buduje prasę z podnośnika 100 ton. prosze o opinie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
najpierw polecam link ,nakreśli to jakiś kierunek poszukiwań wiedzy
http://www.profabservices.pl/tabelasil.html
Będziesz wiedział że warto znać z jakiego materiału tłoczymy.
jedna formatka będzie gięta siłownikiem 30T bo tyle wystarczy na trwałe odkształcenie kilku rowków na formatce
skomplikowany kształt i większą powierzchnia odkształcenia potrzebuje 66T lub więcej.
Tak właśnie zrobisz kolejny krok do obliczenia minimalnej sił gięcia.
dalej pozostaje założyć że prasa/ konstrukcja ma wytrzymać 1,2 wartości maksymalnej przy tłoczeniu skoro masz potrzebne 70T to dobrze założyłeś że 100T będzie odpowiednie i taki nacisk ma wytrzymać konstrukcja ale musisz pilnować by nie przekroczyć tych 100T
To wszystko dlatego żę raz trafisz na lepszą miedź innym razem będzie gorsza lub grubsza podobnie z konstrukcją obliczenia są dla blachy ST5 a gdy trafisz na szrocie blache ST2 to konstrukcja będzie miałą inne wymiary
http://www.pkm.edu.pl/index.php/07/stale/63-07010201to do obliczeń weźmiemy nie 275MPa a 195 MPa prawie 1/3 mniej czyli wymiary większe dla całej konstrukcji
projektowanie polega na wybraniu jakieś rozwiązania
obliczeniach i porównaniu z założeniami
jest OK to robimy
jest Nok to od nowa projektujemy obliczamy i sprawdzamy ...
Żmudna praca i ja sobie nic nie wymyślam
Nie twierdze żę wiem wszystko ale pomagam.
Niech mnie ktoś poprawi .
Będziesz wiedział że warto znać z jakiego materiału tłoczymy.
jedna formatka będzie gięta siłownikiem 30T bo tyle wystarczy na trwałe odkształcenie kilku rowków na formatce
skomplikowany kształt i większą powierzchnia odkształcenia potrzebuje 66T lub więcej.
Tak właśnie zrobisz kolejny krok do obliczenia minimalnej sił gięcia.
dalej pozostaje założyć że prasa/ konstrukcja ma wytrzymać 1,2 wartości maksymalnej przy tłoczeniu skoro masz potrzebne 70T to dobrze założyłeś że 100T będzie odpowiednie i taki nacisk ma wytrzymać konstrukcja ale musisz pilnować by nie przekroczyć tych 100T
To wszystko dlatego żę raz trafisz na lepszą miedź innym razem będzie gorsza lub grubsza podobnie z konstrukcją obliczenia są dla blachy ST5 a gdy trafisz na szrocie blache ST2 to konstrukcja będzie miałą inne wymiary
http://www.pkm.edu.pl/index.php/07/stale/63-07010201to do obliczeń weźmiemy nie 275MPa a 195 MPa prawie 1/3 mniej czyli wymiary większe dla całej konstrukcji
projektowanie polega na wybraniu jakieś rozwiązania
obliczeniach i porównaniu z założeniami
jest OK to robimy
jest Nok to od nowa projektujemy obliczamy i sprawdzamy ...
Żmudna praca i ja sobie nic nie wymyślam
Nie twierdze żę wiem wszystko ale pomagam.
Niech mnie ktoś poprawi .
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Posty w temacie: 3
tomk38napisał
Ja proponuję zastanowić się nad grubością blachy , czy na pewno musi mieć 0.50 mm.
Czy ta rozetka której zdjęcie pokazałeś będzie wisiała na ścianie czy ktoś na niej bedzie siedział ????
Można zrobić z 0.1 lub 0.2 mm i podlać żywicą lub akrylową masą tynkarską , faktura zewnętrzna pozostanie bez zmian a jedynym ograniczeniem może być przeznaczenie wypraski.
Napisz coś przeznaczeniu , ilości potrzebnych wyprasek itd itp
oni tłoczą to po kawałku wsuwając pod tłoczysko coraz to nowe fragmenty blachy dlatego wystarczy im te kilkadziesiąt ton a większa rozpiętość podpór prasy umożliwia wytłoczenie większych płaszczyzn ale zawsze partiami.Panie k-m-r1 kto zrobił błędne obliczenia ? wygląda że ja z tynmi 77 ton , więc ja już nie wiem jak oni to tłoczą
Ja proponuję zastanowić się nad grubością blachy , czy na pewno musi mieć 0.50 mm.
Czy ta rozetka której zdjęcie pokazałeś będzie wisiała na ścianie czy ktoś na niej bedzie siedział ????
Można zrobić z 0.1 lub 0.2 mm i podlać żywicą lub akrylową masą tynkarską , faktura zewnętrzna pozostanie bez zmian a jedynym ograniczeniem może być przeznaczenie wypraski.
Napisz coś przeznaczeniu , ilości potrzebnych wyprasek itd itp
-
- Kontakt:
Powoli do sedna sprawy dotkniemy
jeśli to będzie jakiś byczek i proste kształty to wystarczy
jeśli gałązki listki coś drobnego inna siła będzie
Zacznijmy od początku
blacha wyżarzana będzie miała inne ziarna i faktycznie będzie miękka bo temperatura zmienia jej właściwości.
Tak cieka blacha jest ciągniona i ziarna ma długie poprzeciągane
Gdy ją potraktujemy temperaturą < odpowiednią> nastąpi rekrystalizacja ziaren , jedne rozpadnice inne zostaną przebudowań .. i tak dalej o czymś co pewnie nikomu nic nie powie a ma wpływ na materiał...

