Tak jak straszyłem

tak pobawiłem się trochę chinolem 2,2kW w połączeniu z falownikiem 1f 2,2kW od LG/LS. Mój mokry chińczyk był podczas zabawy suchy.
Żadnego chłodzenia nie było poza uchwytem, który jednak jest dosyć solidny.
Przy sterowaniu wektorowym jak pamiętam prąd na biegu jałowym tj. bez obciążenia jest dużo wyższy. Z kolei jak zapuścisz autotuning to leci on ma max prądzie, który jest wprowadzony do falownika jako znamionowy prąd silnika. Bez chłodzenia moje wrzeciono zanim autotuning się skończył było tak gorące że parzyło rękę (tak na oko niecała minuta).
Auto tuning trwa 40 sekund. Przez ten czas wrzeciono nawet nie pomyślało żeby być ciepłym

Było tak zimne jak zimny jest metal w dotyku w temperaturze pokojowej.
Pobawiłem się dosyć długo, czesto włączałem i wyłączałem rozpędzałem, zwalniałem. Sprawdzałem sterowanie wektorowe i skalarne i sprawdzałem też na jakie obroty można zejść. Zmieniałem czestotliwość nośną itp. No jednym słowem troche to trwało i w tym czasie wrzeciono zrobiło się ciepłe. Tak na dotyk na pewno nie miało nawet 40 stopni. Chodzi toto fajnie bo cicho

Co do minimalnych obrotów to na aukcji piszą że od 8000 RPMów.
Pewnie nie bez powodu tak piszą ale postanowiłem sprawdzić czy się da niżej.
Na początek sprawdziłem 80Hz i działa dobrze zarówno skalarnie jak i wektorowo.
Najniżej ustawiałem 20Hz (1200 obr/min). Mniej nie próbowałem.
Działa ładnie przy sterowaniu skalarnym w pełnym zakresie od tych 20 do 400Hz.
Przy sterowaniu wektorowym działa ładnie od 70Hz do 300 (maks).
Poniżej 70Hz pojawiają się szarpnięcia. Może jakby podtunować ustawienia to byłoby dobrze.
Piszę, że działa ale to tylko krótkie testy były i bez obciążenia. Być może długo takie wrzeciono nie podziała w takich warunkach i dlatego proszę mnie tu nie atakować, że bzdury wypisuję, że tak nie wolno i inne sratatata

Chciałem sprawdzić i sprawdziłem a efekty tu zamieściłem dla potomnych.
Ustawienia falownika są zaczerpnięte od sire
marqiz https://www.cnc.info.pl/topics63/wrzeci ... htm#387139
Zmieniłem tylko czestotliwość bazową na 400Hz (F22). Później zmieniłem częstotliwość nośną (od 10kHz w górę nie słychać różnicy). I później jeszcze zmieniałem wektor/skalar i eksperymentowałem częstotliwościami.
czilałt...