Podnośnik dla osoby niepełnosprawnej

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: trzasu » 06 lut 2014, 21:40

Jeśli dla kolegi prędkość nie jest ważna to przekładnia ślimakowa plus napęd śrubowy z podwójna nakrętka, mamy dwa stopnie samohamowność, na przekładni oraz śrubie, całość zaprojektować tak by śruba była tylko rozciągana rozciągana. Wszelkie naprężenie zginające przenieść na prowadnicę, przy takim układzie spokojnie śruba o średnicy rdzenia 40 mm pewnie wystarczy- do przeliczenia z odpowiednim wsp. bezp.

Przykład konstrukcji (zamiast przekładni pasowej dać przekładnię ślimakową).

Kolumna przenosząca siły zginające oraz śruba podwieszona poddana tylko rozciąganiu.

Obrazek

http://tablica.pl/oferta/podnosnik-srub ... 3w5Tw.html

Ewentualnie kolumna w formie ceownika półzamkniętego (profil bramowy).

http://www.profimarket.pl/Concept_Minil ... -4377.html

Jeszcze coś takiego ...

Obrazek

Rozwiązanie o tyle dobre iż bardzo stabilne, precyzyjne prowadnice wykluczają bujanie wózkiem na skutek luzów które miałby miejsce w prowadnicach rolkowych.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 22:14 przez trzasu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

zdzicho
Posty w temacie: 2

Post napisał: zdzicho » 06 lut 2014, 21:46

zastosować zaciski mimośrodowe ,albo elementy strugające drewniana prowadnice bezpieczeństwa ,jak w klatkach górniczych.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 06 lut 2014, 23:10

Sruba + przełądnia ślimakowa z silnikiem

brak dodatwkowej mechaniki i własnosci samozabezpieczające

przed upadkiem są inna formy zabezpieczenia dlatego najpierw własciwe rozwiązanie potem zabezpieczenia
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
janbofan
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 24

Post napisał: janbofan » 07 lut 2014, 22:21

Panowie, padło wiele pomysłów, ale wyraźnie dominuje śruba.

Pytanie brzmi: kto z szanownych kolegów mógłby i chciał pomóc? Ponadto, w jaki sposób.
Ja na to przedsięwzięcie mogę poświęcić 2 tys. PLN, max 3.

Rzecz jasna, im mniej, tym lepiej. Ale jakiś standard bezpieczeństwa zachować trzeba.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: trzasu » 07 lut 2014, 23:47

Ja bym koledze całość proponował podzielić na etapy tj:

1. Opracowanie koncepcji - projektu wstępnego.

2. Opracowanie projektu konstrukcyjnego wraz z rysunkami wykonawczymi.

3. Wykonanie poszczególnych detali.

4. Montaż wstępny - warsztatowy, testy.

5. Montaż w miejscu zainstalowania.

Najważniejsze są pkt 1 oraz 2, przy dobrym, zoptymalizowanym i prawidłowo wykonanym projekcie jest szansa na wykonanie solidnego urządzenia w założonym przez kolegę kwocie.

Ad. 1

Jeśli padł wybór na śrubę to pozostają dalsze pytania, czy całość ma być wykonana w formie dwu prowadnic czy jednej głównej kolumny, rozwiązanie konstrukcyjne rolek jezdnych
( ich regulacji w celu eliminacji luzów) , system zamocowania nakrętek, mocowania śruby oraz jej napędu ...

Ad. 2

Pytanie czy kol. janbofan potrafi sam wykonać prawidłowe obliczenia wytrzymałościowe, które tutaj odgrywają kluczowa sprawę.

niesubordynowan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 11

Post napisał: niesubordynowan » 07 lut 2014, 23:53

Że tak powiem, siedzę mocno w temacie i może mogę jakoś pomóc autorowi.
Nie da się zrobić tego zupełnie tanio bez choćby nikłej gwarancji bezpieczeństwa. Rozwiązań profesjonalnych widziałem w życiu setki i wiem, że poniżej pewnego poziomu zabezpieczeń bym nie schodził. Co nie zmienia faktu, że w kilku tysiącach można się zamknąć. Warunkiem jest to, że autor musiałby wszystko wziąć na własne barki, bo jakikolwiek problem i mamy na plecach prokuratora (te urządzenia są bardziej obwarowane przepisami niż przeciętny obywatel sobie wyobraża).
Pierwszą moją propozycją byłby jakiś solidny motoreduktor (ze współczynnikiem bezpieczeństwa je*** twoja mać by się wał nie ukręcił), koło pasowe o odpowiedniej średnicy (właściwa cierność) na powiedzmy 3 liny dziesiątki, przeciwwaga (bo lepsze to niż nawijanie liny na bęben - w wypadku przejechania piętra oparcie przeciwwagi lub kabiny na jakichś zderzakach zaopatrzonych w wyłączniki ) i aparat chwytny w momencie zluzowania liny na kabinie.