jeśli to będzie jakiś byczek i proste kształty to wystarczy
jeśli gałązki listki coś drobnego inna siła będzie
Zacznijmy od początku
blacha wyżarzana będzie miała inne ziarna i faktycznie będzie miękka bo temperatura zmienia jej właściwości.
Tak cieka blacha jest ciągniona i ziarna ma długie poprzeciągane
Gdy ją potraktujemy temperaturą < odpowiednią> nastąpi rekrystalizacja ziaren , jedne rozpadnice inne zostaną przebudowań .. i tak dalej o czymś co pewnie nikomu nic nie powie a ma wpływ na materiał...
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
chyba najlepiej jak odezwę się do tej firmy i po prosze o konsultacje. będę wiedzieć raz a dobrze.k-m-r1 pisze:najpierw polecam link ,nakreśli to jakiś kierunek poszukiwań wiedzy

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
jest i prasa
kilka słów o parametrach:
3 płyty stal wymiary 40x 500x 550
wałki 60mm, gwint 50,
cylinder 100 ton i pompa ręczna hydrauliczna made in PRC ( hehe, czyżby wstydzili się wcześniejszej nazwy? )
cylinder i pompa najtańsze na rynku. większość ofert na taki sprzęt jakie mi zaoferowano to cena razy 3 albo 4...
koszty w pln :
płyty na złomie 750, wałki nowe 200, cylinder i pompa 1700,
tokarnia 1500
( mam pytanko czy tokarz skasował uczciwie czy za dużo? wywiercić 12 otworów, wytoczenie gwintów na wałkach, zrobienie nakrętek, opitolenie krawedzi płyt, bo po palniku co cieli na złomie to straszne zadziory były )
mam tez pytanie, bo podobno praca przy takiej prasie może być niebezpieczna.
w jakim sensie? pomijając to że będę cisnąc tam płaskie i "bezpieczne" przedmioty które nie mają prawa się urwać i wylecieć. czy sama prasa może pęknąć, "wybuchnąć"? czy np. istnieje jakieś zagrożenie ze strony cylindra czy też pompy, i przewodu?
z pozdrowieniami
Tom

kilka słów o parametrach:
3 płyty stal wymiary 40x 500x 550
wałki 60mm, gwint 50,
cylinder 100 ton i pompa ręczna hydrauliczna made in PRC ( hehe, czyżby wstydzili się wcześniejszej nazwy? )
cylinder i pompa najtańsze na rynku. większość ofert na taki sprzęt jakie mi zaoferowano to cena razy 3 albo 4...
koszty w pln :
płyty na złomie 750, wałki nowe 200, cylinder i pompa 1700,
tokarnia 1500
( mam pytanko czy tokarz skasował uczciwie czy za dużo? wywiercić 12 otworów, wytoczenie gwintów na wałkach, zrobienie nakrętek, opitolenie krawedzi płyt, bo po palniku co cieli na złomie to straszne zadziory były )
mam tez pytanie, bo podobno praca przy takiej prasie może być niebezpieczna.
w jakim sensie? pomijając to że będę cisnąc tam płaskie i "bezpieczne" przedmioty które nie mają prawa się urwać i wylecieć. czy sama prasa może pęknąć, "wybuchnąć"? czy np. istnieje jakieś zagrożenie ze strony cylindra czy też pompy, i przewodu?
z pozdrowieniami
Tom

Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 07:18 przez tomk38, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
150 czy 1500 ? cena ciut spora tymbardziej żę materiał powierzony