Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 16
Tak byleby tylko po nawinięciu ten silnik nie stał się rzeczywiście złomem
. Teraz obecnie mieszkam w K-Koźlu i kilka razy jechałem koło takiego zakładu jak jedziesz z Opola na Krapkowice który zajmuje się właśnie typowo przewijaniem i przeróbka takich rzeczy po wstępnej rozmowie mówili że są wstanie coś takiego zrobić,widać że to zakład z wieloletnią tradycją a nie jakiś garażowiec. Jak znajdę trochę czasu to poszperamw necie i może ich znajdę to umieszczę jakiś namiar na nich.

mariohs
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 108
Kazda pomoc mile widziana, dzieki za zainteresowanie.
Chociaz co do garazowców - różnie bywa. Jeden podejdzie sumiennie (i u takiego dzis bylem) a drugi nie. Zalezy od czlowieka. Czasem może byc tak, że garazowiec wiecej serca przyłoży do roboty niz ktos na etacie, robiący na odwal sie za godzinówke.
Dzis bylem u znajomego czlowieka od przewijania silników, powiedział ze on nigdy nie probował zmieniać częstotliwości silnikow, wiec musze sie do tego przygotowac teoretycznie i dac mu wytyczne. Na początek będzie test na org uzwojeniu, przewinąć zawsze zdąże. Org uzwojenie na prawde fajnie sobie radzi, wiec nie ma ciśnienia, ale jak można cos zrobić lepiej to warto podrążyć. Także trzeba sie poedukować na temat dobierania uzwojeń do silników. Ma ktoś jakieś ciekawe materiały na ten temat?
Chociaz co do garazowców - różnie bywa. Jeden podejdzie sumiennie (i u takiego dzis bylem) a drugi nie. Zalezy od czlowieka. Czasem może byc tak, że garazowiec wiecej serca przyłoży do roboty niz ktos na etacie, robiący na odwal sie za godzinówke.
Dzis bylem u znajomego czlowieka od przewijania silników, powiedział ze on nigdy nie probował zmieniać częstotliwości silnikow, wiec musze sie do tego przygotowac teoretycznie i dac mu wytyczne. Na początek będzie test na org uzwojeniu, przewinąć zawsze zdąże. Org uzwojenie na prawde fajnie sobie radzi, wiec nie ma ciśnienia, ale jak można cos zrobić lepiej to warto podrążyć. Także trzeba sie poedukować na temat dobierania uzwojeń do silników. Ma ktoś jakieś ciekawe materiały na ten temat?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Same uzwojenie nijak się ma do częstotliwości. Ma być poprostu dobrze zrobione. Częstotliwość ma wpływ na rodzaj materiałów z których wykonany jest stojan. Nikt nie jest w stanie powiedzieć z czego został on zrobiony (za wyjątkiem producenta), ale też myślę że materiały które są odpowiednie dla 50 Hz spokojnie mogą mieć zastosowanie przy np. 400 Hz. Ciekawie zaczyna sie robić dopiero po 500 Hz , ale to chyba wam nie grozi.
Wibracje silnika nie mają żadnego związku z ilością pól. Przyczyna może być prostsza - wirniki są większe a zatem ich waga ma wpływ na wibracje.
Wibracje silnika nie mają żadnego związku z ilością pól. Przyczyna może być prostsza - wirniki są większe a zatem ich waga ma wpływ na wibracje.
-
- Posty w temacie: 24
A to, ze 2x czesciej silnik jest zasilany tez nie ma znaczenia?ALZ pisze:...
Sadze ze ma i to spore...
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 16
Co do garażowców jeden raz miał mi przewinąć 1fazowy tak żeby miał 2880 ja go biorę do domu atu się okazuje że zamiast 2880obr mam 3fazowy silnik a i mały szkopuł nie miałem w domu 380v czyli mogłem sobie go wsadzić w d4. Co do tej firmy o której pisałem to nie garażowiec.
Mam pytanie bo może nie doczytałem do końca ale jest ktoś zainteresowany wykonaniem tych koszyczków do zaciskania stożka. Niech kolega poda również średnicę wew i zew oraz L tej swojej sprężyny to może załatwię ale zwykłą w pracy taką do okrojników ja będę z tego robił zacisk.
Mam pytanie bo może nie doczytałem do końca ale jest ktoś zainteresowany wykonaniem tych koszyczków do zaciskania stożka. Niech kolega poda również średnicę wew i zew oraz L tej swojej sprężyny to może załatwię ale zwykłą w pracy taką do okrojników ja będę z tego robił zacisk.
mariohs