co użyć jako "plecy" i podkład pod miedzianą ozdob

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

sam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sam » 06 lut 2014, 21:37

W pierwszym poscie napisałeś, że chodzi o kilka sztuk. Nie nazwałbym tego produkcją wielkonakładową :) ale można pewnie kupić dobrą taśmę w nawoju kilkudziesięciometrowym i szer. kilku mm.
Spotkałem fajną taśmę z klejem akrylowym o gr. 0,5mm ale nie tak nieprzewidywalna jak piankowa. Nie pamiętam producenta, ale myślę, że jestem w stanie się dokopać do tej informacji.
Musisz pamiętać o tym, że taśma "łapie" od razu i niemożliwe jest jakiekolwiek przesunięcie. Dlatego pomyślałem o klejach.
Spróbowałbym z jakimiś klejami epoksydowymi - na początek nawet Poxipol, bo jest "szybki". Lekkie zmatowienie powierzchni (i oczywiście odtłuszczenie) powinno wystarczyć. tym bardziej, że blacha ma być zawinięta na brzegi - to dodatkowe usztywnienie.
A jeśli mają to być płytki wklejane pomiędzy inne płytki, to problem jeszcze mniejszy, bo krawędzie będą trzymane przez płytki sąsiednie.
Wtedy nawet nawet Fix All Soudala da radę.

Autor tematu
tomk38
Posty w temacie: 7

Post napisał: tomk38 » 11 mar 2014, 18:32

panowie klejenie takiej miedzianej blachy na hdf ma sens w kwestii technicznej czy hdf się nada na to ?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 06:17 przez tomk38, łącznie zmieniany 1 raz.

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gregor1975 » 11 mar 2014, 21:40

Co do kleju - nie znam materiału, którego nie sklei żywica epoksydowa z wyjątkiem teflonu, polietylenu i polipropylenu. Tego pierwszego nic nie klei, dwa pozostałe są sklejalne, ale to już wyższa szkoła jazdy i nie epoksydem.

Jeżeli już padnie wybór na eposkyd, kup "zwykłą" żywicę epoksydową z utwardzaczem, a nie żadne specjalizowane produkty. Nie chcę robić reklamy, ale mam same dobre doświadczenia z produktami Havel Composites. Mają swoje www, duży wybór produktów (nie tylko swoich), podają ceny na www i prowadzą sprzedaż wysyłkową.
Za to mam same złe doświadczenia z polską żywicą Epidian - nie dość, że kupić to w detalu to sprawa karkołomna (czasem trafiają się na allegro), to jakość pozostawia wiele do życzenia.

Autor tematu
tomk38
Posty w temacie: 7

Post napisał: tomk38 » 11 mar 2014, 22:42

silikon
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 06:16 przez tomk38, łącznie zmieniany 1 raz.

gregor1975
Posty w temacie: 2

Re: co użyć jako "plecy" i podkład pod miedzianą o

Post napisał: gregor1975 » 12 mar 2014, 06:05

tomk38 pisze:planuję wykonać kilka miedzianych ozdobnych blach, z tłoczenonymi wzorami. blacha 0,5mm i następnie nakleić to na ścianę jak kafelek.
skoti pisze:Przyklej tą blachę na płytkę ścienna
tomk38 pisze:nie chodzi mi o sam klej, a o idee łączenia blaszanych miedzianych wzorników do płyty hdf.mam opinie że hdf to "tandeta" i się rozpadnie , a ja chcę wykonać trwałe miedziane kafle
Potrzebujesz porady, czy działasz według schematu wymyśliłem sobie coś, a teraz będę tak długo klepał w klawisze, aż mi powiedzą, że to bardzo dobry pomysł?
Jak to pierwsze, to już masz.

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 13 mar 2014, 16:31

gregor1975 pisze:Co do kleju - nie znam materiału, którego nie sklei żywica epoksydowa z wyjątkiem teflonu, polietylenu i polipropylenu. Tego pierwszego nic nie klei
Ciekawe stwierdzenie jak na chemika. Mój kolega teflon właśnie klei ,bo ma taką potrzebę.Trzyma to całkiem mocno. Na pytanie ,,czym"? ,odpowiedział ,,,to taki klej do teflonu". Świat , jednak idzie do przodu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”