Haas pomoc

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
Bander_86
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Haas pomoc

Post napisał: Bander_86 » 28 sty 2014, 22:34

Witam,

chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. Dzwoniłem do przedstawiciela Haasa z pomysłem jakiejś nakładki na sterownik żeby operator definiował sobie kształt na sterowniku i sterownik sam generował program dopasowując do bryły. Niestety nie ma możliwości rozbudowy tego sterownika.

Chciałbym rozwiązać jakoś ten problem, i moje pytanie jest takie czy znacie jakieś programiki które np po wczytaniu profilu z AutoCada są w stanie wygenerować kod NC na dany profil. Programowanie na zaawansowanych programach Cam-owskich nie wchodzi w grę. Lub jakiś prosty (darmowy lub niewielkich kosztów) programik w którym można będzie narysować parę kresek i wyrzucić z tego kod NC na Haasa ?

Pozdrawiam

Bander

Tagi:

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ryby007 » 29 sty 2014, 17:38

Witam.
Jedynie IPS lub VQC, ale w nowych softach jest opcja do wczytywania plików dxf z których tworzy programik.
Ja także w 95% piszę na maszynie, bo też tak mam fajnie w pracy z detalami. Zanim się detal narysuje kontury zdefiniuje narzędzia dobierze to to samo na maszynie zrobię z palca.
Pozdro.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Haas pomoc

Post napisał: WZÓR » 29 sty 2014, 21:47

Bander_86 pisze:Witam,

chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. ...
Uważasz , że jak chłopaki dostaną CAM-a , to nagle przestaną ..... się mylić ? :wink:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cosmonet » 29 sty 2014, 22:06

... bez jaj!!!
Pisanie programów korzystając z panelu Hass'a nie jest aż tak trudne. Uważam, że jest nadzwyczaj łatwe. Chyba, że
często chłopaki się mylą

ktoś nad nimi stoi i pośpiesza. To już jest inna para butów.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.

Autor tematu
Bander_86

Post napisał: Bander_86 » 29 sty 2014, 23:19

Cosmonet: nie uważam że programowanie z pulpitu Hassa jest trudne nigdzie tak też nie napisałem,

Wzór: wiadomo że nie da się wyeliminować całkiem pomyłek, ale chciałbym je ograniczyć.
Bander

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Haas pomoc

Post napisał: WZÓR » 30 sty 2014, 09:25

Bander_86 pisze:.... Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, ...
Jakiego typu są te błędy?
.... jeśli ktoś nie potrafi prawidłowo zdefiniować kontur detalu , do obróbki G71 i G70 (np.) , to CAM tego za operatora również nie zrobi.

Na jakiej tokarce toczycie ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Bander_86

Haas pomoc

Post napisał: Bander_86 » 31 sty 2014, 17:25

Toczymy na tokarce Haas TL-2HE, jeśli chodzi o błędy to najczęściej źle wklepana współrzędna. Przy dużej ilości punktów to już oczopląsu można dostać. Drugą sprawą jest też czas jaki na to poświęcają. Jeśli jest prosty detal to nie ma problemu ale czasami naprawdę muszą sporo tych współrzędnych wpisać. Myślałem coś o jakimś prostym programie który wygeneruje współrzędne podanego profilu z CAD-a ale nie mogę nic takiego znaleźć.
Bander

Awatar użytkownika

ryby007
Kontakt:

Post napisał: ryby007 » 31 sty 2014, 17:36

Przy takiej pracy prototypowej tj. u nas często, nie można wymagać braku błędów. Sam wiele razy nawet na ostatnim etapie głupie błędy robię i buble do kosza za 500zł.
Nauka i doświadczenie kosztuje a wszystkiego nie idzie zawsze przewidzieć przy wykonywaniu detalu. :roll:
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”