Kopernik by się zdziwił

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52

Post napisał: RomanJ4 » 25 sty 2014, 12:51

A ja byłbym ciekaw, co będzie z Kościołem kiedy nawiążemy kontakt z obcą, a nie daj Boże jeszcze dużo starszą cywilizacją. która może na dodatek odwiedzała Ziemię na długo przed Homo Sapiens i jego Bogiem? To będzie volta...

pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: triera » 25 sty 2014, 14:01

Duża część populacji i tak nie uwierzy w istnienie "obcych",
nawet gdyby taki stanął obok.
Pomyślą, że to manipulacja, trik, działanie wrogich sił itd...

Będzie znaczące zachwianie liczby wiernych,
ale Kościół może się przystosować do nowych warunków.

Jak dla mnie,
ich istnienie jest statystycznie prawdopodobne,
ale jak na razie nieudowodnione.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: IMPULS3 » 25 sty 2014, 14:09

mc2kwacz pisze:Raczej Ty mylisz pojęcie realności z rzeczami zmyślonymi :).
Gdzie Ty wyczytałeś u mnie coś o religii? Oczywiście ma to związek z tym co niektóre religie mówią ale jest to zjawisko które jest powtarzalne. problem może tylko taki że nie w laboratorium ale jednak ono się powtarza i nie chodzi o jakąś społeczność fanatyków czy czegokolwiek.
Idąc twoim tokiem myślenia to ja też nie mam pewności czy prąd istnieje, oczywiście mogę odczuć jego skutki ale ja w niego nie wierzę,nie widziałem go więc pokaż mi go. :) Bo elektron to już na pewno nie istnieje. :mrgreen: Więc pokaż, pokaż. :mrgreen: A może pokażesz mi cząstkę Higgsa, nie symulację a prawdziwy obraz. :)
Widzisz, wiele rzeczy jest jeszcze nie odkrytych, nie udowodnionych, ale to nie znaczy że ich nie ma. A skoro istniejesz Ty, ja, i wielu innych co mają jakąś tam świadomość, uczucia, myślenie to dlaczego zakładasz tak stanowczo że coś co jest nazywane Bogiem nie może być prawdą? No tak, pewnie dlatego że ktoś większy od Ciebie nie mógłby istnieć....:)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 60

Post napisał: mc2kwacz » 25 sty 2014, 15:12

Nie wyczytałem u Ciebie nic o religii, ale wyczytałem o zabobonie. A to dokładnie jedno i to samo. Różnica jedyna jest w tym, że religia to zabobon oficjalny, "szacowny". :)

Co do spraw fizycznych - nie kompromituj się.

Dobrze określiłeś - zakładam i przypuszczam że bóg nie istnieje bo:
- nie ma najmniejszego dowodu na jego istnienie
- nie ma żadnego znanego powodu, żeby istnienie istnienie boga było w przyrodzie przydatne do czegokolwiek
- nie ma żadnych realnych przesłanek na temat jego właściwości, nawet gdyby miał istnieć
- wszystkie informacje na temat boga pochodzą od ludzi, bez żadnego wyjątku
- pojęcie pojawiało się wielokrotne w historii ludzkości i zawsze miało to samo podłoże: niewiedzę i strach
- wszystkie zjawiska związane z rzekomym istnieniem boga, uznawane za nadprzyrodzone są bez wyjątku albo wytłumaczalne na gruncie współczesnej nauki albo nie są w ogóle potwierdzone
- nie ma żadnych powodów ani dowodów na istnienie u człowieka "duszy" rozłączalnej od fizycznego bytu; wszystkie zjawiska "nadprzyrodzone" w tym zakresie są wytłumaczalne naukowo. A istnienie duszy jest ściśle związane z istnieniem boga.

Skoro z obserwacji świata wynika, że bóg przydaje się tylko człowiekowi (niektórym ludziom) natomiast jest nieprzydatny w obserwowalnej przyrodzie, to prowadzi do prostego wniosku, że istota boska została przez człowieka stworzona i uformowana według jego (człowieka) potrzeb. I te potrzeby akurat nauka (psychologia i psychiatria) potrafi wskazać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 25 sty 2014, 15:52

mc2kwacz pisze:- nie ma żadnych powodów ani dowodów na istnienie u człowieka "duszy" rozłączalnej od fizycznego bytu; wszystkie zjawiska "nadprzyrodzone" w tym zakresie są wytłumaczalne naukowo.
Piszesz bzdury a to zapewne dlatego że masz założenie odgórne że czegoś tam nie ma. To co napisałem na początku to właśnie dowody, takie przypadki osób które opisują przeszłość ze szczegółami o których niejednokrotnie nie maja prawa nic wiedzieć.
To jest prosty mechanizm: Kilka osób w różnych częściach świata opowiada Ci o Anglii że jest taki kraj, i one opisuja Ci ten kraj swoimi słowami, te opisy będą się lekko różniły ale dotyczą tego samego kraju. Czy jest to dowód że ten kraj rzeczywiście istnieje pomimo że Ty tam jeszcze nie byłeś?
Ja uwazam że jest to już jakiś dowód na to że istnieje, warunek że mnie to interesuje i tym samym będę szukał kolejnych dowodów, mniejszych większych różnych ale dotyczących tego samego.

