeszcze co policzyć na suwaku logarytmicznym, dopiero by Cię mieli za czarodzieja..
http://www.sawicki.cc/Suwaki%20fotografie/index.htm
Albo na liczydłach...
http://www.sawicki.cc/Suwaki%20fotografie/index.htmAlbo na liczydłach...
pozdrawiam,
Roman
Roman