Zakup wrzeciona z Chin
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Witam
Po długich namysłach jednak wszystko kupie w Polsce. Wrzeciono wiadomo 1.5kw mokry i zastanawiam się na falownikiem czy brać tego chinola czarnego co z wrzecionami sprzedają, czy dołożyć parę groszy i kupić LS/LG 1,5kW SV015iC5-1F. Na alledrogo jest trochę tego jakiś Simens, Altivar itp.
Co doradzicie ten LG daje rade?
Pozdrawiam
Po długich namysłach jednak wszystko kupie w Polsce. Wrzeciono wiadomo 1.5kw mokry i zastanawiam się na falownikiem czy brać tego chinola czarnego co z wrzecionami sprzedają, czy dołożyć parę groszy i kupić LS/LG 1,5kW SV015iC5-1F. Na alledrogo jest trochę tego jakiś Simens, Altivar itp.
Co doradzicie ten LG daje rade?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
Ja miałem ostatnio nie/przyjemność kupić falownik chiński. Taka rasowa chińszczyzna, jak ten dodawany z wrzecionem w niektórych ofertach.
Piszę mailowo z chińczykami bo sporo mam problemów.
W manualu znalazłem kilka błędów. Gdybym nie miał kompletnie żadnego doświadczenia z tego typu sprzętem to do tej pory bym go nie uruchomił.
Jeszcze tylko vektorową pracę muszę ogarnąć, reszta już chodzi.
Piszę mailowo z chińczykami bo sporo mam problemów.
W manualu znalazłem kilka błędów. Gdybym nie miał kompletnie żadnego doświadczenia z tego typu sprzętem to do tej pory bym go nie uruchomił.
Jeszcze tylko vektorową pracę muszę ogarnąć, reszta już chodzi.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Posty w temacie: 16
Kupiłem go jako używany, bo dystrybutor, który mi go sprzedał jakiś pokaz robił więc kilka godzin miał wychodzone. Miał jednak ustawione jakieś parametry i jak przyszedł, podłączyłem to pracował bardzo dobrze i obroty utrzymywał prawidłowo przy zmianie obciążenia nawet na dość niskich obrotach. Ale myślę "nie wiem do jakiego silnika go ustawiali to puszcze autotuning". No i po tym wektorowo nie chce chodzić251mz pisze:Chińskie wrzeciona nie chodzą wektorowonoel20 pisze:Jeszcze tylko vektorową pracę muszę ogarnąć, reszta już chodzi.

Zazdrosny że twojego nie kupiłem? Napisałeś mi że twój AB pracuje do 400hz, byłem już na 99% zdecydowany go wziąć, a jak się dopatrzyłem w instrukcji że do 240hz tylko ciągnie to od razu nabrałeś wody w usta.
Betonowo-aluminiowy ploterek
-
- Posty w temacie: 21
Nie kłóćta się tu tera 
Lepiej wyjaśnijcie to oto stwierdzenie:
Silnik indukcyjny, AC ma chyba niewiele do powiedzenia w tym temacie.
To jak jest sterowany zależy od falownika.
No chyba, że czegoś nie wiem bo znowu za bardzo się na tym nie znam.

Lepiej wyjaśnijcie to oto stwierdzenie:
To, że falownik może nie pracować wektorowo to rozumiem ale silnik?Chińskie wrzeciona nie chodzą wektorowo
Silnik indukcyjny, AC ma chyba niewiele do powiedzenia w tym temacie.
To jak jest sterowany zależy od falownika.
No chyba, że czegoś nie wiem bo znowu za bardzo się na tym nie znam.
czilałt...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Falownik wektorowy lub czasami zwany też stałomomentowym. Tzn. w całym zaktresie regulacji prędkości obrotowej silnika jest utrzymywana stała wartość momentu obrotowego silnika. Nie wiem co autor miał na myśli pisząc że chińskie wrzeciona nie chodzą z falownikiem wektorowym, są dla niego wręcz stworzone. Jak kupowałem wrzeciono dostałem nawet informację że powinienem do niego zakupić falownik wektorowy.
-
- Posty w temacie: 21
Może chodzi o to, ze to wrzeciono jest na 400Hz a większość falowników potrafi sterować wektorowo do 300Hz. Tak gdzieś wyczytałem na forum. Czy to prawda to nie wiem.
Mam cholernie mało czasu wiec ciężko mi sprawdzić ale mam chinola 2,2kW i falownik LG 2,2kW. Jak znajdę chwile to wreszcie to zepnę i się pobawię. Zobaczę co można a czego nie można ustawić.
Poza tym są falowniki POWTRAN, które maja maks częstotliwość 800 a nawet 1600Hz. Może one potrafią sterować wektorowo powyżej 300Hz.
Mam cholernie mało czasu wiec ciężko mi sprawdzić ale mam chinola 2,2kW i falownik LG 2,2kW. Jak znajdę chwile to wreszcie to zepnę i się pobawię. Zobaczę co można a czego nie można ustawić.
Poza tym są falowniki POWTRAN, które maja maks częstotliwość 800 a nawet 1600Hz. Może one potrafią sterować wektorowo powyżej 300Hz.
czilałt...