Nauka nie jest w stanie póki co wyjaśnić czym jest życie, dlaczego się zaczyna i kończy w jakimś tam czasie a Ty piszesz że: ''- nie ma żadnych powodów ani dowodów na istnienie u człowieka "duszy" rozłączalnej od fizycznego bytu; wszystkie zjawiska "nadprzyrodzone" w tym zakresie są wytłumaczalne naukowo. '' Cóż można i tak. :)

A skoro jesteś tak mocny naukowo to ja mam takie proste zadanie jako do elektronika: Skoro znaczna część prądu jest zamieniana w ciepło to zrób urządzenie które to ciepło zbierze i z powrotem zamieni na prąd... Myśle że to proste, wszak nie takie rzeczy jesteś w stanie wyjaśnić, a ja potrzebowałbym takiego urządzenia, myślę że co do ceny to się dogadamy. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 sty 2014, 17:25

IMPULS3 pisze: Skoro znaczna część prądu jest zamieniana w ciepło to zrób urządzenie które to ciepło zbierze i z powrotem zamieni na prąd...
Onego czasu Nikita Chruszczow zwiedzał amerykańską przetwórnie mięsa. Z jednej strony wjeżdzały świnie a z drugiej wyjażdzaly kiełbasy. Na pytanie Nikity czy nie dałoby się odwrotnie,
Kenedy odpowiedział :
- To tylko twojemu ojcu się udało, włożyl kiełbasę a wyszła świnia :)

A to urządzenie sie nazywa turbina cieplna. Dziesięć takich, osiem 200 Mw i dwie 500 Mw widzę przez okno :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 25 sty 2014, 17:48

kamar pisze:A to urządzenie sie nazywa turbina cieplna. Dziesięć takich, osiem 200 Mw i dwie 500 Mw widzę przez okno :)
To urządzenie jednak sporo ciepła marnuje, to nie to, chcę takie co odzyska wszystko a zużyje mniej energii. :)

zdzicho
Posty w temacie: 19

Post napisał: zdzicho » 25 sty 2014, 17:58

kamar pisze: A to urządzenie sie nazywa turbina cieplna. Dziesięć takich, osiem 200 Mw i dwie 500 Mw widzę przez okno :)
Niezła ściema(fajne masz okno,jak przez nie patrzysz, to widzisz przez ściany),ale przynajmniej humor ci dopisuje.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: skoczek » 25 sty 2014, 18:38

mc2kwacz pisze:Dobrze określiłeś - zakładam i przypuszczam że bóg nie istnieje bo:
- nie ma najmniejszego dowodu na jego istnienie
- nie ma żadnego znanego powodu, żeby istnienie istnienie boga było w przyrodzie przydatne do czegokolwiek
- nie ma żadnych realnych przesłanek na temat jego właściwości, nawet gdyby miał istnieć
- wszystkie informacje na temat boga pochodzą od ludzi, bez żadnego wyjątku
- pojęcie pojawiało się wielokrotne w historii ludzkości i zawsze miało to samo podłoże: niewiedzę i strach
- wszystkie zjawiska związane z rzekomym istnieniem boga, uznawane za nadprzyrodzone są bez wyjątku albo wytłumaczalne na gruncie współczesnej nauki albo nie są w ogóle potwierdzone
- nie ma żadnych powodów ani dowodów na istnienie u człowieka "duszy" rozłączalnej od fizycznego bytu; wszystkie zjawiska "nadprzyrodzone" w tym zakresie są wytłumaczalne naukowo. A istnienie duszy jest ściśle związane z istnieniem boga.
Nigdy nie widziałem Twojego rozumu. Nie ma najmniejszego dowodu na jego istnienie.
To że masz zgrupowaną masę komórek nazywaną mózgiem i potrafisz wydawać dźwięki też tego nie dowodzi.
Implikuje to że Twój rozum nie istnieje ;).

Dziękuję, dobranoc :)

zdzicho
Posty w temacie: 19

Post napisał: zdzicho » 25 sty 2014, 20:09

Pokonałeś, Go własną bronią.
Kwaczu ,w tym momencie Twoje wywody są bez sensu :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”