Autor tematu
janbofan
Posty w temacie: 24

Post napisał: janbofan » 08 lut 2014, 13:20

Kolega janbofan już ma kompletny mętlik w głowie. Co sądzicie o trudności wykonania maszyny opartej na śrubie? Boję się o tę krytyczną dokładność, którą trzeba zachować, żeby nie było to urządzenie awaryjne. Co więcej, może zaistnieć konieczność skręcenia/spawania największych elementów na miejscu montażu, a to pewnie utrudnia dbałość o precyzję.

Tylko jak to zaprojektować sprytnie, żeby mechanizm śruba-nakrętka się samoczynnie osiował?

Jeśli chodzi o moje umiejętności obliczania wytrzymałości konstrukcji... No nie znam się na tym. Moja ścieżka edukacji nijak nie była związana z mechaniką. Dlatego mogę jedynie, za poradą kolegi noel20, postarać się zamodelować konstrukcję w Autodesk Inventor. Ale i tego na razie nie umiem.

W kwestii odpowiedzialności - biorę ją całą na siebie. Bez dwóch zdań.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: noel20 » 08 lut 2014, 13:59

No modelować musisz sam. Tylko ty znasz dane krytyczne konieczne do zaprojektowania konstrukcji (wymiary ścian, odległości, z czego są one zrobione itd).
Ktoś mógłby to zrobić, ale wiązałoby się to z przynajmniej kilkoma wizytami u ciebie, więc musi mieszkać niedaleko.
Z tą odpowiedzialnością to nie tak kolorowo. Jak coś się komuś stanie i prokurator zacznie drążyć to stwierdzenie:
W kwestii odpowiedzialności - biorę ją całą na siebie. Bez dwóch zdań.
nie ma znaczenia.
Ja myślę, że na śrubie jest zrobienie tego bardzo realne i pomysłowe. Dobra konstrukcja będzie pracować i złożenie wszystkiego do kupy nie będzie problemem.

[ Dodano: 2014-02-08, 14:02 ]
Tylko jak to zaprojektować sprytnie, żeby mechanizm śruba-nakrętka się samoczynnie osiował?
całą mechanikę na górze można umieścić na wałkach i łożyskach liniowych.
Można nawet na zwykłych łożyskach to zrobić.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: RomanJ4 » 08 lut 2014, 14:08

janbofan pisze:Kolega janbofan już ma kompletny mętlik w głowie
Z pewnością.
I obawiam się, że tu alternatywa przedstawia się jedynie tak:

- albo do finansowego zaakceptowania(przez niego), tania, za to nie bardzo zgodna z przepisami winda na wciągarce, "wykonana na własną odpowiedzialność", wiecie dlaczego.. ale dająca realną możliwość samodzielnej mobilności,

- albo śrubowa czy inna, z wszelkimi "szykanami" mechaniki i BHP, za to poza zasięgiem finansowym...

Gdybym to ja był w sytuacji naszego kolegi...
Ale są to jedynie moje osobiste (zaznaczam!) dywagacje...

Pozostaje jeszcze szukać formalnych (ale czy realnych?) możliwości..
pozdrawiam,
Roman

niesubordynowan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 11

Post napisał: niesubordynowan » 08 lut 2014, 14:12

Istnieją profesjonalne podnośniki dla inwalidów na śrubie. Przy zachowaniu pewnych warunków podlegają pod dyrektywę maszynową a nie dźwigową, ale w amatorskich warunkach nie jest to możliwe do zrealizowania. Same badania i dokumentacja (bo trzeba wystawić CE na maszynę jako całość) kosztowałoby przy jednostkowej produkcji więcej niż zakup gotowego rozwiązania od choćby Ceteco.
Prędkość tego nie jest zawrotna. Nie jestem konstruktorem, więc nie potrafię policzyć wytrzymałości, by było to bezpieczne. Producenci dają na moje oko, jak mnie pamięć nie myli, coś około 40mm średnicy.
Gdyby się pokusić o podwójne opasanie można by skrócić długość śruby o połowę przejazdu. Z jednej strony śruba w łożysku sprzężona z zamocowanym motoreduktorem a z drugiej ułożyskowana i osadzona w konstrukcji. Prowadnice na suwakach plastikowych, lub jakichkolwiek rolkach i dostępnych profilach stalowych. Przy konstruowaniu za priorytet przyjąłbym dostępność części. Wszystko robiłbym z tego, co bez problemu można dostać w przeciętnym sklepie.
Gdyby ktoś dysponujący sprzętem pomógł, można by się pokusić o skonstruowanie amatorskich chwytaczy. Coś na wzór tych wymyślonych przez Otisa.

A może kolega ma do pokonania "zwykłe" domowe schody? Prościej by było zrobić platformę przyschodową na zębatkach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”